Mobil

Sony Xperia Z4: mindenből a legjobbat

A japán gyártónál már javában folyik az Xperia Z3 utódjának a fejlesztése és tesztelése.

A Sony szeptember elején jelentette be a nemrégiben általunk is alaposan letesztelt Xperia Z3-at, mely jelenleg a vállalat legnagyobb tudású csúcskészüléke. Az Xperia Z3 a tavasszal érkezett Xperia Z2-t váltja, és a Sony tempóját ismerve vélhetően már senki sem lepődik meg azon, hogy tavasszal érkezni fog az Xperia Z4 is.

A legfrissebb pletykák szerint a Z4-be egy 5,5 colos képátlójú és 2560×1440 pixeles felbontású, tehát az LG G3-ban lévőhöz hasonló érintőkijelző kerül, a hatalmas felbontású displayt pedig a Qualcomm igen komoly tempót diktáló 64 bites csúcs-chipsete, a Snapdragon 810 táplálja. Az abszolút felsőkategóriás Snapdragon 810 (MSM8994) a már jól ismert big.LITTLE architektúrára épül, és található benne egyrészt négy darab Cortex-A57 processzormag, másrészt pedig négy darab Cortex-A53 mag. Ezek a processzormagok mintegy 25-55 százalékkal gyorsabbak az elődeiknél, miközben a fogyasztásuk 20 százalékkal alacsonyabb. Ez utóbbi nagyrészt annak köszönhető, hogy a Qualcomm immár nem 28, hanem 20 nanométeres gyártási technológiával készíti az új chipsetet. A chipsetben egyszerre akár mind a nyolc mag is működhet, azonban megkötés, hogy a két csoportban lévő magoknak csoportonként azonos frekvencián kell üzemelniük. A grafikusgyorsító feladatait a vadonatúj Ardeno 430 tölti be, mely 30 százalékkal gyorsabb az Adreno 420-nál, és körülbelül 80 százalékkal gyorsabb a jelenleg széles körben használatos Adreno 330-nál.

Az Xperia Z4 már nem 3 GB, hanem 4 GB RAM-ot kap, ezenkívül pedig említést érdemel még a 2/3 colos méretű, 20,7 megapixeles felbontású ívelt képszenzorra épülő főkamera, melynek optikája állítólag f1,2-es brutál fényerővel bír. Szólnunk kell továbbá a 300 Mbit/s-os csúcstempóra képes LTE mobilnetről, illetve a Bluetooth 4.1-ről, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy az akksi pontosan milyen kapacitású lesz. Bízzunk benne, hogy az előzetes információk valós alapokon nyugszanak, és a Sony hamarosan tényleg elő fog rukkolni egy ilyen elképesztő készülékkel. A japánok az Xperia Z4 után egyébként állítólag némileg visszavesznek majd a tempóból, ami azt jelenti, hogy az Xperia Z5 csak egy évvel később, csak 2016 elején lát majd napvilágot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik