Mobil

Időben érkezik az új mobilos csúcsprocesszor

2015 elején jön a Snapdragon 810, hamisak a késésről és problémákról szóló pletykák.

Miután az idei csúcsmobilokban nagy sikert aratott a Qualcomm Snapdragon 801 rendszerchipje (ez hajtja meg többek között a Samsung Galaxy S5-öt, a HTC One M8 modellt és az LG G3-at), valamint a felturbózott 805-ös változat (például a Galaxy Note 4-ben, az LG G3 Cat 6 változatban és a Galaxy S5 LTE-A verzióban), természetesen sokan várják a 2015 elejére ígért Snapdragon 810-et is. Egy jól elhelyezett pletyka nyomán azonban a szaklapok nemzetközi szinten számoltak be arról a napokban, hogy gyártási problémák miatt csúszik az új csúcsprocesszor megjelenése.

A hírek szerint a grafikus gyorsítóval akadnak még problémák, ezen kívül a lapka túlzottan hajlamos a melegedésre is, ezért a Qualcommnak a finomhangolás okán későbbre kellett tolnia a hivatalos kiadás időpontját. Ez már csak azért is kellemetlen hír lett volna, mivel a 2015 első félévében megjelenő csúcskészülékek többségében épp Snapdragon 810-eket várnak a szakértők, és a késés miatt vagy a telefonok is késve jelennének meg, vagy az utolsó pillanatban más rendszerchipre kellene váltaniuk.

A pletyka elterjedése után alig néhány nappal Jon Carvill, a Qualcomm kommunikációs vezetője egyértelműen kijelentette, hogy nincs gond az időzítéssel. Határozottan állította, hogy a tervek szerint haladnak a Snapdragon 810 sorozatgyártásával, ezért a jövő év elején megjelenő csúcsmobilokban már biztonsággal lehet rájuk számítani. A 20 nanométeres csíkszélességgel készülő, 64 bites rendszerchipekkel szerelt első készülékek tehát akár már februárban, a Barcelona-i Mobil Világkongresszuson felbukkanhatnak. A 810-es SoC-kben négy nagy sebességű, Cortex-A57 processzormag mellett négy alacsonyabb fogyasztású A53 mag is dolgozik, amely az alacsonyabb számítási igényű feladatoknál átveszi az irányítást, így csökkentve a fogyasztást. Új grafikus mag is kerül a borítás alá, az Adreno 480 elődjéhez képest 30 százalékos gyorsulást, valamint 4K kijelzők kezelését ígéri. Megújul az adatkapcsolathoz használt modem, mely LTE Cat 6 szabványú lesz, emellé kétsávos WiFi modul és LDDR4 RAM támogatás is jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik