Mobil

Mobilnet-tippek: csak takarékosan!

Könnyen elszállhat az előfizetésben foglalt havi adatkorlát. Cikkünkben pár tippel segítünk megfékezni az adat-áradást.

Egyre többen váltanak okostelefonra, és ezzel együtt olyan előfizetésekre vagy feltöltőkártyás konstrukciókra, amelyekhez jár valamilyen mobil internet szolgáltatás. Ez természetesen önmagában jó dolog, egy modern mobil leginkább internettel, gyakran frissülő adatokkal és alkalmazásokkal, az elektronikus kapcsolattartás folyamatosságával az igazi. Könnyű rá is kapni az állandó online jelenlétre, és a metrótól a mellékhelyiségig mindenhol YouTube videókat nézni, chatelni, nagyméretű fájlokat küldözgetni és fogadni, aztán néhány hét, vagy akár nap után megérkezik az üzenet: lejárt az aktuális mobilnet-keret.

Elsőként persze azt érdemes megnézni, mi történik ilyankor. Szerencsére a hazai szolgáltatók csomagjaiban már nem szerepel olyan rejtett veszély, hogy a keret lejárta után minden bitért csillagászati árat kell fizetnünk. A leggyakoribb ilyenkor az a gyakorlat, hogy a mobilnetet a számlázási időszak végéig (vagy kártyásoknál új feltöltésig) lassítja a szolgáltató. Ez a tapasztalatok szerint arra még elég, hogy útközben fogadjunk és küldjünk általános, csak szöveget tartalmazó e-maileket, de a Facebookozást, videó- és zene-streamelést elfelejthetjük.

Ha még bizonytalanok vagyunk abban, mennyi adatforgalomra is számíthatunk, érdemes előre megnézni a szolgáltató kínálatában, milyen lehetőségek vannak a kifutott keret “feltámasztására”. A Telenornál például léteznek egyszeri, extra “keretbővítő” megoldások 100 és 500 megabájtos limittel, ezek akár SMS-ben is megrendelhetők. De a legjobb megoldás mégis az, ha előre végiggondoljuk, milyen adatcsomagra vágyunk, és eleve így választunk előfizetést is. Ilyenkor érdemes azt is megnézni, milyen adatok számítanak a forgalomba, egyes esetekben például a Facebook, vagy épp a partner zeneszolgáltatók streamje nem csökkenti külön a keretet. Azt pedig mondanunk sem kell, hogy külföldre utazva kifejezetten óvatosan kell eljárnunk, mivel a roaming során jelenleg a legkisebb adatforgalom is sokba kerülhet, de erről a témáról külön cikkben értekezünk.

Most, hogy megnéztük a szolgáltatói oldalt, térjünk rá arra, mi magunk mit tehetünk az adatforgalom megregulázása érdekében. A legelső teendő, hogy követjük saját tevékenységünket. Minden mobil operációs rendszeren elérhető az adatforgalom valamilyen jellegű monitorozása, ha alapértelmezésben nem is mindenhol ugyanolyan részletesen, de alkalmazásokat találhatunk erre a kérdéskörre. Androidos készülékeken például a beállítások között könnyen megtaláljuk az adatforgalmat részletező képernyőt (ennek helye és kinézete persze a telefon gyártója által használt felhasználói felületeken eltérhet). Itt megnézhetjük, hogy egy adott időszak alatt mennyi adatot “forgalmaztunk”: figyelem, itt már eleve sokan rosszul értelmezik a fogalmat, és csak a letöltést figyelik, pedig a limit mindkét irányú adatforgalom összességére vonatkozik!

A listában azt rögtön láthatjuk, melyik alkalmazások “eszik” a legtöbb adatot. Ezt egyrészt mi magunk is szabályozhatjuk, odafigyelve, hogy a kérdéses alkalmazást tényleg csak akkor használjuk mobilnetről, ha valóban szükséges. Windows Phone alatt ugyanezt a funkciót az alkalmazáslistában, Adatforgalmi segéd néven találjuk meg, iOS rendszerben pedig a beállítások között a Mobil adatforgalom használata pontot kell keresnünk.

Böngészőből válasszunk olyat, amely adattömörítéssel segít spórolni: ilyenkor például a nagyobb felbontású képeket, videókat mobilra igazítva kapjuk meg, és a weboldalak egyes extra funkcióit is letiltja az alkalmazás.

Fontos azt is tudni, hogy az alkalmazások jó része, sőt maga a rendszer is folyamatosan kommunikálni próbál a hálózatokon: frissítéseket keres és tölt le, új levelekre és üzenetekre vadászik, az appok hely alapon dobhatnak fel tippeket, vagy a használat alapján automatikusan “előtölthetnek” bizonyos tartalmakat. Ezt egyrészt az egyes alkalmazások beállításaiban szabályozhatjuk, másrészt egy huszárvágással el is hallgattathatjuk a mobilnetet. Arra a legtöbb esetben semmi szükség, hogy a zsebünkben is “ketyegjen a számláló”, ezért ha nem használjuk, egyszerűen tiltsuk le a mobil adatforgalmat. Ez a mobilos rendszerek friss kiadásaiban akár egyetlen gombbal is elérhető, és a visszakapcsolás is ugyanilyen egyszerű. Az igazán spórolós felhasználók eleve csak saját WiFi-s környezetben engedélyezik a folyamatos adatforgalmat, út közben pedig akkor kapcsolják be a mobilnetet, amikor, és ameddig arra szükség van.

Aki pedig minden részletében kíváncsi a mobil adatforgalmára, hogy szigorúan és pontosan állíthassa be a telefon netes kalandozásait, telepíthet erre szolgáló alkalmazásokat is. Az egyik legnépszerűbb az androidos 3G Watchdog (amely nevével ellentétben természetesen már a 4G hálózatokat is kezeli). Itt aztán a lehető legaprólékosabb nézetben megtalálunk mindent: mi eszi az adatforgalmat, mennyit töltenek le és fel az egyes alkalmazások, és mennyi van még a keretünkből. Emellett beállíthatunk időszakra vonatkozó keretet, vagy a limit adott százalékát elérve kérhetünk figyelmeztetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik