Mobil

Samsung Gear S teszt: komplett mobil az ívelt okosórában

Meglestük, hogy mit tud a gyakorlatban a dél-koreai gyártó legújabb, immár abszolút teljes értékű okosórája.

A Samsung a 2000-es évek végén ugyan már kísérletezett karóra mobilokkal, első úgynevezett okosóráját viszont csak tavaly ősszel jelentette be. Ez volt ugyebár az androidos (és Tizenre frissített) Galaxy Gear, mely idén olyan követőkre talált házon belül, mint a tizenes Gear 2 és Gear 2 Neo, a spéci RTOS szoftveres Gear Fit okos karperec, illetve az Android Wear alapokon nyugvó Gear Live. Jelen tesztalanyunk, a szeptemberi IFA szakkiállításon debütált Gear S Tizen operációs rendszert futtat, tehát e tekintetben nem számít igazi újdonságnak, a tekintetben azonban mindenképpen, hogy ez a gyártó első integrált mobilos, illetve ívelt kijelzős okosórája. Izgalmasan hangzik, nemdebár? Jöjjenek hát a részletek!

 

Design
Az eddig érkezett okosórák sem voltak éppen parányi méretűek, és ez hatványozottan igaz a Gear S-re is, mely nemcsak nagy, hanem egyben nehéz is. Az 58,1×29,9×12,5 milliméteres, illetve 84 gramm tömegű készülék egy vékonyabb csuklón igen furcsán mutat, tehát a vásárlás előtt nem árt lecsekkolni, hogy pontosan hogyan is néz ki a kezünkön. A fehér és fekete színváltozatokban gyártott kütyü a mai elvárásoknak megfelelően cserélhető szíjat kapott, mely hatféle színben készül. Az óra lényegi részének kerete, illetve a csat természetesen fémből készült, a szíj mérete pedig tíz fokozatban állítható. A hivatalos IP67-es minősítésnek köszönhetően a Gear S vízálló, vagyis egy “kellemes” kis bőrig ázás egészen biztosan nem fog kárt tenni benne.

 

Felszereltség
Az oldaléleken semmilyen gombot, kezelőszervet, illetve csatlakozó aljzatot sem találunk. Az egyetlen hagyományos nyomógomb a kijelző alatt középen kapott helyet, mellette pedig egy fényérzékelőt és egy UV szenzort találhatunk. Szenzorokból szokás szerint abszolút nincs hiány, így a már említetteken kívül kapunk még hátfalba integrált pulzusmérőt, gyorsulásmérőt, giroszkópot, közelség érzékelőt, digitális iránytűt és még barométert is, egyedül talán csak a hőmérő (és a terhességi teszt) hiányzik a fedélzetről. A fixen beépített lítium-ion akkumulátor 300 mAh kapacitással bír, és úgy tölthetjük, hogy a gyárilag mellékelt bölcsőbe helyezzük az okosórát. A két részegység között egy egyedi öt érintkezős megoldás biztosít kapcsolatot, egy feltöltéssel pedig jó esetben két napos, rosszabb esetben alig egy napos üzemidő érhető el. Érdekesség, hogy a töltőbölcsőben is van egy kis akksi, mely 350 mAh kapacitással bír, ezenkívül pedig a szürkeárnyalatos kijelzővel operáló energiatakarékos üzemmód mellett sem mehetünk el szó nélkül.

 

Mobil is van benne
A hátoldalon lévő kis ajtó mögé egy nanoSIM szabványú kártyát lehet behelyezni, és innentől kezdve az okosórán nemcsak normál mobilhívások kezdeményezhetők, hanem akár SMS-ezhetünk, illetve internetezhetünk is rajta, még pedig a nélkül, hogy a közelben lenne egy csatlakoztatott okostelefon. E tekintetben mindenképpen újat hoz a Gear S, az viszont sajnos változatlan, hogy ez a Samsung okosóra is csak bizonyos Galaxy okostelefonokkal hajlandó együttműködni, és még Galaxy tabletekkel sem párosítható össze. Fontos megjegyezni továbbá, hogy az első bekapcsolást követően önmagában véve teljesen használhatatlan a PIN-kóddal feloldott SIM-kártyát tartalmazó Gear S, az aktiváláshoz ugyanis mindenképpen szükség van egy kompatibilis mobilra.

 

Használat közben
Az okosórán a megszokott módon tárcsazhatjuk a kívánt számokat, illetve természetesen a névjegyzéket is használhatjuk erre a célra. A telefonos beszélgetések értelemszerűen ki vannak hangosítva, és egyrészt furcsán mutat, hogy a csuklónkon lévő órához beszélünk, másrészt pedig zajos helyszíneken igen sokat romlik ezen megoldás hatékonysága. Ez esetben érdemes inkább a mobilunkról telefonálni, vagy esetleg valamilyen Bluetooth fülest használni. Az óra és az okostelefon között 10 méteres hatótávolságon belül Bluetooth 4.1 kapcsolat él, de egy Samsung fiók birtokában akár távoli kapcsolat is felépíthető a két készülék között. Amennyiben felemeljük a karunkat, a kijelző automatikusan bekapcsol, ha pedig letakarjuk az órát, akkor az az elnémítás funkciót aktiválja.

 

Kijelző
Míg a korábbi Samsung okosórákon 1,63 colos képátlójú kijelzők voltak, addig a Gear S-en már egy 2 colosra növesztett panel található, mely változatlanul nem kör alakú, hanem szögletes, ellenben a felülete már nem sík, hanem igen jelentős mértékben ívelt. A hajlított kivitel szuperül néz ki, viszont a tükröződésekre nincs a legjobb hatással. A rendkívül kontrasztos Super AMOLED képmegjelenítő 360×480 pixeles felbontással rendelkezik, ily módon a pixelsűrűsége 300 ppi, ez pedig igen korrekt képminőséget eredményez, és a display fényerejével és betekintési szögeivel sincsenek problémák. Bár az említett 2 col okosóra fronton nagynak számít, ettől függetlenül még ezen a felületen sem túl kényelmes böngészni, például az Opera Minivel, ennél pedig csak egyetlen kényelmetlenebb feladat létezik: a miniatűr gombokkal felvértezett virtuális QWERTY billentyűzeten gépelni. A betűméret három lépcsőben állítható és négyféle betűstílust kapunk, a kijelző megvilágítási ideje pedig 10 másodperc és 5 perc között állítható (van fix “on” állás is).

 

 

 

Kezelhetőség
Az alapképernyőn lévő órát kényünk-kedvünk szerint remekül személyre lehet szabni, és innen egy-egy jól irányzott swipe mozdulattal tudjuk elérni a különböző funkciókat. Amennyiben például jobbra lapozunk, azonnal felbukkannak a különböző értesítések, így például az esetlegesen nem fogadott hívások, a legújabb Facebook értesítések, illetve a beérkezett üzenetek. A normál e-mail kliensbe jött üzenetekre akár az órán is válaszolhatunk, ellenben a Gmail levelekre és a Facebook Messenger üzenetekre már csak az okostelefonunkon reagálhatunk. Az alapkijelzőről balra lapozva a maximum öt elemes widget szekcióba jutunk, ha pedig ugyanitt felfelé húzzuk az ujjunkat, akkor az összes telepített applikáció kis ikonját, vagyis a főmenüt láthatjuk. Legyünk bárhol, egy dupla ujjas dupla kattintással bármikor gyorsan elérhető az állapotjelző, illetve a hangerő- és a fényerő csúszka, lefelé swipe-olva pedig mindig vissza tudunk lépni egyet. A kezelhetőségben fontos szerepet játszik a hangfelismerés: a régi ismerős S Voice számos értelmes és kevésbé értelmes kérdésre és parancsra tud egész jó hatásfokkal reagálni, illetve angol nyelven akár szóban is fogadhatjuk/elutasíthatjuk a bejövő hívásokat, melyeket egyébként hang és rezgés egyaránt jelezhet.

 

 

Szolgáltatások
Új alkalmazásokat magán az órán nem lehet telepíteni, ehhez ugyanis mindenképpen kell egy csatlakoztatott okostelefon és egy arra telepített Gear Manager alkalmazás. Applikációkból szépen lassan egyre több lesz, a Samsung okosórákra eddig már több mint ezer fejlesztés készült, de persze bőven van még hova bővíteni a tartalomkínálatot, és ingyenes alkalmazásból is lehetne több. A többek közt lépésszámlálóval, személyi edzővel, pulzusmérővel, alvásfigyelővel és UV-mérővel is felvértezett S Health természetesen már alaphelyzetben ott figyel az órán, és nincs ez másképp a Nokiától érkezett Here navigációval sem. A Here egyelőre még csak béta állapotban leledzik, de egész korrekt gyalogos navigációt biztosít, a telefonunkra pedig komplett országok térképeit tölthetjük le a későbbi offline bóklászáshoz. Az órában is van GPS-vevő, azonban csatlakoztatott okostelefon esetén mindig a mobil GPS-e van használatban. Akkor sincs gond, ha esetleg nem találjuk a mobilunkat, az ugyanis az okosóra révén egyszerűen megkereshető, és a megoldás fordított irányban is működik. Természetesen a zenelejátszó sem hiányozhat a fedélzetről: a Gear Managerben egyszerűen az órára másolhatjuk kedvenc muzsikáinkat, illetve akár fotóinkat is. Említést érdemel továbbá a Nike+ Running támogatás, a korrekt időjárás alkalmazás, a hírtájékozatató feature, illetve az elmaradhatatlan ébresztő funkció.

 

 

Vas
A Samsung Gear S tesztelése során nem tapasztaltunk lassulásokat, a készülék minden körülmények mellett korrekt tempót produkált. Ebben fontos szerepet játszik a hatékony működésű Tizen operációs rendszer, no és persze a Qualcomm remek Snapdragon 400-as chipsete, melyben két darab 1 GHz-es órajelű processzormag található. Az 512 MB RAM egy ilyen okosórában tökéletesen elegendőnek bizonyul, a beépített flashmemória pedig 4 GB kapacitású és sajnos nem bővíthető, pedig egy microSD slot adott esetben jó szolgálatot tehetne. Egyes korábbi Gearekkel ellentétben ebben a modellben nincs kamera, ami miatt vélhetően csak igen kevesen ejtenek méretes könnycseppeket, a kétnormás mobilnet pedig LTE hiányában ugyan csak HSPA+ tempóra képes, de hát ugyebár ez is bőven elegendő. A GPS-vevőről és a Bluetooth 4.1-ről már említést tettünk, ezenkívül pedig a b/g/n szabványú Wi-Fi adatátvitel mellett sem mehetünk el szó nélkül.

 

Konklúzió
A Samsung a legfrissebb divatirányzattal szemben nem egy körszámlapos úgymond hagyományos okosórával támadta le a piacot 2014 végén (jövőre ez is jön tőlük), hanem inkább egy ívelt kijelzős és lényegében teljes mobil funkcionalitást felvonultató terméket állított hadrendbe. A Gear S-be tulajdonképpen minden elérhető újdonságot, szenzort és funkciót belepakolt a gyártó, viszont emiatt igen drága lett a készülék, melynek ráadásul a mérete is nagyobb az átlagnál. A gyönyörű kijelző és a fürge működés mindenképpen a napos oldalra sorolható, ezzel szemben az üzemidőn bőven lenne még mit fejleszteni, valamint nagy kár azért, mert a Gear S csak a Samsung saját okostelefonjaival hajlandó együttműködni. A Samsung Gear S a cikk írásakor mintegy 120 ezer forintos áron vásárolható meg – összehasonlításképp, az Android Wear szoftveres, körkijelzős és mobil funkcionalitás nélküli LG G Watch R már 80-90 ezer forint magasságában begyűjthető, és ezért a pénzért a Telenor még egy mobilt is mellékel az óra mellé.

Samsung Gear S
Pozitívum: általánosan kiváló minőség, vízálló kivitel, cserélhető szíj, fém alkatrészek, gyönyörű ívelt kijelző, fürge működés, mobil funkcionalitás, kihangosítás, hangvezérelhetőség, rengeteg szenzor, mobilkereső funkció, távoli kapcsolat, S Health, HSPA+ Wi-Fi, Bluetooth, GPS-vevő
Negatívum: nagy és nehéz, az üzemidő lehetne hosszabb, az órán nincs szabványos töltőport, a tartalomkínálatnak van még hova fejlődnie, csak Samsung telefonokkal kompatibilis, alkalmazástelepítéshez kell a mobil, drága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik