Mobil

Európában nem annyira szeretjük az iPhone-t

Az almás logós mobilból világszerte igen komoly mennyiségeket adnak, de a mi kontinensünkön nem annyira népszerű a készülék.

Az elmúlt időkben több piackutatási eredményről is beszámoltunk az okostelefon platformok kapcsán, azonban ezek legtöbbje a globális piaccal foglalkozott, és nem derült ki belőlük, hogy mifelénk, vagyis Európában jelenleg hogyan állnak a dolgok. Most viszont itt a Kantar legfrissebb jelentése, melyből az öreg kontinens adataira is fény derül.

A Kantar tanulmányából kiderül, hogy az öt legnagyobb piacú európai országot (Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország) felvonultató EU5 régióban az elmúlt egy esztendőben tovább növelte előnyét a domináns szerepű Android. Míg 2013-ban a június és augusztus közötti időszakban még “csak” 72,8 százalékon állt a Google-féle zöld robot, addig egy évvel később már 75,8 százalékot tudhatott magáénak. Ezzel szemben az ezüstérmes iOS visszavonulóban van, ugyanis egy év alatt 14 százalékról 13,6 százalékra csökkent a piacrésze, ami 0,4 százalékpontos visszaesést jelent. A harmadik erő nem más, mint a Microsoft-féle Windows Phone platform, melynek részesedése egy év alatt 8,5 százalékról 9,2 százalékra nőtt.

Érdekesség, hogy az Android Spanyolországban a legnépszerűbb, ahol is mintegy 88,1 százalékon áll, így aztán nem is csoda, hogy ebben az országban az iOS piacrésze mindössze 7,5 százalékos. Az iPhone-ok az Egyesült Királyságban tarolnak leginkább, a szigetországban 27,1 százalékot tudhat magáénak az iOS, a Windows Phone pedig Olaszországban a legnépszerűbb, a maga 14,4 százalékos piacrészével. A taljánoknál a Microsoft egyébként jobban áll, mint a mindössze 10,6 százalékos Apple.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik