Mobil

Zúdul a kritika az új iPhone-ra

Az internet népe kegyetlen. Órákkal a bejelentés után záporoznak a kritikák és a gúnyos, vagy épp lesajnáló vélemények. Az okosóra is megkapja a magáét.

Tegnap, magyar idő szerint este hétkor kezdődött az Apple nagyszabású eseménye, amelyen bemutatkozott az iPhone 6, valamint nagytestvére, az 5,5 hüvelykes kijelzővel szerelt 6 Plus, végül pedig megvillantották a jövő év elején érkező okosórát, az Apple Watch-ot is. A részleteket természetesen megírtuk, ide kattintson, ha mindenre kíváncsi a két új telefonról és az óráról. Kilencre ért véget a bemutató, és már tízre megjelentek az első mémek, képes kritikák és egyéb alázások. Megosztóra sikerült az idei almatermés.

Az új Apple telefonok leggyakrabban bírált tulajdonságai éppen azok, amik újonnan mutatkoztak be. A kritikusabb hangvételűek egyértelműen arra a tényre repültek rá, hogy a 4,7 (és 5,5) hüvelykre növelt kijelzőméret, a 720p / 1080p felbontás, az NFC és egyéb funkciók bizony egyes versenytársaknál már akár két éve is megjelentek az akkori csúcskészülékekben. Az alábbi kép egy Facebookon terjedő grafika szöveghű magyarítása.

Érdekes persze, hogy ugyanazt a változást sikerül két irányból is kritizálni. Míg az androidos tábor azért osztja a lassan mai divathoz igazodó kijelzőméreteket, mert nekik már évek óta ekkora telefonjaik vannak, az “ortodox” Apple-fanoknak épp az nem tetszik, hogy az iPhone 6 kilépett a mütyürke-méretből. Az alábbi két kép bizonyára ilyen indíttatásból született.

Persze szöveges osztás is akadt rendesen. Twitteren sokan már a bemutató alatt csalódásuknak adtak hangot, akár olyan apróságok miatt is, mint a nagyobbik új készülék neve. “Örülök, hogy végre az iPhone is kijött egy Plus-size modellel” – vetette össze egy kommentelő a divatvilággal az 5,5-ös készüléket. Más a szövegbeviteli segédet parodizálta: “Az iPhone szövegbeviteli segédje borzalCSODÁLATOSRA SIKERÜLT, AZ APPLE TÖKÉLETES, BORULJON LE ELŐTTÜK MINDENKI”. Akadt, aki az új telefon akkumulátorának kapacitását próbálta volna kideríteni, de erről nem esett szó a bemutatón, ezért ezt írta: “Gyorsan írok, mert iPhone-ról tweetelek: vajon az akku élettar…” A HTC angol irodája pedig szarkasztikusan csak ennyit csiripelt: “Boldogan gratulálunk az Apple-nek, hogy végre csatlakozott a nagy kijelzők világához”.

Az Apple Watch is vegyes reakciókat váltott ki, a legtöbben a külsejével voltak elégedetlenek. Bár az Apple előzetesen “formabontó” és “újszerű” szavakkal dobálózott, a végeredmény sokak szerint gagyi, bumfordi hatást kelt. Még a leginkább megengedő kritikusok is annyit tettek hozzá: az új almás óra bizony semmiben sem különbözik a vastag, kényelmetlen versenytársaktól. Akadt, aki egyenesen azzal viccelődött, hogy visszajött a Casio 1980-as választéka, egy Twitter-bejegyzés pedig úgy fogalmaz: “Legutóbb, amikor ilyen órát raktak a kezemre, 6 éves voltam, egy gyorsétteremben kaptam és egy gorilla táncolt a számlapján”.

De mindegy is, mit hoz ki az Apple, hiszen a végén a nép úgyis tódul a boltokba és fizet, mint a katonatiszt – ezt a jelenséget tökéletesen illusztrálja az a kép, amit rengetegen megosztottak a bemutatóból kivágva. Igaz, ott az NFC-s fizetést vezette fel, de az internetes népművészet szerint ennél a képnél semmi sem ábrázolja jobban az Apple által követett utat. Alma logó, és mellette ennyi áll: Fizess. És még Photoshopolni sem kellett.

Végül pedig itt egy általánosabb kép magyarítása: ez már nem is konkrétan az iPhone 6-ot, hanem általában az “új iPhone jelenséget” kritizálja, mivel bármilyen is lehet a most bejelentett almás telefon, idén úgyis ismét sorok kígyóznak majd a boltok előtt, hogy megkaparintsák a legelső példányokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik