Mobil

Titkok, tippek, trükkök – Samsung Galaxy Note 4

A múltkori részletes tesztet követően ezúttal egy kiegészítő cikkben foglalkozunk Samsungék aktuális nagyágyújával.

A Samsung a szeptemberi IFA szakkiállításon leplezte le a negyedik generációs Galaxy Note-ot, melyről mi októberben készítettünk részletes tesztet. Ebben a cikkben igyekeztünk minden részletre kitérni, most azonban egy újabb írást szentelünk ennek a világszerte hatalmas népszerűségnek örvendő phabletnek, ugyanis több olyan témát is körbe szeretnénk járni, mellyel eddig még nem igazán foglalkoztunk részletesen. Vágjunk is bele gyorsan!

 

Variánsok
Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a Galaxy Note 4 kétféle változatban kapható a hazai boltokban. A mobilszolgáltatók kínálatában az SM-N910F típusjelzésű modell lelhető fel, melynek “agya” egy remek Snapdragon 805-ös (APQ8084) chipset, melyben négy darab 2,7 GHz-es Krait 450-es processzormag és egy 600 MHz-es Adreno 420-as GPU található. Ezzel szemben a kártyafüggetlen piacon az az SM-N910C variáns terjedt el, melyben egy big.LITTLE architektúrájú Exynos 7 Octa (Exynos 5433/7410) SoC található, a maga négy darab 1,9 GHz-es Cortex-A57, illetve négy darab 1,3 GHz-es Cortex-A53 magjával, illetve 700 MHz-es Mali-T760 MP6 grafikusgyorsítójával.

Jobb, rosszabb?
Hogy melyik változatra érdemes lecsapni? Nos, a hétköznapi használat során nincs jelentős különbség a két modell között, az azonban tudható, hogy a 20 nanométeres csíkszélességű és 64 bites Exynos verzió kicsit kevésbé melegszik, és például az AnTuTu tesztben magasabb pontszámokat ér el (50000+), mint a 28 nanométeres technológiával készülő és 32 bites Snapdragon változat, melyben azonban gyorsabb GPU figyel. LTE vonatkozásban a maximum 300 Mbit/s-ra képes N910F gyorsabb, mint a legfeljebb 150 Mbit/s-os tempót produkáló N910C.

 

Samsung vagy Sony?
Míg a Galaxy S5-ben egy Samsung ISOCELL, addig a Galaxy Note 4-ben egy Sony IMX240-es képérzékelő található, természetesen egy kiváló optikai képstabilizátorral megspékelve, ami miatt rossz fényviszonyok mellett a Note 4 kamerája simán veri az S5 fénylesőjét. Novemberben azonban felröppentek olyan pletykák, melyek szerint az Exynos-alapú Note 4-ekben nem IMX240, hanem ISOCELL szenzor rejtőzik. Ezt mi nem tudjuk megerősíteni, ugyanis a nálunk tartós teszten lévő N910C-ben is Sony lapka található. Erről egyébként úgy lehet megbizonyosodni, hogy a tárcsázón bepötyögjük ezt a kódsort: *#34971539#, majd pedig rányomunk az ISP Ver Check menüpontra. Summa summarum a kamera képminőségével és sebességével maximálisan elégedettek lehetünk, legyen szó fotózásról, vagy videózásról, bár az almás mobilok 240 fps sebességű videófelvevőjét azért egy kicsit irigyelhetik a Note 4 tulajok. Cserébe viszont az iPhone-osok a 4K kamkorderre csorgathatják a nyálukat.

 

Evolúciós Gorilla
Októberi tesztünkben azt írtuk, hogy a Note 4 Curved 2,5 kijelzőjét Gorilla Glass 3 védi a különböző külső behatásoktól. Aztán novemberben a Corning bejelentette a Gorilla Glass 4-et, és nem sokkal ezt követően kiderült, hogy a Note 4-en már ez figyel, csak éppen a Samsung ezt a tényt nem kommunikálhatta idő előtt. A Gorilla Glass 4 a Corning szerint az 1 méter magasról kemény talajra történő véletlen leejtések 80 százalékát képes átvészelni törés nélkül. Az elődjénél jelentősen vékonyabb, mindössze 0,4 milliméter vastag negyedik generációs kiadás a Corning szerint kétszer olyan erős védelmet biztosít, mint a hasonló rivális megoldások.

Akksikérdés
Bár az akkumulátor csak minimálisan, egész pontosan 20 mAh-val combosabb a Note 3-ban lévő elődjénél, elmondható, hogy a Note 4 egy feltöltéssel érezhetően tovább bírja, mint a Note 3, még a jelentősen nagyobb felbontású kijelző ellenére is. Különböző trükkökkel ugyan 8-10 órás kijelzőidő is elérhető egy feltöltéssel, azonban normál felhasználás mellett sokkal inkább a 4-5 órás kijelzőidő nevezhető reálisnak. Adott feltételek mellett persze ez is elég lehet ahhoz, hogy csak 2 naponta kelljen töltőre dugni a készüléket. És ha már itt tartunk, a 2 amperes remek gyorstöltő iszonyatos tempóval pumpálja tele az akksit: egy 0-100 százalékos feltöltés kevesebb mint 100 percig tart. Ennél csak az Oppo-féle VOOC technológia gyorsabb, igaz itt már 4,5 amperes töltőáramról beszélünk. A Note 4 alaphelyzetben nem tölthető wireless módon, azonban a megfelelő hátlap beszerzését követően ezt is ki lehet pipálni, ilyenkor azonban vastagabb lesz a telefon, és persze a vezeték nélküli töltés lassabb is a vezetékesnél.

 

Visszalépés?
A Note 4 rengeteg fronton előrelépést jelent a Note 3-hoz képest, van azonban néhány olyan terület, melyen a Note 4 kapcsán visszalépésnek lehetünk tanúi. Az egyik ilyen, hogy az USB 3.0 támogatás immár a múlté, vagyis a Note 4-en be kell érnünk a jó öreg USB 2.0-ával, de cserébe nincs is akkora rendszercsati az alsó élen, mint korábban. A Samsung kigyomlálta továbbá a Smart Scroll funkciót, vagyis a Note 4 böngészőjében és email kliensében már nem lehet fejmozgatással fel-le szkrollozni, de vajon korábban hányan használhattak rendszeresen ezt a feature-t? Ezenkívül pedig említést érdemel még, hogy a Note 4-ből kimaradt az Air Gesture funkció, illetve a hőmérő. FM-rádió sem a Note 4-ben, sem pedig a Note 3-ban nincs, ilyesmi utoljára a Note 2 fedélzetén képviseltette magát.

Problémák
Ősszel nagy port kavart, hogy az első Note 4 vásárlók olyan vastag rést fedeztek fel a kijelzőüveg és a borítás között, hogy abba belefért egy névjegykártya. Ez a probléma aztán vélhetően gyorsan megoldódott, hiszen azóta szerencsére nem sok ilyen észrevétellel találkoztunk, és a nálunk járt Note 4 tesztkészülékek egyike sem volt ilyen rossz minőségű. Egyesek azzal találkoztak, hogy a kijelző feletti hangszórórács nem teljesen egyenes, mások pedig arra panaszkodtak, hogy a vékony műanyag hátlap enyhén mozog, illetve nyomásra halk hangot is ad – ilyen esetekben érdemes szervizes ügyintézést kezdeményezni. A műanyagról fémre váltott keret komoly minőségi ugrást hozott és emiatt sokkal szebben is néz ki a telefon, viszont megvan az a hátránya, hogy a kereten adott esetben hamar megjelenhetnek az első mikrokarcok.

 

Nyalóka, te édes…
A Note 4 Android 4.4.4-es (KitKat) operációs rendszerrel startolt el a kereskedelmi forgalomban, az Android 5.0-ás (Lollipop) frissítés érkezésére pedig október óta már rengeteg ígéretet hallhattunk a Samsungtól. A cikk írásakor úgy tudjuk, hogy míg a Galaxy S5 Android 5.0-ás frissítést kapott, addig a Galaxy Note 4 már kapásból a hibajavított Android 5.0.2-es update-tel lesz okosítható. Ennek ára, hogy a Note 4 tulajoknak egy kicsit tovább kell várniuk a nyalókázásra, mint a Galaxy S5 tulajoknak, ezt a békát azonban bőven le lehet nyelni, főleg annak ismeretében, hogy a készüléken jelenleg lévő 4.4.4-es Androiddal sincsenek gondok.

 

Tippek & trükkök
-S Voice kikapcsolása: a középső nyomógomb dupla megnyomására indul el az S Voice szolgáltatás, melyet viszont ha nem használunk, akkor érdemes kikapcsolni, hiszen ilyenkor a rendszer a Home gomb egyszeri megnyomását követően nem vár fél másodpercet az esetleges következő lenyomásra.
-Zajcsökkentés bekapcsolása: a Note 4-en három mikrofon található – egy felül, kettő pedig alul. A hangrögzítőben érdemes bekapcsolni a zajcsökkentés funkciót, ami aktívan használja mind a három mikrofont.
-Kézhúzásos felébresztés: A Beállítások/Testreszabás/Kisegítő lehetőségek/Kézügyesség és műveletek opción belül az Érintés nélküli ébresztést aktiválva lehetőségünk van arra, hogy az alvó készüléket ne csak gombnyomással, hanem egy a vízszintesen fekvő készülék feletti legyintéssel is fel tudjuk ébreszteni, érintés nélkül.
-Képernyő kicsinyítés: A Beállítások/Kijelző és háttérkép/Egykezes használat/Képernyőméret csökkentése menüpontban aktiválható az egykezes használatot segítő feature. Ennek lényege, hogy a kijelző jobb vagy baloldaláról egy oda-vissza swipe mozdulatot indítva lekicsinyíthető a képernyő mérete.

 

-Kis extra energia: a Beállítások/S Toll/Tollészlelés letiltása funkcióval némileg meghosszabbítható az akkumulátor üzemideje, ilyenkor ugyanis csatlakoztatott toll esetén tiltásra kerül a kijelzőn a tollészlelés.
-Szuper fényerő: ha be van kapcsolva az automatikus fényerőállítás, akkor kültéren közvetlen erős napsütés esetén a rendszer 500 nitről önmagától 750 nitre emeli a fényerőt. Ezt a szuperfényes és erősen akksiszívó üzemmódot manuálisan nem is lehet aktiválni.
-Jöhet a memória: a Note 4 simán megeszi akár a 128 GB kapacitású microSD memóriakártyákat is, melyeket érdemes exFAT fájlrendszerre formatálni, ekkor ugyanis a 4 GB-nál nagyobb állományokat is gond nélkül rájuk lehet másolni. Kártyavásárlásnál érdemes elkerülni a lassabb példányokat, főleg akkor, ha 4K-ban szeretnénk videózni a kártyára.
-Rejtett menük: a tárcsázón elég begépelni annyit, hogy *#0*# és ennek hatására előugrik a készülék egyik rejtett menüje, melyben különböző tesztek végezhetők el, illetve kinyerhetők a készülék szenzorainak nyers adatai. Ugyanitt a *#12580*369# kódsort beütve a készülék pontos szoftver- és hardververzióval ismerkedhetünk meg, a *#0228# kód pedig a hálózati és akkumulátor adatok előcsalogatására hivatott.
-Fejlesztői beállítások: a Beállítások/Rendszer/Az eszköz névjegye/Build száma sorra egymás után ötször rábökve előcsalogatható a Beállítások/Rendszer/Fejlesztői beállítások menüpont.
-Gyorsítás: a Fejlesztői Beállításokon belül az Ablakanimáció skálázása, az Áttűnésanimáció skálázása és az Animátor időtartamának skálázása alaphelyzetben 1x animációs skála értékkel bír. Ennek csökkentése, illetve nullára állítása egy kicsit fürgébbé teheti a telefont.

 

-Screenshot készítés: az on/off és a Home gombok egyszerre történő lenyomásával, illetve egy a kijelzőn történő oldalirányú tenyérhúzással készíthetünk képernyőmentést.
-Szelfizés a pulzusmérővel: a frontoldali kamerával opcionálisan úgy is fotózhatunk, hogy egyik ujjunkat ráhelyezzük a hátoldali pulzusmérőre, vagy hangparancsokat használunk.
-Bébiőr: a Note 4 akár bébiőrként és kapucsengő-észlelőként is használható – ehhez a Beállítások/Testreszabás/Kisegítő lehetőségek/Hallás/Hangészlelők menüpontot kell felkeresnünk.
-Régi cerka: a Note 3 ceruzája minden további nélkül használható a Note 4 kijelzőjén, de némileg más a mérete, mint a négyes Note cerkájának.
-Irkafirka: A SketchBook for Galaxy nevezetű ingyenes AutoDesk alkalmazást mindenképpen ajánlott kipróbálni a Note 4 cerkájával, ugyanis segítségével még a nem túl tehetséges rajzművészek is gyorsan szépet alkothatnak, akár szimetriatengelyek, illetve rétegek használatával. Ezenkívül pedig többek közt az AutoCAD 360-at, a myScript Calculatort, a LectureNotes-t és a Coloring book kids-et is érdemes meglesni.
-Szemüveg helyett: SMS-íráskor adott esetben jó szolgálatot tehet, ha elkezdjük nyomkodni a hangerőállító gombot, ennek hatására ugyanis azonnal növelhető/csökkenthető a szöveg karaktermérete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik