Mobil

LG G Watch R teszt: okosóra a javából

Kipróbáltuk, hogy pontosan mit is tud a gyakorlatban az LG szemrevaló smartwatch terméke.

Az elmúlt hónapokban több okosórát is teszteltünk, de eddig valahogy még egyik sem igazán nyerte el a tetszésünket. Ezek a termékek ugyanis a legtöbb esetben sokkal inkább hasonlítottak valamilyen high-tech kütyüre, mint hagyományos karórára, és sok esetben bizony a mérettel és a funkcionalitással is problémák voltak. Most viszont már itt figyel a szerkesztőségünkben az LG G Watch R, melynek mind a külcsín, mind a méret, mind pedig a tudás tekintetében abszolút ígéretesnek tűnik – lássuk hát, hogy hogyan muzsikál a gyakorlatban a legfrissebb koreai okosóra!

 

Design
Az LG G Watch R a világ első olyan okosórája, mely komplett körszámlappal rendelkezik. A Moto 360 is hasonló kijelzőt kapott, viszont ezen a modellen a körfelület alsó szekciója enyhén le van csapva. A karóra borítása minőségi rozsdamentes acélból készült, mely fekete színben pompázik – más színváltozatot sajnos nem választhatunk. A külső átmérő mintegy 46 milliméteres, maga a kijelző pedig 33 milliméteres átmérővel rendelkezik. Oldalt egyetlen nyomógombot találhatunk, még pedig a jobboldalon: ezt egyszer lenyomva az alap órakijelzést aktiválhatjuk, hosszan nyomvatartva pedig a beállítások menü csalogatható elő. Az alapáron járó fekete szíj valódi bőrből készült, de valahogy elég igénytelenre sikeredett, még szerencse, hogy bármikor könnyen lecserélhető bármilyen strandard 22 milliméteres szíjra.

 

 

Felszereltség
Az óra hátlapján található a már-már elmaradhatatlan pulzusmérő, illetve az az öt parányi érintkező, melynek révén a készülék csatlakozni tud a kör alakú mini dokkolóhoz, mely egyébként mágneses erővel cuppan rá a karórára. A lítium-ion akkumulátor 410 mAh kapacitással bír, ami ebben a kategóriában igen komoly értéknek tekinthető, de az 1-2 napos használati idővel vélhetően még így is sokan elégedetlenek lesznek. A 0,85 amperes töltőáram révén egyébként akár 30 perc alatt villámgyorsan feltölthető a lemerült készülék. Az IP67-es minősítés révén a kütyü elméletileg elviseli, ha 30 percen keresztül 1 méter mély vízbe fojtjuk, és egy kis eső egész biztosan nem tesz kárt benne. A korrekt vibramotor mellett említést érdemel még a giroszkóp, a gyorsulásmérő, az iránytű, a barométer, illetve a Bluetooth 4.0 adatátvitel, mely a teszt során abszolút stabilan tette a dolgát. SIM-slot, HSPA+ mobilnet és Wi-Fi nincs a fedélzeten – ezek továbbra is az alábbi fotón a G Watch R mellett látható, Tizen szoftveres Samsung Gear S kiváltságának tekinthetők.

 

Kijelző
A már említett, teljesen kör alakú kijelző 1,3 colos mérettel rendelkezik, vagyis némileg kisebb, mint a Moto 360 képmegjelenítője, az viszont komoly előnyt jelent, hogy a display ezúttal nem IPS LCD, hanem P-OLED technológiára épül. Ennek köszönhetően ugyanis a folyamatos órakijelzés nem igazán növeli meg a fogyasztást, ezenkívül pedig a magas kontrasztarány és a nagy betekintési szögek is a napos oldalra sorolhatók. Az órán alaphelyzetben egy másodperc mutató nélküli, teljesen leegyszerűsített számlap látható, de ha felemeljük a karunkat, vagy rányomunk az órára, akkor máris felvillan a fullos számlap. A fényerő hat fokozatban állítható, fényszenzort viszont sajnos nem kapunk. A 320×320 pixeles felbontásra és a 246 ppi-s pixelsűrűségre egyetlen rossz szavunk sem lehet, a képminőség teljesen rendben van.

 

 

Szolgáltatások
Az aktív óraszámlapon egy diszkrét “OK Google” felirat bíztat arra, hogy hangparancsokkal kezeljük a kütyüt, de ezenkívül természetesen az érintőkijelzőn végrehajtott ujjmozdulatokkal is elérhetjük célunkat. Alaphelyzetben tizennégy különböző, analóg és digitális számlap közül lehet választani, vagyis vélhetően mindenki megtalálja majd a számítását. Az Android Wear az androidos telefonokról már ismert információs kártyákkal örvendeztet meg bennünket időről időre, melyeken ott figyelhet a legfrissebb időjárás infó, a beérkezett email szövegrészének eleje, vagy éppen egy időbecslés, hogy körülbelül mennyi idő alatt érünk majd haza a munkahelyünkről. Mivel ezek a kártyák alapvetően négyszögletes formára vannak vágva, itt azért érezni némi hátrányát a köralakú kijelzőnek.

 

 

Funkciók
Az infókártyák között fel-le irányban tudunk lapozni, oldalirányban swipe-olva pedig megszabadulhatunk a nem kívánt kártyáktól, illetve bizonyos funkciókat érhetünk el velük kapcsolatban. Az alapkijelzőn fentről lefelé swipe-olva gyorsan és egyszerűen lenémítható az óra, illetve ilyenkor a dátumról és az akksi töltöttségi értékéről is szempillantás alatt informálódhatunk. Egy dupla kattintással a teljesen minimalista főmenübe kerülünk, mely függőleges irányban néhány kör alakú ikont vonultat fel: van itt például jegyzetkészítő, ébresztőóra, lépésszámláló, SMS diktáló, email app, naptár, illetve navigáció is. Az óráról minden további nélkül vezérelhető a telefonunk zenelejátszója, ezenkívül pedig az okosóra belső memóriájába is át lehet másolni az okostelefon Play Zene szekciójában lévő letöltött muzsikákat.

 

 

Ha jön egy új Gmail levelünk, a feladó neve máris felbukkan az óraszámlapon, melyre rányomva felbukkan a szöveg eleje, illetve dönthetünk, hogy gyorsan archiváljuk a levelet, a karórán egy rövid sablonüzenettel reagálunk rá, vagy pedig inkább megnyitjuk a telefonunkon. Mikrofon van a készülékben a hangparancsok miatt, hangszóró viszont nincs, vagyis kihangosítóként nem használható az óra. A Play Áruházban érdemes körbenézni új Android Wear alkalmazások után, de a kínálattal egyelőre még nem igazán lehetünk elégedettek. Én rögtön egy Multi Calculator nevezetű alkalmazással kezdtem, mely gyorsan feltelepült mind az okostelefonra, mind pedig az okosórára és mindkét helyen az adott kijelzőre optimalizált módon remekül tette a dolgát.

 

 

Belsőségek
A tesztkészüléken a jelenleg elérhető legújabb, 4.4W.2 verziójú Android Wear operációs rendszer teljesít szolgálatot, mely ugyebár KitKat alapokon nyugszik és stabilan, illetve korrekt sebességgel teszi a dolgát. Hamarosan érkezik azonban a Lollipop alapú új Android Wear, mely számos új funkcióval, illetve rengeteg új letölthető óraszámlappal fog támadni. A Qualcomm MSM8226 típusjelzésű Snapdragon 400-as chipsetben négy darab 1,2 GHz-es órajelű Cortex-A7 processzormag található, ami mellett 512 MB RAM, illetve 4 GB flashmemória (3 GB szabad) rejtőzik.

 

 

Konklúzió
Nyílt titok, hogy a lényegében bármilyen androidos mobillal kompatibilis LG G Watch R nagyon is elnyerte tetszésünket, mind külcsín, mind pedig belbecs tekintetében. Azt persze nem állítanánk, hogy teljesen hibátlan termékhez van szerencsénk, és továbbra is úgy gondoljuk, hogy legtöbbünk továbbra is tökéletesen meg lesz okosórák nélkül. A G Watch R mindenesetre összességében véve egy remekül sikerült termék, mely ráadásul hazánkban akár igen korrekt áron is beszerezhető. A 90 ezer forintos listaárú okosórát a hazai mobilszolgáltatók közül elsőként a Telenor vette fel kínálatába, mely az LG F70-es, LG G3-as, illetve LG G3 S típusjelzésű okostelefonokkal együtt vihető haza. A kék propelleres szolgáltató igen jó árakat talált ki, hiszen például a körülbelül 35 ezer forint értékű LG F70-nel együtt a G Watch R mindössze 80990 forintot kóstál hűség nélküli pre-paid csomagban, vagyis ez esetben az óráért tulajdonképpen csak mintegy 45000 forintot fizetünk ki. Februárban pedig máris érkezik a 4G-vel támadó G Watch R2…

LG G Watch R
Pozitívum: rozsdamentes acél készülékház, cserélhető szíj, teljes körkijelző, remek képminőség, relatíve nagy kapacitású akkumulátor, fürge működés, rengeteg szenzor, vízálló kivitel, egyszerű kezelhetőség, a Lollipop frissítéssel új funkciók érkeznek, rengeteg androidos telefonnal kompatibilis.
Negatívum: nincs rajta magyar nyelv, nincs fényszenzor, a bőrszíj olcsó hatást kelt, csak fekete színben készül az óra, a négyszögletes tartalmak nem mindig passzolnak a körkijelzőre, nincs iOS és WP támogatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik