Mobil

Felturbózott Galaxy Note 4 érkezhet

Ha esetleg nem lenne elég a Note 4-ben lévő kraft, akkor érdemes lehet megvárni a készülék felpörgetett új változatát.

A nemrégiben általunk is alaposan letesztelt Samsung Galaxy Note 4 jelenleg kétféle változatban kapható: az egyikben egy négymagos Qualcomm Snapdragon 805-ös chipset található, a másikban pedig egy nyolcmagos Exynos Octa SoC. Mindkét kivitel igen komoly tempót diktál, azonban a fejlesztések a jelek szerint egyetlen pillanatig sem pihennek a koreai gyártónál.

Felröppent ugyanis egy pletyka, miszerint a koreai szolgáltatók nemrégiben olyan, vadonatúj Note 4-eket kaptak tesztelésre, melyekben már nem Snapdragon 805-ös, hanem vadonatúj Snapdragon 810-as chipkészlet teljesít szoglálatot. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi mikor juthatunk majd hozzá a felturbózott Note 4-hez, illetve az is elképzelhető, hogy a készülék nem is fog megjelenni ebben a formában a kereskedelmi forgalomban, és lehet, hogy a koreai cégek csak és kizárólag a legújabb Snapdragon chipset előzetes tesztelésére használják az enyhén módosított Note 4-et.

 

Az abszolút felsőkategóriás Snapdragon 810 (MSM8994) a már jól ismert big.LITTLE architektúrára épül, és található benne egyrészt négy darab Cortex-A57 processzormag, másrészt pedig négy darab Cortex-A53 mag. Ezek a processzormagok mintegy 25-55 százalékkal gyorsabbak az elődeiknél, miközben a fogyasztásuk 20 százalékkal alacsonyabb. Ez utóbbi nagyrészt annak köszönhető, hogy a Qualcomm immár nem 28, hanem 20 nanométeres gyártási technológiával készíti az új chipsetet.

A chipsetben egyszerre akár mind a nyolc mag is működhet, azonban megkötés, hogy a két csoportban lévő magoknak csoportonként azonos frekvencián kell üzemelniük. A grafikusgyorsító feladatait a vadonatúj Ardeno 430 tölti be, mely 30 százalékkal gyorsabb az Adreno 420-nál, és körülbelül 80 százalékkal gyorsabb a jelenleg széles körben használatos Adreno 330-nál. A hardveres H265/HEVC enkóderrel, illetve 14 bites képfeldolgozással (maximum 55 megapixel) felvértezett chipkészlet 64 bites és 3200 MHz-es LPDDR-1600 RAM-ot támogat, a memória-sávszélesség pedig nem kevesebb mint 25,6 GB/s. Az LTE (300 Mbps), Bluetooth 4.1, USB 3.0, illetve NFC kompatibilis Snapdragon 810-re épülő első okostelefonok várhatóan 2015 első felében látnak majd napvilágot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik