Mobil

Még jobban felpörgetik a mobilokat

A Qualcomm legújabb mobil chipsete a vártnál is komolyabb tempót fog diktálni.

Az elmúlt napokban többször is bekerült a híradásokba a Qualcomm, először annak kapcsán, hogy várhatóan késni fog a Snapdragon 810-es high-end chipsete, másodszor pedig amiatt, mert a vállalat cáfolta a késedelmes piaci startot. Ezúttal azért írunk ismét a 810-es SoC-ről, mert a Qualcomm most bejelentette, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem 300 Mbit/s-os, hanem 450 Mbit/s-os LTE Cat. 9 mobilnet támogatás kerül bele. Ez természetesen a maximális letöltési sebesség, a legnagyobb LTE feltöltési tempó marad 50 Mbit/s, és csak a Cat. 10 jövőbeli érkezését követően gyorsul majd 100 Mbit/s-ra. Az persze már más kérdés, hogy ezekből az elméleti maximumértékekből mi felhasználók a hétköznapokban mennyit tudunk majd eléni.

 

Az abszolút felsőkategóriás Snapdragon 810 (MSM8994) a már jól ismert big.LITTLE architektúrára épül, és található benne egyrészt négy darab Cortex-A57 processzormag, másrészt pedig négy darab Cortex-A53 mag. Ezek a processzormagok mintegy 25-55 százalékkal gyorsabbak az elődeiknél, miközben a fogyasztásuk 20 százalékkal alacsonyabb. Ez utóbbi nagyrészt annak köszönhető, hogy a Qualcomm immár nem 28, hanem 20 nanométeres gyártási technológiával készíti az új chipsetet.

A chipsetben egyszerre akár mind a nyolc mag is működhet, azonban megkötés, hogy a két csoportban lévő magoknak csoportonként azonos frekvencián kell üzemelniük. A grafikusgyorsító feladatait a vadonatúj Ardeno 430 tölti be, mely 30 százalékkal gyorsabb az Adreno 420-nál, és körülbelül 80 százalékkal gyorsabb a jelenleg széles körben használatos Adreno 330-nál. A hardveres H265/HEVC enkóderrel, illetve 14 bites képfeldolgozással (maximum 55 megapixel) felvértezett chipkészlet 64 bites és 3200 MHz-es LPDDR-1600 RAM-ot támogat, a memória-sávszélesség pedig nem kevesebb mint 25,6 GB/s. A Bluetooth 4.1, USB 3.0, illetve NFC kompatibilis Snapdragon 810-re épülő első okostelefonok várhatóan 2015 első felében látnak majd napvilágot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik