Mobil

2015 legjobban várt csúcsmobiljai

Lássuk, hogy az elkövetkezendő hónapokban milyen új high-end készülékekkel örvendeztetnek majd meg minket a mobilgyártók!

2014-ben sem unatkoztunk, már ami az idén kijött csúcsmobilokat illeti: volt például pulzusmérős Galaxy S5-ünk, vízálló Xperia Z3-unk, fémes One (M8)-unk és persze lézerfókuszos G3-unk is. Hamarosan azonban kezdődik az új esztendő, és ezen készülékek néhány hónap múlva mind megkapják sokak által várva várt utódjaikat. Lássuk hát ezeket a delikvenseket!

Samsung Galaxy S6
A nemes egyszerűsségel Galaxy S6 névre keresztelt újdonság iparági források szerint nem egy egyszerűen felturbózott Galaxy S5 lesz, hanem egy teljesen új alapokra helyezett abszolút high-end készülék. Erre utal egyébként többek közt az a tény is, hogy a Galaxy S6-ot a cégen belül jelenleg egyszerűen csak Project Zero néven emlegetik, vagyis, hogy az új modell fejlesztését teljesen a nulláról kezdték meg.

A sokak által várva várt S6 specifikációit egészen a közelmúltig sűrű homály fedte, nemrégiben azonban feltűnt az AnTuTu adatbázisában egy bizonyos SM-G925F típusjelzésű készülék, mely állítólag nem más, mint az S6. Az AnTuTu adatok szerint az új készülékben egy 5,5 colos képátlójú és 2560×1440 pixeles felbontású, tehát egy az LG G3-ban lévőhöz hasonló adottságú QHD érintőkijelző található, a minden körülmények mellett fürge működésre pedig a nyolcmagos és 64 bites Exynos 7420 chipset, illetve a 3 GB RAM jelenthet garanciát. Az Android 5.0 (Lollipop) operációs rendszerű újdonság főkamerája 20 megapixeles felbontású, a frontkamera révén pedig maximum 5 megapixeles szelfik lőhetők. Pletykák szerint az S6-ből oldalkijelzős Edge változat is készül majd, a Note 4 – Note Edge készülékpáros mintájára.

 

Sony Xperia Z4
A legfrissebb pletykák szerint a január elején a CES 2015 szakkiállításon, vagy a március eleji MWC-n debütáló Z4-be egy 5,2 colos képátlójú és 2560×1440 pixeles felbontású érintőkijelző kerül, a hatalmas felbontású displayt pedig a korábbi pletykákkal ellentétben még nem a 64 bites Snapdragon 810-es, hanem az eggyel korábbi Snapdragon 805-ös chipset hajtja meg. A Sonytól kiszivárgott alábbi fotón állítólag már maga a Z4 látható, melynek külcsínje a jelek szerint ismét csak minimális változásokon esett át:

 

Az Xperia Z4 már nem 3 GB, hanem 4 GB RAM-ot kap, ezenkívül pedig említést érdemel még a 2/3 colos méretű, 20,7 megapixeles felbontású újgenerációs képszenzorra épülő főkamera, melynek optikája a korábbinál nagyobb fényerővel bír. Szólnunk kell továbbá a 4,8 megapixeles frontkameráról, a 300 Mbit/s-os csúcstempóra képes LTE mobilnetről, a Bluetooth 4.1-ről, illetve a 3420 mAh kapacitású akkumulátorról.

HTC One (M9)
A tajvani gyártó új csúcstelefonja várhatóan HTC One (M9) néven látja majd meg a napvilágot, és a borításának nagy része természetesen fémből lesz. Bár sokan azt várnánk, hogy a készülékben egy remek 64 bites Qualcomm Snapdragon 810-es chipset legyen, pletykák szerint végül is “csak” egy Snapdragon 805-ös chip landol az újdonságban. A RAM a mai elvárásoknak megfelelően 3 GB kapacitással bír, az 5 colos Full HD érintőkijelző pedig átadja a helyét egy 5,5 colos QHD panelnek. Az akkumulátor kapacitása 2600-ról 3500 mAh-ra katapultál, az előlapi sztereó hangszórókat a Bose szállítja, a 16 megapixeles frontkamera pedig remek optikai képstabilizátort vonultat fel. Egyelőre körülbelül ennyit tudhatunk a HTC One (M9)-ről, illetve még annyit, hogy várhatóan érkezni fog belőle egy spéci “Prime” változat is.

 

Microsoft Lumia 1030
A McLaren fejlesztésű kódnevű Microsoft Lumia 1030-ban állítólag egy nem kevesebb mint 50 megapixeles felbontású képérzékelő rejtőzik, melyet a japán Toshiba gyárt és az elődjénél mindenképpen nagyobb lesz, azt viszont nem tudni, hogy a szenzor pontosan mekkora méretű lesz. Érdekesség, hogy az új jövevényben nincs hagyományos xenon vaku, melyet egy negyedik generációs és az átlagnál jelentősen nagyobb fényerejű LED-segédfénnyel próbál meg helyettesíteni a finn, pontosabban immár amerikai gyártó. A várhatóan a 2015-ös Mobil Világkongresszuson debütáló, négymagos chipsetes, 2 GB RAM-os és Full HD érintőkijelzős Lumia 1020 utód a mellékelt fotókon vehető szemügyre, bár egyes források szerint ez még korántsem a végleges modell.

 

LG G4
A 2015-ös új csúcsmobilok közül jelenleg a boltokban a nyáron debütált G3 utódjáról tudunk a legkevesebbet. A feltehetően G4 néven debütáló újdonság érintőkijelzőjének képátlója pletykák szerint 5,5 colosról 5,7 colosra fog nőni, a felbontása viszont marad 2560×1440 pixel. A Snapdragon 801-es chipset természetesen nyugdíjba vonul és átadja a helyét egy Snapdragon 810-es SoC-nek, ami mellett állítólag már 4 GB RAM kap helyet. Az LG G4 hivatalos bejelentésére várhatóan a tavasz végén kerül majd sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik