Mobil

Világhódításra készül a cseppálló Nexus 6

A Google tegnapelőtt bejelentett új csúcsmobilja hamarosan több tucat országban kapható lesz.

A Midnight Blue (kék) és Cloud White (fehér) színváltozatokban támadó Nexus 6 október 29-étől lesz előrendelhető, az első készülékeket pedig novemberben lehet majd átvenni. A készülék első körben sajnos csak az USA-ban lesz kapható, de a gyártó ígéretei szerint még az idén újabb huszonnyolc országban is elérhetővé fog válni a mobil. Ezen országokat egyelőre nem nevezték nevükön, az viszont biztos, hogy Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában még az idén komoly erővel fog nyomulni a Nexus 6. Friss információ, melyet a Google eddig elhallgatott, a Motorola viszont nem titkol, hogy a telefon vízálló kivitelű, ez azonban ezúttal csak annyit jelent, hogy egy kis eső, vagy fröccsenő víz nem tesz kárt a mobilban. Magyarul víz alá inkább nem érdemes merülni a hatos Nexussal.

A kártyafüggetlen 32 GB-os készülékek az amerikai Play Store-ban 649 dollárba (157 ezer forint) fognak kerülni, Európában pedig várhatóan 569, illetve 649 eurót (174-199 ezer forint) kóstál majd a 32, illetve a 64 GB-os modell. A hamarosan Android 5.0 frissítést kapó Nexus 5 elődmodell továbbra is forgalomban marad, de sajnos nem csökken az ára.

 

Emlékeztetőül, a 159,3 milliméter hosszú és 184 gramm tömegű Nexus 6 83 milliméter széles, a vastagsága pedig eléri a 10,1 millimétert. A kereken 6 colos képátlójú AMOLED érintőkijelző a legfrissebb trendeknek megfelelően 2560×1440 pixeles QHD felbontással rendelkezik, ily módon a Gorilla Glass 3 védelmet élvező panel pixelsűrűsége a nagy méret ellenére is eléri a 493 ppi-t. A minden körülmények mellett korrekt sebességről a Qualcomm egyik legújabb chipsete, a Samsung Galaxy Note 4-ben is ott figyelő Snapdragon 805 gondoskodik, a maga négy darab 2,7 GHz-es órajelű Krait 450-es processzormagja, illetve igen korrekt teljesítményű Adreno 420-as GPU-ja révén.

A RAM 3 GB kapacitású, a kiviteltől függően 32/64 GB-os belső memória pedig microSD-slot hiányában és a Nexus hagyományoknak megfelelően sajnos nem bővíthető. Az előlapi kamera 2 megapixeles felbontású, hátoldali társa pedig elsősorban 13 megapixeles felbontásáról, optikai képstabilizátoráról, dupla LED-segédfényéről, f2-es fényerejéről, HDR+ funkciójáról, illetve 4K felbontású videófelvevőjéről ismerszik meg. Említést érdemel továbbá a 3220 mAh kapacitású és nem cserélhető akkumulátor, a nanoSIM-slot, a sztereó hangszórópár, a villámgyors Wi-Fi és LTE adatátvitel, a Bluetooth és NFC támogatás, illetve a vadonatúj Android operációs rendszer, mely végülis a Lollipop, vagyis nyalóka nevet kapta, illetve nem meglepő módon 5.0-as verziószámot visel magán. Érdekesség, hogy a gyorstöltés funkció révén alig 15 percnyi töltéssel mintegy 6 órás működési időt nyerhetünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik