Mobil

Samsung Galaxy Ace 4 teszt: vedd észre!

Aki egy elérhető árú vérbeli középkategóriás okostelefon után kutat, az most nagyon jó helyen jár.

A Samsung 2011 legelején jelentette be első Galaxy Ace készülékét, mely remek ár/érték aránya révén villámgyorsan hatalmas népszerűségre tett szert. Ezt követően aztán pedig minden évben kijött egy-egy új Ace modell, így könnyen kikövetkeztethető, hogy az idei esztendő már az Ace 4 éve. A koreai gyártó annak rendje és módja szerint júniusban be is jelentette az Ace 4-et, mely egy 4 colos TFT LCD-s, duplamagos 1-1,2 GHz-es chipsetes készülék. Ez azonban végül is nem az a telefon, mely Ace 4 néven jelenleg nálunk vendégeskedik, az említett modell ugyanis végülis Trend 2 néven került a boltokba. A Magyarországon hivatalosan Ace 4 néven forgalmazott Samsung modell pedig tulajdonképpen nem más, mint a nemrégiben leleplezett Ace Style LTE. Van tehát egy kis kavarodás, azonban a legegyszerűbb, ha vásárláskor a típusjelzést figyeljük: a G357FZ láttán biztosak lehetünk abban, hogy a hivatalosan nekünk szánt Ace 4-et fogjuk a kezünkben.

 

Design
A sötétszürke és fehér színváltozatban készülő Samsung Galaxy Ace 4 semmilyen designforradalmat sem indít el, vagyis ezúttal is a gyártó már unalomig ismételt szappantartó formatervét kapjuk. Az alaposan lekerekített készülékház 9,1 milliméter vastag, tehát abszolút nem szuperkarcsú, a mérlegen pedig egész pontosan 126 grammot nyom az S4 mininél egyébként minden irányban kicsit nagyobb és egyben nehezebb kicsike (Ace 3: 9,8 milliméter, 115 gramm). Fémet sehol sem találunk, vagyis a komplett borítás kemény műanyagból készült, mindenesetre az összeszerelési és illesztési minőség teljesen rendben van. Az oldaléleken fémhatású és csillogó díszkeret fut körbe, a hátlap közepén pedig van egy viszonylag széles, hosszirányban csíkozott, érdesített felület.

 

Felszereltség
A hangerőt a baloldali élen elhelyezett gombpár révén lehet állítani, a bekapcsológomb pedig az ellentétes oldalon landolt. A 3,5 milliméteres csatlakozóval rendelkező füleseket a felső élen tudjuk csatlakoztatni, alul pedig ott figyel az elmaradhatatlan microUSB-port. A könnyen eltávolítható hátlap mögött egy 1900 mAh kapacitásúra hízlalt akkumulátor található – összehasonlításképp, az Ace 3 LTE-ben 1800-as akksi volt. A másfél napos használati idő simán hozható, amennyiben pedig esetleg nagy lenne a gond, akkor még mindig gyorsan bekapcsolható az S5-ben debütált ultratakarékos üzemmód, mely ugyan csökkentett funkcionalitás mellett, de jelentősen meghosszabbítja az üzemidőt. SIM-kártyából a micro példányokat lájkolja az új Ace, a microSD slotban pedig akár hot-swap módra is cserélhetők a parányi memóriakártyák.

 

 

 Kijelző
A 4 colos TFT LCD panelt nyugdíjba küldte a Samsung, az Ace 4-be pedig már egy 4,3 colos képátlójú és Super AMOLED technológiájú kijelzőt pakolt, hasonlót ahhoz, mint ami a 2011-es csúcsmodellben, a Galaxy S II-ben volt. A felbontás viszont változatlanul 800×480 pixel, így aztán nem szabad meglepődni azon, hogy a pixelsűrűség mindössze 217 ppi. A kontrasztarány természetesen nagyon rendben van és a betekintési szögek is korrektek, ellenben a fényerő lehetne nagyobb is, valamint nagy kár, hogy a fényerőszenzort kihagyták a mobilból. A képernyőmód adaptív, mozi, fotó és alapvető lehet, betűstílusból ötöt kapunk, a betűméret hét fokozatban állítható, az automatikus színtónus feature pedig mindig az aktuális képi tartalomhoz igazítja a fényerőt, és ezáltal kíméli az akkumulátort. A kijelző felett egy 1,3 megapixeles frontkamera található, alatta pedig két állítható megvilágítású érintőgomb és egy hagyományos nyomógomb kapott helyet. A virtuális QWERTY billentyűzet orientációtól függően 4,5×6, illetve 7,5×5 milliméteres gombokkal rendelkezik.

 

 

 

Kamera
16-20 megapixeles fénylesőt vélhetően senki sem vár egy ilyen Ace kategóriás kütyütől, így aztán tulajdonképpen semmi meglepetés sincs abban, hogy a hátoldali kamera révén maximum csak 5 megapixeles felbontásban lehet fotózni, akár LED-segédfénnyel támogatva A legnagyobb választható fotófelbontás 2560×1920 pixel, a képarány 4:3, illetve 5:3 lehet, a fényérzékenység pedig ISO100 és ISO400 között állítható. A fénymérést középre súlyozott, mátrixos, illetve pontszerű lehet, az időzítő 2/5/10 másodperces késleltetésre képes, ezenkívül pedig makró üzemmódot és geotagging funkciót is kapunk. A gyári fotóüzemmódok a következők: automata, szép arc, legjobb fotó, sorozat (720p, 3 fps), panoráma, sport, éjszaka. A képminőséggel elégedettek lehetünk, íme néhány teszfotó – klikk a képekre az eredeti mérethez:

 

 

 

 

 

A videófelvevő a kategóriaátlagnak megfelelően maximum 1280×720 pixeles felbontásban képes dolgozni. Az MP4 formátumú és 11,5 Mbit/s-os bitrátájú mozgóképek 30 fps sebességgel és monó hangsávval rendelkeznek – tesztvideónk:

 

Szoftver
A Samsung Galaxy Ace 4 a jelenleg elérhető legújabb Android szoftvert, a 4.4.4-es verziószámú KitKatet futtatja, melyre szokás szerint rá lett húzva a gyártó már jól ismert TouchWiz felhasználói felülete. No persze az S5 csúcsmodell összes aduászát senki se várja a kis Ace-től, így például le kell mondanunk többek közt a több ablakos üzemmódról, az eszköztárról és a megannyi úgynevezett intelligens feature-ről. A készülékzár négyféle módon oldható fel, a feloldási effekt pedig a “kacsázás” vagy a “feszültség” lehet. Az alapképernyőn maximum 5 slide-unk lehet, egy gyors pinch-to-zoom mozdulattal azonnal szerkesztő módba kerülünk, a felülről lehúzható sávon pedig egyszerre öt darab, oldalirányban szkrollozható gyorsgomb és a fényerő csúszka látható.

 

 

Az alsó sorban lévő négy ikon közül a jobbszélsőre nyomva a 4×5 ikonos főmenübe kerülünk, itt azonban már nem működik a pinch-to-zoom. A telefonkönyv négy részre van bontva: billentyűzet, napló, kedvencek és névjegyzék – böngészőből kettőt kapunk, a defaultot és a jó öreg Chrome-ot. Ezenkívül említést érdemel még az S Tervező, a YouTube kliens, a Dropbox app, a számológép, a jegyzetkészítő, a diktafon, illetve a sztereó FM rádió, melynek használatához mindenképpen kell a vezetékes füles, és amely RDS-es példány automata kikapcsolásra és adásrögzítésre is képes. A zenelejátszóban van ekvalizer és állítható a lejátszási sebesség is, a videólejátszó pedig a HD anyagokat is képes mozgásra bírni. Ha új alkalmazásokra vágyunk, akkor nemcsak a Play Áruházban, hanem a Galaxy Apps-ben is érdemes lehet szétnézni.

 

 

Hardver
A kétmagos ósdi chipsetekkel leszámolt a Samsung és a Galaxy Ace 4-be a Qualcomm tavaly év végén bejelentett első 64 bites négymagos chipkészletét pakolta bele. A Snapdragon 400 leváltására hivatott, 28 nanométeres csíkszélességű Snapdragon 410-nek (MSM8916) részét képezi egyrészt négy darab 1,2 GHz-es órajelű Cortex-A53 processzormag, másrészt pedig egy Adreno 306-os grafikusgyorsító. A 410-es Snapi simán megbirkózik a nem túl nagy felbontású kijelző kezelésével, így aztán nincs is szükség arra, hogy a magjai a Qualcomm által definiált maximumon, 1,4 GHz-es járjanak. Ugyanezzel a chipsettel találkozhatunk egyébként többek közt a HTC Desire 510-ben, illetve a Lenovo Vibe Z2-ben is. Tesztkészülékünk 8 GB belsőmemóriájából alaphelyzetben mintegy 4 GB szabad, a RAM pedig 1 GB kapacitással bír. Teszteredményeink a következők: Quadrant – 12380 pont, Linpack – 112/229 MFLOPS, AnTuTu – 21097 pont. Remek dolog, hogy az ötsávos LTE támogatás révén akár 150/50 Mbit/s-os tempóval is száguldhatunk a neten, ezenkívül pedig a 42/5,76 Mbit/s-os HSPA+, a Wi-Fi, a Bluetooth 4.0, az NFC, illetve a GPS-vevő mellett sem mehetünk el szó nélkül. Az alábbi fotón az Ace 4 és az Xperia Z3 Compact látható egymás mellett:

 

 

Konklúzió
A Galaxy Ace 4 (G357FZ) a Galaxy Ace 3 LTE (S7275) elődmodellhez képest a nagyobb Super AMOLED kijelző, a modernebb chipset, a jobb frontkamera, illetve a kicsit combosabb akksi tekintetében jelent előrelépést. A tesztelés során általánosságban véve mindenképpen pozitív összkép alakult ki bennünk erről a nagy tömegeknek szánt, relatíve elérhető árú készülékről, de persze világmegváltást senki se várjon tőle. Cikkünk írásakor az Ace 4 a Telenornál 36990 forintos előfizetéses, illetve 43990 forintos kártyás áron kapható, a Vodafone pedig 24990 forintos előfizetéses, illetve 60990 forintos áron listázza a készüléket. A kártyafüggetlen piacon 60 ezer forint magasságában startolt el az Ace 4.

A házon belüli lehetséges alternatívák közé tartozik a kártyafüggetlenül már 40 ezer forint ellenében begyűjthető Ace 3 LTE, 65 ezer forintért pedig már S4 mini is kapható, melyben hasonló méretű, de kicsit nagyobb felbontású kijelző, több RAM és jobb kamera figyel. Ezen tavalyi Samsungok mellett a tavaly előtti Samsung csúcsmodellre, az S3-ra építkező, de idén debütált S3 neóra is érdemes lehet odafigyelni, hiszen ez a 60 ezer forintos telefon méretes 720p HD kijelzőt, 1,5 GB RAM-ot, 16 GB flashmemóriát, 8 megapixeles kamerát és 2100-as akksit ad a pénzünkért. Ezenkívül pedig akár még egy 50 ezer forintos Sony Xperia SP-vel (HD kijelző, 8 MP, nagy akksi, A4.3) is jó üzletet csinálhatunk.

Samsung Galaxy Ace 4
Pozitívum: korrekt minőség, kompakt kialakítás, az elődnél kicsit nagyobb és már Super AMOLED-es kijelző, modern chipset, 1 GB RAM, 8 GB flashmemória, bővíthetőség, villámgyors LTE adatátvitel, Bluetooth 4.0, NFC támogatás, felvevő funkciós FM-rádió, megnövelt kapacitású akksi, ultratakarékos üzemmód, friss Android szoftver.
Negatívum: unalmas design, nincs fényérzékelő, a videófelvevő csak monó hangsávot rögzít, lehetne kicsit olcsóbb.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik