Mobil

Nexus 6: egy hét múlva lenyomható a gomb

A Google vadonatúj csúcsmobiljának előrendelési folyamata pontosan egy hét múlva fog elstartolni.

A Midnight Blue (kék) és Cloud White (fehér) színváltozatokban támadó, múlt hét közepén bejelentett Nexus 6 már fel is bukkant a Google Play Store-ban, azonban az “előrendelés” gombra egyelőre még nem lehet rányomni. A Nexus 6 ugyanis a Google korábbi ígéreteinek megfelelően október 29-től, vagyis jövő hét szerdától lesz csak előrendelhető.

 

A készülék első körben sajnos csak az USA-ban lesz kapható, de a gyártó ígéretei szerint még az idén újabb huszonnyolc országban is elérhetővé fog válni a mobil. Ezen országokat egyelőre nem nevezték nevükön, az viszont biztos, hogy Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában még az idén komoly erővel fog nyomulni a Nexus 6. Az USA-ban egyébként a T-Mobile november 12-én kezdi meg a telefon árusítását. A kártyafüggetlen 32 GB-os készülékek az amerikai Play Store-ban 649 dollárba (157 ezer forint) fognak kerülni, a 64 GB-os példányokért 699 dollárt (168 ezer forint) kérnek el, Európában pedig várhatóan 569, illetve 649 eurót (174-199 ezer forint) kóstál majd a 32, illetve a 64 GB-os modell. A hamarosan Android 5.0 frissítést kapó Nexus 5 elődmodell továbbra is forgalomban marad, de sajnos nem csökken az ára.

Emlékeztetőül, a 159,3 milliméter hosszú és 184 gramm tömegű Nexus 6 83 milliméter széles, a vastagsága pedig eléri a 10,1 millimétert. A kereken 6 colos képátlójú AMOLED érintőkijelző a legfrissebb trendeknek megfelelően 2560×1440 pixeles QHD felbontással rendelkezik, ily módon a Gorilla Glass 3 védelmet élvező panel pixelsűrűsége a nagy méret ellenére is eléri a 493 ppi-t. A minden körülmények mellett korrekt sebességről a Qualcomm egyik legújabb chipsete, a Samsung Galaxy Note 4-ben is ott figyelő Snapdragon 805 gondoskodik, a maga négy darab 2,7 GHz-es órajelű Krait 450-es processzormagja, illetve igen korrekt teljesítményű Adreno 420-as GPU-ja révén.

 

A RAM 3 GB kapacitású, a kiviteltől függően 32/64 GB-os belső memória pedig microSD-slot hiányában és a Nexus hagyományoknak megfelelően sajnos nem bővíthető. Az előlapi kamera 2 megapixeles felbontású, hátoldali társa pedig elsősorban 13 megapixeles felbontásáról, optikai képstabilizátoráról, dupla LED-segédfényéről, f2-es fényerejéről, HDR+ funkciójáról, illetve 4K felbontású videófelvevőjéről ismerszik meg. Említést érdemel továbbá a 3220 mAh kapacitású és nem cserélhető akkumulátor, a nanoSIM-slot, a sztereó hangszórópár, a villámgyors Wi-Fi és LTE adatátvitel, a Bluetooth és NFC támogatás, illetve a vadonatúj Android operációs rendszer, mely végülis a Lollipop, vagyis nyalóka nevet kapta, illetve nem meglepő módon 5.0-as verziószámot visel magán. Érdekesség, hogy a gyorstöltés funkció révén alig 15 percnyi töltéssel mintegy 6 órás működési időt nyerhetünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik