Mobil

Huawei Ascend Mate7 teszt: nagy test, nagy élvezet

Kipróbáltuk a Huawei legújabb csúcsmobilját, az egészen kiválóra sikeredett Mate7 phabletet.

A Huawei márkanév hallatán mostanság már egyre többen tudják, hogy egy kínai okostelefon gyártó nagyvállalatról van szó, és ebben komoly szerepe van többek közt annak a két remek Ascend Mate készüléknek, melyeket tavaly év elején, illetve idén év elején leplezett le a cég. Míg az első két Ascend Mate vérbeli középkategóriás phablet volt, addig a most szeptemberben a berlini IFA 2014 szakkiállításon bejelentett Ascend Mate7 már egy remek felsőkategóriás készülék, mely minden tekintetben alaposan túlmutat az elődein. Lássuk hát, hogy pontosan milyen produkciót ad elő az új jövevény!

 

Design
Nyílt titok, hogy a kínai mobil iparág már jó ideje nemcsak mennyiséget, hanem adott esetben minőséget és szépséget is képes termelni. Elég csak visszagondolnunk a tavalyi Ascend P6-ra, vagy az idei Ascend P7-re, és lényegében ugyanezen az úton halad tovább az Ascend Mate7 is, mely egy ugyancsak szemrevaló okostelefon lett. Ráadásul nem egyszerűen csak szép, hanem minőségi is egyben, ugyanis az alig 7,9 milliméter vastag készülék borítása 95 százalékban fémből készült. A fekete, ezüst és arany színváltozatokban támadó telefon a phablet kategóriának megfelelően hatalmasra és nehézre sikeredett, de például a jelentősen kisebb kijelzős iPhone 6 Plus még nála is hosszabb néhány milliméterrel. A 185 grammos Mate7 unibody kialakítású, tehát házilagosan nem bontható meg és ennek megfelelően az akkumulátora sem cserélhető.

 

Felszereltség
A baloldali élen található két kis tálca fogadja magába egyrészt a microSD memóriakártyát, másrészt pedig a microSIM-kártyát, és itt jegyzendő meg, hogy egyes piacokon dupla SIM-es változatban is kapható a készülék. Az ellentétes oldal a +/- hangerőállító gombpárnak ad otthont, és ugyanitt keresendő a bekapcsológomb, viszont dedikált exponálógombot sajnos keresve sem találunk. A felső élen figyel a 3,5 milliméteres jack dugalj és az egyik mikrofon, melynek társa természetesen alulra került és a fedetlen microUSB-port társaságát élvezi. A vízállóságot sajnos elbukjuk, az viszont mindenképpen jó hír, hogy az akkumulátor nem kevesebb mint 4100 mAh kapacitással bír (Note 4: 3220 mAh). A 2 napos üzemidő minden további nélkül hozható, az óvatos duhajok pedig akár 3 napos használati időt is elérhetnek, és ebben többek közt az ultratakarékos üzemmód is segítségünkre van. A hálózati töltő kellemesen magas, 2 amperes árammal tölti a megfáradt akksit, a vezeték nélküli tölthetőségről ellenben le kell mondanunk. A HTC One Max mintájára a hátoldalra helyezett ujjlenyomat szenzor révén rendkívül egyszerűen fokozható a telefon biztonsága. Az érzékelőn nem kell elhúzni az ujjunkat, hanem elég rátenni azt – az iPhone-okhoz hasonlóan és a Samsung Galaxyktól eltérően. A rendszer igen jó hatékonysággal működik, az akár vizes ujjunkat 360 fokos szögben bárhogy rá lehet helyezni a szenzorra.

 

 

Kijelző
Míg az előző Mate-ekben 6,1 colos képátlójú és 1280×720 pixeles felbontású, alig 241 ppi pixelsűrűségű kijelzők voltak, addig a Mate7-ben egy kicsit kisebb, 6 colos panel található, melynek felbontása viszont 1920×1080 pixel (Full HD). A 368 ppi-s pixelsűrűség ma már ugyan messze nem számít rekordértéknek, a képminőségre viszont még így sem igazán lehet panaszunk – a QHD felbontást vélhetően csak a pixelfetisiszták hiányolják. Egyébként ha QHD felbontású lenne a 6 colos panel, akkor 490 ppi-s értéket kapnánk. Az akár normál kesztyűben is használható IPS LCD érdekessége, hogy az előlapnak több mint 83 százalékát uralja, ami még az LG G3 76,4 százalékos kiváló értékénél is jobb (iPhone 6 Plus: 67,9 százalék). A kávák tehát nagyon vékonyak, ezenkívül pedig említést érdemel a manuálisan állítható színhőmérséklet, az ötféle betűméret, a kétfajta betűstílus, illetve az elmaradhatatlan Gorilla Glass 3 védelem. A kijelző feletti szekciót egy 5 megapixeles szelfikamera (720p HD) és egy notifikációs LED uralja, alul pedig a kijelző alsó sorában figyelnek az immár Lollipop ihletésű minimalista és személyre szabható virtuális funkciógombok. A QWERTY billentyűzet orientációtól függően 6×9,5, illetve 11×8,5 milliméteres gombokat vonultat fel.

 

 

 

Kamera
A hátoldali főkamera “lelke” egy a mai trendnek megfelelően hátsó megvilágítású CMOS képérzékelő, mely a Sony gyártósorain készült, és amely előtt egy f2-es fényerejű és 28 milliméteres nagylátószögű objektív található. A legnagyobb választható felbontás 4160×3120 pixel, a képarány 4:3, 16:9, illetve 1:1 lehet, a fényérzékenység pedig ISO100 és ISO800 között állítható. A képminőség teljesen rendben a van, a fotók alapvetően színhelyesek és részletgazdagok, sötétben viszont az optikai képstabilizátor hiányában csak és kizárólag a LED-fény segítségében bízhatunk. Íme néhány tesztfotó – eredeti mérethez klikk a kis képekre:

 

 

 

Említést érdemel többek közt az utólagos fókuszálási lehetőség, a HDR üzemmód, a 60 megapixeles panorámakép funkció, a lehetőség, hogy maximum 10 másodpercnyi hangot rögzítsünk a fotók mellé, a hangvezérelhetőség, a geotagging, a mosolyfelvétel, az objektumkövetés, illetve az ujjlenyomat szenzorral történő fotózási lehetőség. A fotókra remek vízjelek, így például dátum, idő, helyszín és időjárás adatok pakolhatók rá, az időzítő 2/5/10 másodperces késleltetésre képes és manuálisan állítható például a fehéregyensúly, a telítettség, a kontraszt és a fényerő is.

 

 

 

 Bár ma már joggal várnánk el egy ilyen készüléktől az Ultra HD videófelvevőt, a Mate7 ezzel sajnos még nem tud szolgálni. Az MP4 formátumba dolgozó kamkorder maximum 1920×1080 pixeles felbontásra képes, a sztereó hangsávos és opcionálisan HDR mozgóképek bitrátája kellemesen magas, 24 Mbit/s-os. Tesztvideónk:

 

Szoftver
Nem tudni, hogy az Android 5.0 (Lollipop) frissítés pontosan mikor érkezik majd meg, addig is azonban remekül együtt lehet élni a Mate7-en lévő Android 4.4.2-vel (KitKat). A zöld robot ezúttal alaposan ki lett sminkelve, olyannyira, hogy helyenként már csak nagyon nehezen lehet ráismerni, ezzel azonban nincs is semmi baj, hiszen egyrészt jól néz ki, másrészt pedig remekül kezelhető. Az EMUI 3.0 felhasználói felület az elődeihez hasonlóan nem rendelkezik hagyományos főmenüvel, vagyis minden tartalmat a rendelkezésre álló maximum kilenc slide-on kell elhelyeznünk, akár mappákba szervezve. A slide-ok között kilenc különböző átmenet effekt kíséretében lehet lapozgatni, egy gyors pinch-to-zoom mozdulattal pedig rögtön áttekintő módba kerülünk, ahol is a készülék rázásával gyorsan rendet rakhatunk a szétszóródott ikonok között. Az ikonok 4×5-ös, 5×4-es, illetve 5×5-ös alakzatban támadhatnak, a fentről lehúzható panel pedig külön vonultatja fel az idővonalon elhelyezett értesítéseket és külön a rengeteg gyorsgombot és a fényerő csúszkát. Témabeállításból hatfélét kapunk és a normál mellett említést érdemel az egyszerűsített üzemmód, mely enyhén Windows Phone szagú méretes csempékkel teríti be a kijelzőt.

 

 

Funkciók
Lefordítással némítható a telefon, a felemelés hatására halkul a csengőhang, fülhöz emeléssel pedig egyszerűen megoldható a híváskezelés. Az egykezes használatot átméretezhető és oldalra lökhető billentyűzetek, illetve lebegőgombok segítik, ráadásul igen hatékonyan. A Chrome böngésző ezen a hardveren egészen kiváló böngészési élményt biztosít, valamint kapunk még Bitcasa klienst, full licences Polaris Office 4.0-át, számológépet, diktafont, szép időjárás appot, három részre tagolt névjegyzéket, jegyzettömböt, fájlkezelőt, valamint olyan extrákat, mint például a nagyító, a zseblámpa, illetve a mikrofonra történő ráfújással bepárásítható digitális tükör. A telefonkezelő alkalmazás gyorsító funkcióval, zaklatásszűrővel, energiatakarékos opciókkal, forgalomkezelővel és “ne zavarj” opcióval támad, szórakoztatásunkról pedig öt játékdemó gondoskodik. A lépésszámlálón kívül nem mehetünk el szó nélkül az RDS funkciós sztereó FM-rádió, a remek videólejátszó, illetve a Dolby Mobile kompatibilis, de ekvalizer nélküli zenelejátszó mellett.

 

 

Hardver
Az Ascend P7-et sok mindenért szerettük, de a nem éppen csúcssebességű HiSilicon Kirin 910T chipsete miatt nem igazán. Szerencsére az Ascend Mate7-ben már egy újabb, Kirin 925-ös chipkészlet figyel, mely minden körülmények mellett remek tempót diktál, és szerencsére nem is melegszik. A négy darab 1,8 GHz-es Cortex-A15 magot, négy darab 1,3 GHz-es Cortex-A7 magot, valamint egy Mali T628-as grafikusgyorsítót chipset 28 nanométeres csíkszélességű és a már jól ismert big.LITTLE architektúrára épül. Teszteredményeink a következők: Quadrant – 11683 pont, Linpack – 187/419 MFLOPS, AnTuTu – 42713 pont, GeekBench 3 – 889/3147 pont. Tesztkészülékünkben 2 GB RAM és 16 GB flashmemória (10,5 GB szabad) található, de ezenkívül létezik egy 3/32 GB-os változat is. Az LTE mobilnet 300/50 Mbit/s-os tempóval hasít, a HSPA+ maximum 42/5,76 Mbit/s-ra képes, a dual-band Wi-Fi a/b/g/n szabványú, valamint Bluetooth 4.0-át, NFC-t, GPS-vevőt és USB OTG-t is kapunk a pénzünkért.

 

Konklúzió
Nem érdemes tovább kerülgetni a forró kását: az Ascend Mate7 a Huawei valaha készített legjobb okostelefonja, mely azonban phablet mivolta miatt sokaknak egyszerűen már túl nagy és nehéz lehet. A minőségérzet a fémből készült és ízléses készülékház miatt nagyon rendben van, a felhasználói felület abszolút szerethetőre sikeredett, a sebességgel sincsenek gondok, de persze a Mate7 sem teljesen hibátlan okostelefon, melynek ráadásul az ára sem éppen két fillér. A Huawei Ascend Mate7 hivatalos listaára 499 euró (153 ezer forint), ha pedig a több memóriával szerelt kivitelre vágyunk, akkor 599 euróval (183 ezer forint) lesz vékonyabb a pénztárcánk. Ezek persze még mindig jóval barátságosabb árak, mint az abszolút csúcskategóriás Samsung Galaxy Note 4 220 ezer forintos, illetve az Apple iPhone 6 Plus 254-324 ezer forintos ára.

A hazai piaci debütálással kapcsolatban a legfrissebb hivatalos információ annyi, hogy az Ascend Mate 7 a Media Marktban a jövő héten 154990 forintos áron fog felbukkanni, és ezzel párhuzamosan az Extreme Digitalnál is kapható lesz a készülék, viszont a hazai mobil operátorok egyelőre nem fogják forgalmazni. Első körben a fekete 2/16 GB-os példányok lesznek megvásárolhatók hazánkban, aztán november végén érkeznek a hasonló memóriával szerelt fehér modellek, majd pedig decemberben a 3/32 GB-os Mate7-esek is meg fognak érkezni Magyarországra.

Huawei Ascend Mate7
Pozitívum: általánosan kiváló minőség, szemrevaló fémház, hatalmas kijelző minimális kávákkal, fürge működés, egyedi és szerethető felhasználói felület, korrekt kamera képminőség, microSD-slot, opcionálisan 3 GB RAM, villámgyors LTE mobilnet, DTS hangzás, USB OTG, hatékony ujjlenyomat szenzor, FM-rádió, egykezes használatot segítő funkciók, nagykapacitású akkumulátor.
Negatívum: sokaknak már túl nagy és nehéz, egyesek hiányolhatják a QHD felbontású kijelzőt, nincs exponálógomb, a kamerában nincs OIS és 4K videófelvevő, nem vízálló, a hangerő lehetne kicsit nagyobb, a zenelejátszóban nincs ekvalizer, nem jár mellé cerka, nem cserélhető az akksi.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik