Mobil

Európában tarol az Android, visszaszorul az iPhone

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2014. 09. 01. 10:00

Bár az iPhone még mindig a divat csúcsa, a számok már az Android mellett állnak.

Az elmúlt időkben több piackutatási eredményről is beszámoltunk az okostelefon platformok kapcsán, azonban ezek mindegyike a globális piaccal foglalkozott, és nem derült ki belőlük, hogy mifelénk, vagyis Európában jelenleg hogyan állnak a dolgok. Most viszont itt a Kantar legfrissebb jelentése, melyből az öreg kontinens adataira is fény derül.

A Kantar tanulmányából kiderül, hogy az öt legnagyobb piacú európai országot (Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország) felvonultató EU5 régióban az elmúlt egy esztendőben tovább növelte előnyét a domináns szerepű Android. Míg 2013 júliusában még “csak” 71,1 százalékon állt a Google-féle zöld robot, addig egy évvel később már 75,1 százalékot tudhatott magáénak.

Ezzel szemben az ezüstérmes iOS visszavonulóban van, ugyanis egy év alatt 16,1 százalékról 14,5 százalékra csökkent a piacrésze, ami 1,6 százalékpontos visszaesést jelent. A harmadik erő nem más, mint a Microsoft-féle Windows Phone platform, melynek részesedése egy év alatt 7,6 százalékról 8,5 százalékra nőtt.

Érdekesség, hogy az Android Spanyolországban a legnépszerűbb, ahol is mintegy 87,5 százalékon áll, így aztán nem is csoda, hogy ebben az országban az iOS piacrésze mindössze 6,2 százalékos. Az iPhone-ok az Egyesült Királyságban tarolnak leginkább, a szigetországban 28,6 százalékot tudhat magáénak az iOS, a Windows Phone pedig Olaszországban a legnépszerűbb, a maga 13 százalékos piacrészével. A taljánoknál a Microsoft egyébként jobban áll, mint a mindössze 11 százalékos Apple. Persze ez az összesítés mindenképpen módosul majd, ha nemsokára forgalmazni kezdik az idei iPhone-t, amelyért valószínűleg ismét sorok kígyóznak majd a megjelenés napján. Bár az is tény, hogy sokan előző almás telefonról váltanak – hamarosan tehát visszatérünk a kérdésre.

mp-andios (mobilport, android, ios, iphone, okostelefon, windows)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2018. február 27.
Simonka György, a Fidesz Békés megye 4-es választókerületi, orosházi országgyûlési képviselõje beszédet mond a Linamar Hungary Zrt. beruházását bejelentõ sajtótájékoztatóján a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) fõvárosi székházában 2018. február 27-én. A kanadai hátterû Linamar 8,64 milliárd forintos beruházásával három vidéki helyszínen összesen kétszáz új munkahelyet teremt, ebbõl 119-et Orosházán, 71-et Békéscsabán és tízet Gyöngyösön. A kormány 1,55 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatást biztosít a részben autóipari, részben általános gépipari vállalat fejlesztéséhez.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.