Mobil

Mobilra és tabletre is befut a Futár

Mobilport
Mobilport

2014. 09. 19. 11:48

Már nem csak a megállók kijelzőin nézhetjük, mikor jön a következő busz, itt vannak az okostelefonos alkalmazások... legalábbis majdnem itt vannak.

A Budapesti Közlekedési Központ közleménye szerint elkészült a FUTÁR Utazástervező okostelefonokra és tabletekre szabott alkalmazása. A webes változat után nyilvános próbaüzem keretében már iOS, Android és Windows Phone rendszerű mobil eszközökre is letölthető az információs app.

Ezzel zárul le hivatalosan a FUTÁR projekt, melynek keretében az összes felszíni tömegközlekedési járművet informatikai hálózatba kapcsolta és műholdas megfigyeléssel látta el a BKK. Az új informatikai rendszerrel a diszpécserek valós időben követik és irányítják a járműveket, gondoskodnak egyenletességükről és bármilyen zavaresemény kezeléséről. Az így beérkező információkról pedig több mint 250 helyen kijelzőkön és az interneten, mobilapplikáción és sok más csatornán tudják tájékoztatni utasainkat. A FUTÁR vezérli az összes felszíni jármű hangos és vizuális tájékoztatási rendszerét is.

bkk-futar-okostelefon-alkalmazas-mobilport-technet-hir24-hu (mobilport, technet, bkk, bkv, futár, tömegközlekedés, okostelefon, mobil, mobiltelefon, app, applikáció, alkalmazás, közlekedés, budapesti közlekedési központ, busz, autóbusz, villamos, hév, troli, trolibusz, metró, budapest, )

Természetesen kijelző még nincs minden busz- és villamosmegállóban, a BKK ezért is döntött úgy, hogy mobilos változatban is elérhetővé kell tenni az aktuális információkat. Az alkalmazással úgynevezett “ajtótól ajtóig” történő, illetve akár akadálymentes útvonaltervezés is lehetséges. A felhasználók bármikor megtekinthetik a fővárosi közlekedés aktuális hálózati térképét, sőt a járművek helyzetének valós idejű megjelenítésére is lehetőséget biztosít. Az interaktív térképen a megállókat színes ikonokkal jelzik, azokra kattintva pedig a megállóból induló járatok valós idejű indulása olvasható le. Az adatok – az utcai kijelzőkéhez hasonlóan – dinamikusan változnak a járművek mozgását figyelembe véve. A járművek körülbelül 30 másodpercenként küldenek információt a pozíciójukról, ezért a pillanatnyi helyzetükhöz képest néhány másodperces különbséggel számolni kell.

Mivel a metrók és a HÉV járatok nem részei a FUTÁR-nak (mivel a BKK szerint ezek zárt pályájuk okán a tervezett menetrendjüket sokszor másodperc pontossággal tartani tudó járatok), a tervezett menetrendjüket veszi figyelembe az utazástervező. A Combino villamosokat várhatóan 2015-ig a szállítónak fedélzeti egységgel kell felszerelnie, ezért a 4-es és 6-os villamosra tervezett, menetrendi információkat használ a rendszer, azonban ez az utazástervezést nem befolyásolja, tekintettel a körúti villamosok, sűrű, 2-3 perces követésére. A FUTÁR nyilvántartja az esetleges menetrendi eltéréseket is, ezért utazás közben az újratervezés is megoldható.

Érdekes módon a közleményben nem szerepeltek hivatkozások az alkalmazás letöltési helyeire. Mi rákerestünk, és az iPhone és iPad tulajdonosoknak már szolgálhatunk jó hírrel, mivel az App Store-ban már elérhető a BKK FUTÁR, viszont az Android és Windows Phone hivatalos alkalmazásboltjaiban még csak a korábbi BKK Info appot találtuk meg: úgy tűnik, itt késik a FUTÁR villamosa…

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.