Mobil

Sony Xperia Z4: kémfotókon az érintőpanel

Lássuk, hogy a Sony új csúcsmobiljának előlapja körülbelül hogyan néz majd ki!

A Sony szeptember elején jelentette be a nemrégiben általunk is alaposan letesztelt Xperia Z3-at, mely jelenleg a vállalat legnagyobb tudású csúcskészüléke. Az Xperia Z3 a tavasszal érkezett Xperia Z2-t váltja, és a Sony tempóját ismerve vélhetően már senki sem lepődik meg azon, hogy tavasszal érkezni fog az Xperia Z4 is. Ez utóbbi készüléknek most felbukkant az LCD érintőpanelje, mely az alábbi fotókon az Xperia Z3 ugyanezen alkatrészével hasonlítható össze.

 

Eddig úgy tudtuk, hogy a Z4-ben egy 5,5 colos kijelző landol majd, azonban a most érkezett fotók tanúsága szerint marad az eddigi 5,2 colos képátló. Az 1920×1080 pixeles Full HD felbontás viszont 2560×1440 pixelre nő majd, melynek köszönhetően a pixelsűrűség 424-ről 565 ppi-re fog katapultálni. Megváltozik továbbá a hangszórók, illetve a frontkamera pozíciója is.

 

A hatalmas felbontású displayt a Qualcomm igen komoly tempót diktáló 64 bites csúcs-chipsete, a Snapdragon 810 táplálja. Az abszolút felsőkategóriás Snapdragon 810 (MSM8994) a már jól ismert big.LITTLE architektúrára épül, és található benne egyrészt négy darab Cortex-A57 processzormag, másrészt pedig négy darab Cortex-A53 mag. Ezek a processzormagok mintegy 25-55 százalékkal gyorsabbak az elődeiknél, miközben a fogyasztásuk 20 százalékkal alacsonyabb. Ez utóbbi nagyrészt annak köszönhető, hogy a Qualcomm immár nem 28, hanem 20 nanométeres gyártási technológiával készíti az új chipsetet. A chipsetben egyszerre akár mind a nyolc mag is működhet, azonban megkötés, hogy a két csoportban lévő magoknak csoportonként azonos frekvencián kell üzemelniük. A grafikusgyorsító feladatait a vadonatúj Ardeno 430 tölti be, mely 30 százalékkal gyorsabb az Adreno 420-nál, és körülbelül 80 százalékkal gyorsabb a jelenleg széles körben használatos Adreno 330-nál.

 

Az Xperia Z4 már nem 3 GB, hanem 4 GB RAM-ot kap, ezenkívül pedig említést érdemel még a 2/3 colos méretű, 20,7 megapixeles felbontású ívelt képszenzorra épülő főkamera, melynek optikája állítólag f1,2-es brutál fényerővel bír. Szólnunk kell továbbá a 300 Mbit/s-os csúcstempóra képes LTE mobilnetről, illetve a Bluetooth 4.1-ről, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy az akksi pontosan milyen kapacitású lesz. Bízzunk benne, hogy az előzetes információk valós alapokon nyugszanak, és a Sony hamarosan tényleg elő fog rukkolni egy ilyen elképesztő készülékkel. A japánok az Xperia Z4 után egyébként állítólag némileg visszavesznek majd a tempóból, ami azt jelenti, hogy az Xperia Z5 csak egy évvel később, csak 2016 elején lát majd napvilágot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik