Mobil

Késve érkezhetnek a 2015-ös csúcsmobilok

A Qualcommnak állítólag komoly nehézségei adódtak a legújabb high-end chipsete kapcsán.

A Qualcomm tavaly novemberben jelentette be a Snapdragon 805-ös mobil chipkészletet, mely csak nemrégiben bukkant fel néhány okostelefonban, illetve idén áprilisban már le is lett leplezve az utódmodell, a még nagyobb számítási teljesítménnyel rendelkező Snapdragon 810. Novemberben ugyan felbukkant az első Snapdragon 810-es okostelefon-, illetve tablet referenciamodell, azonban a legfrissebb híradások szerint a Qualcommnak nem várt nehézségei adódtak az új chipkészlettel.

A Snapdragon 810 bizonyos feszültségértékek mellett állítólag túlhevül és emiatt jelentősen lecsökken a teljesítménye, ezenkívül pedig állítólag a RAM vezérlő és az Adreno 430-as GPU-driver kapcsán is gondok adódtak. Ez pedig azt jelentheti, hogy a mobilgyártók jövő év első felére időzített csúcskészülékei, így például a Samsung Galaxy S6 és az LG G4 az eredetileg tervezettnél később kerülhetnek majd boltokba.

 

Nem ez a gyártó első 64 bites chipsete, hiszen a tavaly év végén debütált Snapdragon 410, illetve az idén februárban érkezett Snapdragon 610/615 már 64 bites volt, ezek azonban ugyebár nem flagship kategóriás termékek voltak. Az abszolút felsőkategóriás Snapdragon 810 (MSM8994) a már jól ismert big.LITTLE architektúrára épül, és található benne egyrészt négy darab Cortex-A57 processzormag, másrészt pedig négy darab Cortex-A53 mag. Ezek a processzormagok mintegy 25-55 százalékkal gyorsabbak az elődeiknél, miközben a fogyasztásuk 20 százalékkal alacsonyabb. Ez utóbbi nagyrészt annak köszönhető, hogy a Qualcomm immár nem 28, hanem 20 nanométeres gyártási technológiával készíti az új chipsetet.

A chipsetben egyszerre akár mind a nyolc mag is működhet, azonban megkötés, hogy a két csoportban lévő magoknak csoportonként azonos frekvencián kell üzemelniük. A grafikusgyorsító feladatait a vadonatúj Ardeno 430 tölti be, mely 30 százalékkal gyorsabb az Adreno 420-nál, és körülbelül 80 százalékkal gyorsabb a jelenleg széles körben használatos Adreno 330-nál. A hardveres H265/HEVC enkóderrel, illetve 14 bites képfeldolgozással (maximum 55 megapixel) felvértezett, LTE (300 Mbps), Bluetooth 4.1, USB 3.0, illetve NFC kompatibilis chipkészlet 64 bites és 3200 MHz-es LPDDR-1600 RAM-ot támogat, a memória-sávszélesség pedig nem kevesebb mint 25,6 GB/s.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik