Mobil

12 magos okostelefonok a láthatáron

A legújabb készülékekben egész egyszerűen elképesztő számítási teljesítmény landol.

Az elmúlt időkben hozzászokhattunk ahhoz, hogy a duplamagos chipsetek már a legolcsóbb okostelefonokban is ott figyelnek, hogy a középkategóriában a négymagos modellek a menők, illetve, hogy a high-end készülékek általában már nyolcmagos SoC-t virítanak. Ha esetleg azt hittük, hogy a mobil chipsetek magszáma a jövőben már nem fog növekedni, bizony nagyot tévedtünk.

Kínai iparági források ugyanis most arról számoltak be, hogy a tajvani székhelyű MediaTek hamarosan a nyolc magon is túl fog lépni, és tíz, illetve tizenkét magos szörnyetegekkel fog támadni. Amennyiben hihetünk a pletykáknak, ezek az új chipsetek várhatóan még az idén napvilágot fognak látni.

 

Emlékezetes, hogy a MediaTek tavaly nyár közepén rukkolt elő az MT6795-ös felsőkategóriás chipsettel: a valódi nyolcmagos újdonság 64 bites működésű, processzormagjai pedig maximum 2,2 GHz-es órajelen képesek ketyegni. A CorePilot technológiára építkező, 28 nanométeres csíkszélességű chipset 933 MHz-es frekvenciájú kétcsatornás LPDDR3 memóriatámogatással bír, és nem meglepő módon simán meghajtja még a 2560×1600 pixeles felbontású 2K kijelzőket is. LTE fronton maximum 150 Mbit/s-os letöltési, illetve 50 Mbit/s-os feltöltési sebességre képes, ezenkívül pedig említést érdemel még a 120 Hz-es képfrissítés, a 480 fps sebességű Full HD videófelvételi támogatás, illetve az alacsony fogyasztású Ultra HD videólejátszási képesség. Ez tehát a jelen a gyártó háza táján, és kíváncsian várjuk, hogy pontosan mit virítanak majd a gyakorlatban a MediaTek első 10-12 magos újgenerációs chipsetei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik