Mobil

Drágán nyit Európában a Nexus 6

A Google vadonatúj csúcsmobilja az USA-t követően a mi kontinensünket is letámadja.

A három hete bejelentett Nexus 6 az Egyesült Államokban a múlt héten vált rendelhetővé, és néhány óra alatt a komplett mennyiséget sikerült eladni belőle, noha azt nem tudni, hogy pontosan mekkora raktárkészletről beszélhetünk. Az USA-ban tehát jól sikerült a piaci start, most pedig végre tizenkét újabb országban is felbukkant a Play Store-ban a készülék, mely országok egész konkrétan a következők: Ausztrália, Belgium, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, India, Japán, Kanada, Németország, Olaszország, Spanyolország és Svédország.

Bár egyelőre még ezen országokban sem lehet megvásárolni a telefont, legalább a pontos árát már tudjuk: azon országokban, melyekben euró a hivatalos fizetőeszköz, a 32 GB-os modell 649 euróba (201 ezer forint), a 64 GB-os verzió pedig 699 euróba (217 ezer forint) kerül. Összehasonlításképp, az USA-ban ugyanennyit kell fizetni az új Nexusért, csak éppen nem euróban, hanem dollárban, így ott átszámítva mintegy 161-173 ezer forint ellenében vihető haza a Nexus 6.

 

Emlékeztetőül, a 159,3 milliméter hosszú és 184 gramm tömegű, Midnight Blue (kék) és Cloud White (fehér) színváltozatokban támadó Nexus 6 83 milliméter széles, a vastagsága pedig eléri a 10,1 millimétert. A kereken 6 colos képátlójú AMOLED érintőkijelző a legfrissebb trendeknek megfelelően 2560×1440 pixeles QHD felbontással rendelkezik, ily módon a Gorilla Glass 3 védelmet élvező panel pixelsűrűsége a nagy méret ellenére is eléri a 493 ppi-t. A minden körülmények mellett korrekt sebességről a Qualcomm egyik legújabb chipsete, a Samsung Galaxy Note 4-ben is ott figyelő Snapdragon 805 gondoskodik, a maga négy darab 2,7 GHz-es órajelű Krait 450-es processzormagja, illetve igen korrekt teljesítményű Adreno 420-as GPU-ja révén.

A RAM 3 GB kapacitású, a kiviteltől függően 32/64 GB-os belső memória pedig microSD-slot hiányában és a Nexus hagyományoknak megfelelően sajnos nem bővíthető. Az előlapi kamera 2 megapixeles felbontású, hátoldali társa pedig elsősorban 13 megapixeles felbontásáról, optikai képstabilizátoráról, dupla LED-segédfényéről, f2-es fényerejéről, HDR+ funkciójáról, illetve 4K felbontású videófelvevőjéről ismerszik meg. Említést érdemel továbbá a 3220 mAh kapacitású és nem cserélhető akkumulátor, a nanoSIM-slot, a sztereó hangszórópár, a villámgyors Wi-Fi és LTE adatátvitel, a Bluetooth és NFC támogatás, illetve a vadonatúj Android operációs rendszer, mely végülis a Lollipop, vagyis nyalóka nevet kapta, illetve nem meglepő módon 5.0-as verziószámot visel magán. Érdekesség, hogy a gyorstöltés funkció révén alig 15 percnyi töltéssel mintegy 6 órás működési időt nyerhetünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik