Mobil

Itt az eddigi legszebb mobilkijelző

Bár a felbontás egekbe történő növelésének nem sok gyakorlati haszna van, a gyártók ezzel nem igazán foglalkoznak.

Nem is olyan régen még nagy szám volt, ha egy vadonatúj felsőkategóriás készülékben 1280×720 pixeles felbontású érintőkijelző volt, aztán tavaly mindent letaroltak a még ennél is szebb, 1920×1080 pixeles Full HD paneles mobilok. Mára viszont már ezt a szintet is jócskán elhagyták a gyártók.

Tavaly év végén a kínai Vivo rukkolt elő a világ első QHD, vagyis 2560×1440 pixeles telefonjával, majd pedig idén márciusban az Oppo jelentkezett egy hasonló készülékkel, a világ első, nemzetközi piacokon kapható QHD kijelzős telefonja pedig a május végén bejelentett LG G3 volt. 2014 tehát már egyértelműen a QHD felbontásról szól, legalábbis az abszolút csúcskategóriában mindenképpen, most pedig bemutatkozott egy még ennél is nagyobb felbontású, ráadásul abszolút nem nagy méretű mobilkijelző.

A Sharp által bemutatott IGZO LCD panel nem kevesebb mint 2560×1600 képpontos felbontással bír, és ezt a pixelmennyiséget alig 4,1 colos képátlón vonultatja fel, ami azt jelenti, hogy a pixelsűrűség eléri az elképesztő 736 ppi-s szintet. Az első ilyen és ehhez hasonló kijelzők várhatóan csak 2016-ban bukkannak majd fel a kereskedelmi forgalomban, mindenesetre a jelenleg kapható csúcsmobilokba se kerülnek csúnya panelek.

 

A pixelsűrűség toplista első helyén a hivatalosan kizárólag Dél-Koreában kapható Samsung Galaxy S5 LTE-A található, melynek 5,1 colos Super AMOLED kijelzője nem kevesebb mint 576 ppi-s pixelsűrűséggel bír. A második helyen a japán NTT DoCoMo által forgalmazott Fujitsu Arrows NX F-02G tanyázik: ez esetben 5,2 colon sorakozik a QHD mennyiségű pixel, ami 565 ppi-s pixelsűrűséget eredményez. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a már említett és világszerte kapható LG G3 állhat fel, melynek 5,5 colos képmegjelenítője 538 ppi-s értékkel büszkélkedhet.

Zárójelben megjegyzendő, hogy a valós képminőséget abszolút nem csak a pixelsűrűség határozza meg, hiszen egyrészt egy határon túl már nincs értelme növelni a felbontást, másrészt pedig a színhűség, a kontrasztarány, a fényerő és a betekintési szög is igen fontos kritériumnak számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik