Mobil

Mobilra és tabletre is befut a Futár

Már nem csak a megállók kijelzőin nézhetjük, mikor jön a következő busz, itt vannak az okostelefonos alkalmazások... legalábbis majdnem itt vannak.

A Budapesti Közlekedési Központ közleménye szerint elkészült a FUTÁR Utazástervező okostelefonokra és tabletekre szabott alkalmazása. A webes változat után nyilvános próbaüzem keretében már iOS, Android és Windows Phone rendszerű mobil eszközökre is letölthető az információs app.

Ezzel zárul le hivatalosan a FUTÁR projekt, melynek keretében az összes felszíni tömegközlekedési járművet informatikai hálózatba kapcsolta és műholdas megfigyeléssel látta el a BKK. Az új informatikai rendszerrel a diszpécserek valós időben követik és irányítják a járműveket, gondoskodnak egyenletességükről és bármilyen zavaresemény kezeléséről. Az így beérkező információkról pedig több mint 250 helyen kijelzőkön és az interneten, mobilapplikáción és sok más csatornán tudják tájékoztatni utasainkat. A FUTÁR vezérli az összes felszíni jármű hangos és vizuális tájékoztatási rendszerét is.

Természetesen kijelző még nincs minden busz- és villamosmegállóban, a BKK ezért is döntött úgy, hogy mobilos változatban is elérhetővé kell tenni az aktuális információkat. Az alkalmazással úgynevezett “ajtótól ajtóig” történő, illetve akár akadálymentes útvonaltervezés is lehetséges. A felhasználók bármikor megtekinthetik a fővárosi közlekedés aktuális hálózati térképét, sőt a járművek helyzetének valós idejű megjelenítésére is lehetőséget biztosít. Az interaktív térképen a megállókat színes ikonokkal jelzik, azokra kattintva pedig a megállóból induló járatok valós idejű indulása olvasható le. Az adatok – az utcai kijelzőkéhez hasonlóan – dinamikusan változnak a járművek mozgását figyelembe véve. A járművek körülbelül 30 másodpercenként küldenek információt a pozíciójukról, ezért a pillanatnyi helyzetükhöz képest néhány másodperces különbséggel számolni kell.

Mivel a metrók és a HÉV járatok nem részei a FUTÁR-nak (mivel a BKK szerint ezek zárt pályájuk okán a tervezett menetrendjüket sokszor másodperc pontossággal tartani tudó járatok), a tervezett menetrendjüket veszi figyelembe az utazástervező. A Combino villamosokat várhatóan 2015-ig a szállítónak fedélzeti egységgel kell felszerelnie, ezért a 4-es és 6-os villamosra tervezett, menetrendi információkat használ a rendszer, azonban ez az utazástervezést nem befolyásolja, tekintettel a körúti villamosok, sűrű, 2-3 perces követésére. A FUTÁR nyilvántartja az esetleges menetrendi eltéréseket is, ezért utazás közben az újratervezés is megoldható.

Érdekes módon a közleményben nem szerepeltek hivatkozások az alkalmazás letöltési helyeire. Mi rákerestünk, és az iPhone és iPad tulajdonosoknak már szolgálhatunk jó hírrel, mivel az App Store-ban már elérhető a BKK FUTÁR, viszont az Android és Windows Phone hivatalos alkalmazásboltjaiban még csak a korábbi BKK Info appot találtuk meg: úgy tűnik, itt késik a FUTÁR villamosa…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik