Mobil

Új erőviszonyok az okostelefon piacon

A legfrissebb jelentések szerint jelenleg egy koreai, egy amerikai és egy kínai vállalat uralja a smartphone szektort.

Az IDC piackutató cég közlése szerint az idei esztendő harmadik negyedévében világszerte mintegy 327,6 millió okostelefon talált gazdára, ami 25,2 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest, amikor is még “csak” 261,7 millió ilyen készüléket adtak el.

A világ legnagyobb okostelefon gyártója továbbra is a dél-koreai Samsung, mely vállalat a jelzett időszakban 78,1 millió készüléket adott el, piacrésze pedig egy év alatt 32,5 százalékról 23,8 százalékra csökkent. A második helyen a 39,3 millió telefont eladott amerikai Apple található, melynek piaci részesedése 12,9 százalékról 12 százalékra zsugorodott. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára most először a kínai Xiaomi állhat fel, mely cég 211,3 százalékos éves növekedést követően a negyedév során már több mint 17,3 millió készüléket dobott piacra. A toplista negyedik helyén az ugyancsak kínai Lenovo található a maga 5,2 százalékos piacrészével (16,9 millió készülék), az ötödik pedig a dél-koreai LG, mely jelenleg mintegy 5,1 százalékos részesedést birtokol (16,8 millió készülék).

Ez tehát az IDC hivatalos erősorrendje, azonban ha a számításokba belevesszük, hogy a Lenovo a napokban kebelezte be a Motorolát, akkor a Lenovo harmadik negyedéves piacrésze már eléri a 8 százalékot, és ennek alapján a Xiaomi és a Lenovo helyet cserél egymással a harmadik-negyedik helyen. Érdekesség, hogy az IDC toplistáján a nemrégiben még harmadik helyen lévő Huawei neve nem is olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik