Mobil

Brutális kamerásmobil a Panasonic-tól

Arra talán senki sem számított, hogy a Photokinán egy Panasonic okostelefonról is le fog hullani a lepel.

A Panasonic az ezekben a napokban a németországi Kölnben megrendezett Photokina szakkiállítást használta fel arra, hogy leleplezze legújabb kamerásmobilját, a Lumix DMC-CM1-et: az újdonság talán már nem is annyira kamerásmobil, hanem sokkal inkább egy mobilos kamera.

A készülék egyediségét az adja, hogy okostelefonban eddig még soha nem volt akkora méretű képérzékelő, mint a Panasonic CM1-ben: a 20 megapixeles képszenzor 1 colos méretű, vagyis a felülete eléri a 116 négyzetmillimétert. Összehasonlításképp, az eddigi rekorderben, a Nokia 808 PureView-ban lévő 1/1,2 colos szenzor 85 négyzetmilliméteres volt, a legtöbb mobilban pedig alig 17-20 négyzetmilliméteres érzékelő található.

 

A fényérzékenység ISO100 és ISO25600 között állítható, a hatalmas szenzor előtt egy kiváló minőségű, f2,8-as fényerejű és 28 milliméteres nagylátószögű optika kapott helyett, ezenkívül pedig többek közt RAW támogatást, teljesen manuális üzemmódot és 4K videófelvevőt is kapunk. Az Android 4.4 (KitKat) szoftveres készülék 4,7 colos érintőkijelzője 1920×1080 pixeles felbontású, a minden körülmények között fürge működésre pedig a négymagos Snapdragon 801 chipset, illetve a 2 GB RAM jelenthet garanciát.

Említést érdemel továbbá a 16 GB integrált memória, a microSD memóriakártyás bővítési lehetőség, a 2600 mAh kapacitású akkumulátor, az LTE mobilnet, illetve az NFC támogatás. A 21,1 milliméter vastag és nem kevesebb mint 204 gramm tömegű, Panasonic Lumix Smart Camera CM1 néven is jegyzett újdonság ára 899 euró (283 ezer forint) – az európai forgalmazás novemberben kezdődik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik