Mobil

Teszt: Full HD okostelefon nyomott áron

Ezúttal egy széles rétegek számára elérhető árú, nagyfelbontású kijelzős készüléket próbálgattunk.

A Karbonn cégnév hallatán csak kevesen tudják valahova tenni a vállalatot, és legtöbben vélhetően a karbonra, mint anyagra gondolnak ilyenkor. Pedig a Karbonn egy rendkívül dinamikusan növekvő indiai telekommunikációs vállalat, melyet még 2009-ben alapítottak, és amely cégnek ezúttal egy felső-középkategóriás androidos modelljét mutatjuk be. A többek közt az Android One projektben is érdekelt, illetve Windows Phone vonalon is mozgolódó Karbonn a Titanium X-szel azokat veszi célkeresztbe, akik nem tudnak, vagy egyszerűen csak nem akarnak 150-200 ezer forintot kifizetni egy relatíve nagykijelzős Full HD okostelefonért.

 

Design
Az eMAG-tól egy abszolút minőségi dobozban érkezett Karbonn Titanium X-ről egész biztosan állítható, hogy egyetlen rangos design awardot sem fog begyűjteni. Nem mondanánk, hogy a készülék csúnya, eszünk ágában sincs, hanem leginkább csak olyan nagyon átlagos, unalmas külcsínű. Az unibody, tehát házilagosan garanciavesztés nélkül megbonthatatlan telefon teljes egészében rideg és matt műanyagból készült – a nálunk járt példány hófehér volt, de ezenkívül természetesen fekete színben is készül a kicsike. A minden irányban alaposan ívelt és lekerekített készülékház 9,9 milliméter vastag, ami egyáltalán nem rekordérték, mint ahogy a 143 grammos tömeg is leginkább csak átlagosnak mondható. Az összeszerelési minőséggel nincsenek gondok és a készülék elég masszív kialakítással bír.

 

Felszereltség
A hangerőt a baloldalra került +/- gombpár révén lehet állítani, a ki/bekapcsolás pedig az ellentétes oldalon lévő gombbal oldható meg. Felül található a microSIM-eket fogadó tálca, mely hozzánk sajnos már nem jutott el, mert valamelyik korábbi tesztelő vélhetően elhagyta valahol, illetve ugyancsak itt keresendő a szabványos jack dugalj. A nem vízálló mobil alsó élén figyel a fedetlen microUSB aljzat, a hátlap alsó részén lévő hangszóró pedig nagy hangerővel bír, de a hangminősége lehetne jobb is. Az integrált akkumulátor 2300 mAh kapacitású, ami alapvetően 1 napos használati időt tesz lehetővé, de ugyebár az egyéni szokások nagyban befolyásolják az üzemidőt. Nagy kár, hogy microSD slotot keresve sem találunk, az azonban mindenképpen pozitívum, hogy a szokásos gyári alaptartozékokon kívül egy USB OTG adapterről is gondoskodott a gyártó.

 

 

Kijelző
5 colos képátló, 1920×1080 pixeles felbontás és IPS technológia. Ezek nem is olyan rég még szinte csak és kizárólag a legdrágább high-end smartphone-ok kiváltságai közé tartoztak, most viszont a jelek szerint már egy elérhető árú mobilba is simán beférnek. A Full HD felbontás ezen a felületen szétszórva igen kellemes, 441 ppi-s pixelsűrűséget eredményez, vagyis a képminőségre egyáltalán nem lehet panaszunk, ezenkívül pedig a betekintési szögek, illetve a fényerő is rendben van. A betűméret négy fokozatban állítható, gyári témából négyet, jelenetbeállításból pedig kettőt kapunk. Az LCD felett egy az átlagnál nagyobb felbontású, 5 megapixeles frontkamera található, mellyel akár még éjszaka is szelfizhetünk, köszönhetően a maga kis LED-segédfényének. A kijelző alatt három, apró pöttyökkel díszített érintőgombra lehetünk figyelmesek, a virtuális QWERTY billentyűzet pedig 5×7, illetve 10×5,5 milliméteres gombokkal várja ujjaink érkezését.

 

 

 

Kamera
A hátoldali főkamera egy 13 megapixeles felbontású képérzékelőt, egy átlagos sebességű autofókuszt, illetve egy dupla LED-es villanót kapott. A legnagyobb választható felbontás 4864×2736 pixel, a képminőség pedig lényegében olyan, mint maga az egész készülék: közepes. A fényérzékenység ISO100 és ISO1600 között állítható, de nem árt csínján bánni vele, mert már az alapértékek közelében is támad a fránya képzaj. Szólnunk kell továbbá a HDR üzemmódról, az arcszépítő funkcióról, a mosolyérzékelésről, a panorámakép szolgáltatásról, a 2/10 másodperces időzítőről, a geotaggingről, a 40-99 képes sorozatfelvevőről, illetve a manuálisan állítható élességről, színezetről, telítettségről, fényerőről, illetve kontrasztról. Íme néhány tesztfotó (klikk a képekre az eredeti méretért):

 

 

 

 

A 3GP formátumú állományokat készítő videófelvevő a Titanium X kijelzőjének felbontásához hasonlóan Full HD felbontású: a 30 képkocka/másodperc sebességű felvételek 22 Mbit/s-os bitrátával, illetve sztereó hangsávval bírnak. Tesztvideónk:

 

Szoftver
A Karbonn Titanium X-en Android 4.2.2-es operációs rendszer teljesít szolgálatot – nem elírás, tényleg 4.2.2 (Jelly Bean), és nem a jóval frissebb 4.4.2-ről (KitKat) van szó. A frissesség tehát ezúttal abszolút nem játszik, és szinte mérget vehetünk arra, hogy a gyártó a későbbiekben sem igazán bombáz majd minket szoftver update-ekkel. Ezenkívül egyedi felhasználói felületet se nagyon várjunk, ugyanis jelen tesztalanyunkon lényegében egy teljesen érintetlen Android UI található. A felülről lehúzható sávon nagyméretű gyorsgombok figyelnek, az alsó sorban lévő öt ikon közül pedig a középsőre kell nyomnunk ahhoz, hogy a 4×5 ikonos főmenübe kerüljünk. Böngészőből rögtön három is a rendelkezésünkre áll, a default browsert, a Maxthont, illetve az Opera Minit, ezenkívül pedig többek közt biztonsági mentés készítőt, diktafont, fájlkezelőt, YouTube klienst, Kingsoft Office-t, FlipBoardot és néhány indiai fókuszú appot is kapunk a pénzünkért. A négy játékdemón kívül említést érdemel még a DTS-képes és ötsávos ekvalizeres zenelejátszóról, a Full HD kompatibilis, de a Divx fájlokat nem lájkoló videólejátszó, illetve az FM-rádió, melynek használatához szokás szerint be kell dugni a vezetékes fülest.

 

 

Hardver
Ahogy az ilyen és ehhez hasonló mobilok esetében lenni szokott, a chipset a MediaTektől érkezett. Ezzel alapvetően nem is lenne baj, csak éppen a Karbonn Titanium X-ben lévő MT6589T nem éppen egy friss-ropogós eresztés, emiatt pedig sokszor a vártnál döcögősebb a Full HD vizuális tartalmak megjelenítése. A négy darab 1,5 GHz-es Cortex-A7 processzormaggal és egy PowerVR SGX544-es GPU-val bíró chipkészlet révén a következő teszteredmények születtek: Quadrant – 5783 pont, Linpack – 46/135 MFLOPS, AnTuTu – 15481 pont. A RAM 1 GB kapacitású, itt 2 GB-nak jobban örülnénk, az integrált flashmemória 16 GB-jából pedig alaphelyzetben mintegy 12 GB szabad, és hát a microSD bővíthetőség ezúttal ugyebár sajnos felejtős téma. Ezenkívül a villámgyors LTE mobilnetről is le kell mondanunk, a 21/5,76 Mbit/s-os HSPA, a b/g/n Wi-Fi, a Bluetooth, az NFC, illetve a GPS-vevő azonban természetesen adott.

 

 

Konklúzió
Ha 5 colos Full HD okostelefont szeretnénk vásárolni és a projektre 100 ezer forintnál jóval kisebb összeget szánunk csak, akkor a Karbonn Titanium X-re mindenképpen oda kell figyelni. A cikk írásakor az eMAG-nál 70 ezer forintba kerül a kártyafüggetlen készülék (24 hónap garanciával, ingyenes szállítással), ami elsőre jól hangzik, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az LTE nélküli készüléken régi Android fut, hogy a chipset elég gyengécske, illetve, hogy a memória nem bővíthető. A Titanium X akkor üthetne igazán nagyot, ha nyolcmagos MT6592-es chipset, 2 GB RAM és microSD slot is lenne benne – a kínai webshopokban ilyen és ehhez hasonló telefonokat általában 180-200 eurós áron kínálnak. Summa summarum a Karbonn ezen ajánlatát abszolút nem lehet kihagyhatatlannak nevezni, az azonban teljesen biztos, hogy az indiai gyártóról az elkövetkezendő időkben még sokat fogunk hallani.

Karbonn Titanium X
Pozitívum: masszív kialakítás, 5 colos Full HD kijelző, 13 megapixeles főkamera dupla LED-del, Full HD videófelvevő, 5 megapixeles frontkamera vakuval, FM-rádió, NFC, USB OTG.
Negatívum: unalmas külcsín, régi szoftver, elavult chipset, nem bővíthető a memória, nincs LTE mobilnet, az akksi lehetne combosabb és cserélhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik