Mobil

Pincér helyett a telefontól rendelhetünk ételt

Az OTP és társult partnerei megalkották saját mobiltárcájukat, ami túlmutat egy virtuális kártyatárolón.

Italautomata előtt állunk, megöl a szomjúság, aprónk azonban egy darab sincs. Autópálya-matricát vennénk, de készpénzünk fogytán, a kártyát meg valamiért nem olvassa be a benzinkút kasszája. Ételt rendelnénk, de csak húszezressel tudnánk fizetni, a diszpécser viszont előre szól, hogy a futár nem tud visszaadni. Ismerős élethelyzetek? Pedig mindegyik esetben van nálunk valami, ami segíthet: a mobilunk.

Feljövőben a mobil pénztárcák piaca, és ennek csak az egyik jele, hogy előbb a Google indított saját pénztárca-szolgáltatást Wallet néven, majd az iPhone 6 bejelentésével együtt jött az Apple saját megoldása. Persze ezek a nemzetközi újdonságok kis hazánktól még messze esnek (és nem csak földrajzilag), az új trend erejét azonban az is jelzi, hogy már Magyarországon is elindult hasonló fejlesztés.

Az OTP tavaly indította el kifejezetten mobil banki megoldásokkal foglalkozó részlegét, amelynek legfrissebb terméke egy fizetésre, és sok egyébre egyszerre alkalmas okostárca. A Simple alkalmazás jelenleg iPhone-okra és iPadekre, valamint Androidos eszközökre érhető el, természetesen ingyen. Fontos tudni, hogy bár a fejlesztő az OTP, a Simple alatt bankfüggetlenül kezelhetjük összes bankkártyánkat és egyéb fizetőeszközünket.

A mobiltárcák “hagyományos” megközelítése, tehát az egyetlen mobilban tárolt többféle kártya lehetősége mellett azonban a Simple igyekszik a fizetéshez lazábban kapcsolódó extrákkal elérni, hogy ne csak a pénztárcánk digitalizált változataként használhassuk, hanem egy csomó egyéb funkciót is bezsúfoltak az okos alkalmazásba.

Már most is elérhető például a mozijegy-rendelő, amely jelenleg a Corvin mozival együttműködésben akár filmelőzetesek alapján is lehetőséget ad a választásra, majd a jegyvételre, és a jegy digitális tárolására is. A Mobilpincér funkció akkor hasznos, ha már fél órája várunk egy forgalmas helyen a pincér megjelenésére: az alkalmazással “kompatibilis” éttermekben egy QR kód leolvasása után közvetlenül rendelhetünk az étlapról, és a fizetést (akár borravalóval együtt) is ugyanitt intézhetjük el. Italautomatából már több mint 300 rendelkezik Simple-ös fizetési lehetőséggel, a pizza.hu partnerségében pedig ételfutárt is igénybe vehetünk az appon belül. Fesztiváljegyként nyáron, a Művészetek Völgyében debütált az alkalmazás.

A mai sajtótájékoztatón a fejlesztők több új felhasználási tervet is bejelentettek, melyek közül néhány már heteken belül élesedik is. Rendelhetünk majd innen taxit, fizethetünk autópályadíjat és parkolást. A fizetéshez már lazábban kapcsolódva találunk majd egy digitális programfüzetet, amely egyfajta party-lokátorként navigálhat el a nekünk tetsző helyszínre.

Az OTP több jelenlegi partnere (például a Mastercard) mellett most jelentette be, hogy a Simple fejlesztésében és népszerűsítésében a Samsunggal is együttműködési megállapodást kötött. Ennek egy részeként az alkalmazás hamarosan elérhető lesz a koreai vállalat legújabb, saját operációs rendszerével működő okosóráira is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik