Mobil

Magas az új iPhone 6 sugárzása

Most kiderül, hogy a nemrégiben bejelentett high-end készülékek milyen SAR-értékkel rendelkeznek.

A mobiltelefonoknak az emberi szervezetre gyakorolt hatásaival kapcsolatban alaposan megoszlanak a vélemények. Lényegében nem telik el hét a nélkül, hogy ne jelenne meg egy tanulmány azzal kapcsolatban, hogy a mobilok milyen veszélyesek és mennyire rákkeltőek, aztán pedig menetrendszerűen érkezik a következő tanulmány, mely pont az ellenkezőjét próbálja meg bizonygatni.

Biztosat tehát egyelőre nem tudhatunk a témával kapcsolatban, viszont létezik egy olyan mérőszám, mely egyértelmű formában megadja, hogy az általunk éppen használt készülék pontosan mekkora a sugárzása. Ez pedig nem más, mint az SAR (Specific Absorption Rate, fajlagos elnyelési tényező), mely azt jelzi, hogy az emberi szervezet mennyi rádiófrekvenciás energiát nyel el mobiltelefon-használat közben. Annak ellenére, hogy az igazolt legmagasabb SAR-értéket laboratóriumi körülmények között állapítják meg, az adott telefon használata közben mérhető tényleges SAR-érték azonban alacsonyabb is lehet ennél az értéknél. Ez azért lehetséges, mert a telefonokat úgy tervezik, hogy a lehető legkevesebb energiát használják fel a hálózat eléréséhez. Ebből az következik, hogy minél közelebb van valaki a bázisállomáshoz, valószínűleg annál alacsonyabb a tényleges SAR-érték. Míg Európában 2 W/kg a megengedett legmagasabb SAR-érték, addig az USA-ban 1,6 W/kg.

És akkor most jöhet az aktuális csúcsmobil SAR toplista, melynek első helyén a 0,99 W/kg értékű LG G3 trónol, vagyis ez a készülék egész biztosan kevés sugárzással örvendezteti meg a használóját. A második a sorban az 1,07 W/kg-os Samsung Galaxy Note 3, a harmadik pedig a Samsung Galaxy S5 a maga 1,28 W/kg-os értékével. Ez után jön a Samsung Galaxy Note 4 (1,2 W/kg), a HTC One (M8) (1,29 W/kg), az LG G2 (1,44 W/kg), a Sony Xperia Z3 Compact (1,45 W/kg), illetve az Apple iPhone 6, mely az 1,59 W/kg-os értékével éppen hogy csak alatta marad az USA-ban megengedett maximális 1,6 W/kg-os SAR értéknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik