Mobil

Magas az új iPhone 6 sugárzása

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2014. 10. 12. 06:00

Most kiderül, hogy a nemrégiben bejelentett high-end készülékek milyen SAR-értékkel rendelkeznek.

A mobiltelefonoknak az emberi szervezetre gyakorolt hatásaival kapcsolatban alaposan megoszlanak a vélemények. Lényegében nem telik el hét a nélkül, hogy ne jelenne meg egy tanulmány azzal kapcsolatban, hogy a mobilok milyen veszélyesek és mennyire rákkeltőek, aztán pedig menetrendszerűen érkezik a következő tanulmány, mely pont az ellenkezőjét próbálja meg bizonygatni.

Biztosat tehát egyelőre nem tudhatunk a témával kapcsolatban, viszont létezik egy olyan mérőszám, mely egyértelmű formában megadja, hogy az általunk éppen használt készülék pontosan mekkora a sugárzása. Ez pedig nem más, mint az SAR (Specific Absorption Rate, fajlagos elnyelési tényező), mely azt jelzi, hogy az emberi szervezet mennyi rádiófrekvenciás energiát nyel el mobiltelefon-használat közben. Annak ellenére, hogy az igazolt legmagasabb SAR-értéket laboratóriumi körülmények között állapítják meg, az adott telefon használata közben mérhető tényleges SAR-érték azonban alacsonyabb is lehet ennél az értéknél. Ez azért lehetséges, mert a telefonokat úgy tervezik, hogy a lehető legkevesebb energiát használják fel a hálózat eléréséhez. Ebből az következik, hogy minél közelebb van valaki a bázisállomáshoz, valószínűleg annál alacsonyabb a tényleges SAR-érték. Míg Európában 2 W/kg a megengedett legmagasabb SAR-érték, addig az USA-ban 1,6 W/kg.

És akkor most jöhet az aktuális csúcsmobil SAR toplista, melynek első helyén a 0,99 W/kg értékű LG G3 trónol, vagyis ez a készülék egész biztosan kevés sugárzással örvendezteti meg a használóját. A második a sorban az 1,07 W/kg-os Samsung Galaxy Note 3, a harmadik pedig a Samsung Galaxy S5 a maga 1,28 W/kg-os értékével. Ez után jön a Samsung Galaxy Note 4 (1,2 W/kg), a HTC One (M8) (1,29 W/kg), az LG G2 (1,44 W/kg), a Sony Xperia Z3 Compact (1,45 W/kg), illetve az Apple iPhone 6, mely az 1,59 W/kg-os értékével éppen hogy csak alatta marad az USA-ban megengedett maximális 1,6 W/kg-os SAR értéknek.

mp-ipsar (mobilport, apple, iphone, sugárzás, SAR, lg, g3)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.