Mobil

Európában tarol az Android, visszaszorul az iPhone

Bár az iPhone még mindig a divat csúcsa, a számok már az Android mellett állnak.

Az elmúlt időkben több piackutatási eredményről is beszámoltunk az okostelefon platformok kapcsán, azonban ezek mindegyike a globális piaccal foglalkozott, és nem derült ki belőlük, hogy mifelénk, vagyis Európában jelenleg hogyan állnak a dolgok. Most viszont itt a Kantar legfrissebb jelentése, melyből az öreg kontinens adataira is fény derül.

A Kantar tanulmányából kiderül, hogy az öt legnagyobb piacú európai országot (Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország) felvonultató EU5 régióban az elmúlt egy esztendőben tovább növelte előnyét a domináns szerepű Android. Míg 2013 júliusában még “csak” 71,1 százalékon állt a Google-féle zöld robot, addig egy évvel később már 75,1 százalékot tudhatott magáénak.

Ezzel szemben az ezüstérmes iOS visszavonulóban van, ugyanis egy év alatt 16,1 százalékról 14,5 százalékra csökkent a piacrésze, ami 1,6 százalékpontos visszaesést jelent. A harmadik erő nem más, mint a Microsoft-féle Windows Phone platform, melynek részesedése egy év alatt 7,6 százalékról 8,5 százalékra nőtt.

Érdekesség, hogy az Android Spanyolországban a legnépszerűbb, ahol is mintegy 87,5 százalékon áll, így aztán nem is csoda, hogy ebben az országban az iOS piacrésze mindössze 6,2 százalékos. Az iPhone-ok az Egyesült Királyságban tarolnak leginkább, a szigetországban 28,6 százalékot tudhat magáénak az iOS, a Windows Phone pedig Olaszországban a legnépszerűbb, a maga 13 százalékos piacrészével. A taljánoknál a Microsoft egyébként jobban áll, mint a mindössze 11 százalékos Apple. Persze ez az összesítés mindenképpen módosul majd, ha nemsokára forgalmazni kezdik az idei iPhone-t, amelyért valószínűleg ismét sorok kígyóznak majd a megjelenés napján. Bár az is tény, hogy sokan előző almás telefonról váltanak – hamarosan tehát visszatérünk a kérdésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik