Mobil

Itt a Galaxy Note 4, az új csodafegyver

Ha ősz, akkor új óriásmobil - ez lehetne a Samsung szlogenje, amihez idén is hő maradt. A berlini IFA helyszínén néztük meg a Galaxy Note 4-et.

A Samsung a várakozásoknak megfelelõen az IFA-n jelentette be aktuális phablet nagyágyúját, a Note 4-et. A negyedik generációs Galaxy Note bemutatkozását igen komoly várakozás elõzte meg, és most már tudjuk, hogy az elõzetes információk és pletykák nagy része valós alapokra épült. Lássuk hát, hogy pontosan mit is tud az új jövevény!

Az elõdjénél minden irányban hajszálnyival nagyobb és néhány grammal nehezebb Galaxy Note 4 elõlapjára egy változatlanul 5,7 colos képátlójú Super AMOLED érintõkijelzõ került, melynek felbontása azonban jelentõsen megnõtt. A mai elvárásoknak megfelelõen QHD, vagyis 2560×1440 pixeles felbontású display nem kevesebb mint 515 ppi-s pixelsûrûséggel bír (Note 3: 386 ppi), a kontrasztarány gyakorlatilag végtelen és a betekintési szögek is hatalmasak. A kijelzõt 2.5D Gorilla Glass 3 borítja, melyhez hasonló megoldást elõször a jó öreg Nokia N9-en láthattunk. Természetesen megújult az S Pen is, mely immár nem 1024, hanem 2048 különbözõ nyomásszintet képes érzékelni, és ezáltal jelentõsen javult a használhatósága.

A megfelelõ számítási teljesítményrõl kiviteltõl függõen egy Snapdragon 805-ös négymagos, vagy egy Exynos 5433-as nyolcmagos chipset gondoskodik – a RAM 3 GB kapacitású, a 32 GB flashmemória pedig microSD kártyákkal bõvíthetõ. Az akkumulátor kapacitása csak minimális mértékben nõtt, 3200-ról 3220 mAh-ra, azonban a Samsung szerint az új Note így is több mint 7,5 százalékkal hosszabb ideig használható egy feltöltéssel, mint az elõdje.

Az f1,9-es fényerejû frontkamera 3,7 megapixeles felbontású és immár Wide Selfie felvételek is készíthetõk vele, a 16 megapixeles ISOCELL szenzorral szerelt hátsó kamera fõ újdonsága pedig az optikai képstabilizátor. A négyféle színváltozatban készülõ telefon oldalán valódi fémkeret található, a hátlapot pedig bõrhatású mûanyag borítja. Az LTE Cat. 6 villámgyors mobilnetes élményt biztosít, ezenkívül pedig említést érdemel még az Android 4.4.4 operációs rendszer, a megújult UI, illetve a jelentõsen továbbfejlesztett többablakos üzemmód. Az egyelõre ismeretlen árú és nem vízálló kivitelû Samsung Galaxy Note 4 forgalmazása októberben kezdõdik meg.

Munkatársunk a berlini technológiai kiállítás, az IFA helyszínéről tudósít. A Technet további, friss IFA-híreiért kattintson ide, a kiállítás mobilos újdonságait pedig a Mobilporton gyűjtjük folyamatosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik