Mobil

Teszt: Samsung Galaxy S5 mini – a méret a lényeg

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2014. 08. 14. 06:00

Vajon milyen produkciót ad elő a Galaxy S5 csúcsmobil kistesója? Megmutatjuk!

A Samsung 2010-ben adta ki első Galaxy S márkajelzésű okostelefonját, mely villámgyorsan hatalmas sikereket ért el. A következő években annak rendje és módja szerint érkeztek az utódok, melyek természetesen egyre nagyobbak lettek, és a Samsung 2012-ben úgy gondolta, hogy érdemes lenne egy kompakt változatot is készíteni az aktuális csúcsmobilból. Valahogy így jött létre a Galaxy S III-ból miniatürizált és lebutított Galaxy S III mini, most pedig már ott tartunk, hogy a tavasszal érkezett Galaxy S5-ből is kijött a kistesó, természetesen Galaxy S5 mini néven. Lássuk, hogy pontosan mit is kapunk a pénzünkért, ha egy ilyen telefonnak szavazunk bizalmat!
mp-s5-01 (mobilport, samsung, galaxy, android, okostelefon, teszt)
Design
Jól látszik, hogy a Galaxy S5 minit ugyanaz a brigád tervezte, mely korábban a Galaxy S5-ért is felelős volt, tehát design vonatkozásban lényegében teljesen ugyanazt kapjuk, mint néhány hónappal korábban a nagytesó esetében. A mosógépet persze azért rendesen beindította a Samsung, ennek hatására pedig az S5 mini jelentősen összement, és azoknak is elnyerheti a tetszését, akik az eredeti S5-öt egyszerűen már túl gigantikusnak találták. A meglehetősen könnyű, mintegy 120 grammos készülék azonban a vártnál vastagabbra, egész konkrétan 9,1 milliméteresre sikeredett, emiatt pedig enyhén ducibb összbenyomást kelt bennünk, mint a nagy S5. Az oldaléleken körbefutó fényes díszcsík sajnos még mindig műanyagból van, tehát, ha fémet szeretnénk, akkor érdemes inkább a vadonatúj Galaxy Alpha felé kacsintgatnunk. A könnyen levehető plasztik hátlap kellemes tapintást biztosít és ugyanúgy néz ki, mint az S5 hátoldala.
mp-s5-03 (mobilport, samsung, galaxy, android, okostelefon, teszt)
Felszereltség
A szokásos hangerőállító gombpár a baloldalra került, az ellentétes oldal pedig az on/off gombnak ad helyet. A tévé-, illetve set-top box távirányításhoz szánt infravörös port a felső élen figyel, csakúgy mint a kiegészítő mikrofon, illetve a szabványos jack dugalj. A fedetlen microUSB-port az alsó élen található, és remek dolog, hogy az IP67-es vízállóságot ezúttal is megkapjuk a gyártótól. Hátul a kamera mellett tapogatható ki a pulzusmérő, melynek tudása az S Health alkalmazással aknázható ki. A szigetelt hátlapot eltávolítva egy hosszúkás akkumulátorra lehetünk figyelmesek, melynek 2100 mAh kapacitása átlagosnak mondható, de ha esetleg már nagyon fogytán a szufla, akkor ott a remek energiatakarékos és ultratakarékos feature. SIM-kártyából és SD-kártyából egyaránt a micro kivitelt favorizálja a készülék, mely egy feltöltéssel mintegy 1-1,5 napos használati időt biztosít.

mp-s5-08 (mobilport, samsung, galaxy, android, okostelefon, teszt)mp-s5-09 (mobilport, samsung, galaxy, android, okostelefon, teszt)

Kijelző
Az S5-ben lévő 5,1 colos Full HD panelnek természetesen búcsút inthetünk, azonban az S5 miniben lévő 4,5 colos 720p HD kijelzőre sem igazán lehet panaszunk. A korrekt betekintési szögek és a remek kontraszt változatlanul adott, csakúgy mint a Super AMOLED technológia, a 432 ppi-ről 326 ppi-re csökkent pixelsűrűségre pedig csak a sasszemű júzerek tesznek majd megjegyzéseket. A megfelelő védelemről a már jól ismert Gorilla Glass 3 gondoskodik, és megjegyzendő, hogy a kijelző akár normál kesztyűben is minden további nélkül kezelhető. Betűstílusból ötöt kapunk, a betűméret hét lépcsőben állítható, háromféle feloldási effekt közül lehet választani, a képernyőmód kapcsán pedig a következő opciók adottak: dinamikus, szokásos, profi fotó és mozi. A display felett egy notifikációs LED és egy 2,1 megapixeles, Full HD videós fényleső kapott helyet, alul pedig két állítható fényerejű érintőgomb és egy nyomógomb teljesít szolgálatot. Ez utóbbiba került a PayPal kompatibilis ujjlenyomat szenzor, melyre nem elég ráhelyezni, el is kell húzni rajta az ujjunkat, ily módon pedig feloldható a zárolt telefon, illetve hozzáférhetünk a levédett tartalmakhoz (képek, videók, zenék, doksik, egyéb fájlok). A virtuális QWERTY billentyűzeten orientációtól függően 4×5,5, illetve 8×4 milliméteres gombok láthatók. mp-s5-05 (mobilport, samsung, galaxy, android, okostelefon, teszt)

mp-s5-06 (mobilport, samsung, galaxy, android, okostelefon, teszt) 

Kamera
A nagy Galaxy S-ek közül utoljára a 2012-es S III-ban volt 8 megapixeles kamera, és a Samsung úgy gondolta, hogy a 2014-es S5 minibe kerülő kamera sem érdemel ennél nagyobb felbontású szenzort. A legnagyobb választható fotófelbontás 3264×2448 pixel, a fényérzékenység manuálisan állítható, a fénymérés középre súlyozott, mátrixos és pontszerű lehet, és a relatíve alacsony felbontástól eltekintve a képminőséggel teljesen elégedettek lehetünk. Említést érdemel többek közt az arcérzékelés, az arcszépítő feature, a sorozatfelvevő, a remek HDR üzemmód, a 2/5/10 másodperces időzítő, a geotagging, illetve a hangvezérelhetőség. Ha Ultra HD videófelvevő nélkül nem tudunk teljes életet élni, akkor érdemes inkább az S5-öt választani, ugyanis az S5 mini “csak” 1920×1080 pixeles Full HD-t tud, és persze videózás közben is lehetőséget biztosít a fotózásra.

mp-s5-10 (mobilport, samsung, galaxy, android, okostelefon, teszt)

Szoftver
Bár még nem a lehető legújabb, Android 4.4.4-es, hanem csak az Android 4.4.2-es KitKat szaladgál a készüléken, a szoftver frissességére nem igazán panaszkodhatunk, hiszen a rendszer egyrészt gyors és stabil, másrészt a TouchWiz UI és a Magazine UX miatt tetszetős és funkciókban is igen gazdag. A kezdőképernyőn legfeljebb hét oldalunk lehet egymás mellett, ha pedig igényt tartunk a személyes folyóiratként szolgáló, mindenféle tartalmat magába szippantó My Magazine-ra, akkor annak oldala lesz a nulladik slide. Lapozni kártyapakli, illetve 3D elforgatás effektek nézegetése mellett lehet, egy gyors pinch-to-zoom mozdulattal pedig azonnal áttekintő módba kerülünk. A felülről lehúzható sávon 5+2 gyorsgomb és két csúszka található – a 4×5 ikonos főmenübe a jobbalsó sarokban lévő gombra nyomva tudunk belépni.

mp-s5-13 (mobilport, samsung, galaxy, android, okostelefon, teszt)

mp-s5-14 (mobilport, samsung, galaxy, android, okostelefon, teszt) 

Szolgáltatások
Az intelligens képernyőzár egészen addig aktívan tartja a kijelzőt, amíg mi azt nézzük, az automatikus színtónus opció aktiválásával pedig az akkumulátor üzemidejét tolhatjuk ki egy kicsit. Az eszköztár névre keresztelt megoldás nem más, mint egy a kijelzőn bárhova szabadon odabiggyeszthető, spéci lebegő parancsikon készlet, mely a leggyakrabban használt funkciókhoz biztosít gyors elérést. Egyes funkciók, így például a naptár egyes tartalmainak megjelenítéséhez nem feltétlenül kell megérinteni a kijelzőt, elég csak közelíteni hozzá az ujjunkat, ezenkívül pedig a korábbról már jól ismert közvetlen hívás, intelligens jelzés és intelligens némítás funkciókat is megkapjuk. Böngészőből mind a kettő, az alap és a Chrome is remek szolgálatot tesz, a telefonkönyv alapvetően jól kezelhető, ezenkívül pedig S Tervező, S Voice, számológép, jegyzetkészítő, diktafon, Dropbox és Flipboard is került a fedélzetre. Az állítható sebességű zenelejátszó időzített kikapcsolásra és dalszöveg megjelenítésre is képes, a videólejátszó sok mindent lejátszik, de például a DivX videókat nem, az FM-rádióról pedig sajnos le kell mondanunk.

mp-s5-15 (mobilport, samsung, galaxy, android, okostelefon, teszt)

mp-s5-12 (mobilport, samsung, galaxy, android, okostelefon, teszt) 

Hardver
A Galaxy S5 miniben egy a Samsung által fejlesztett és 28 nanométeres gyártási technológiák révén előállított Exynos 3470-es chipset található, melynek szerves részét képezi egyrészt négy darab 1,4 GHz-es órajelű Cortex-A7 processzormag, másrészt pedig egy Mali-400 MP4 grafikusgyorsító. A telefon alapvetően fürgén teszi a dolgát, azonban egy komolyabb játék kisebb-nagyobb röccenései láttán rögtön felmerül bennünk a kérdés, hogy ebbe a telefonba miért nem ugyanazt a remek Snapdragon 801-es chipsetet pakolta bele a Samsung, mint az S5-be? Az 1,5 GB RAM-mal és 16 GB belsőmemóriával (11 GB szabad) szerelt S5 mini teszteredményei a következők: Quadrant – 8644 pont, Linpack 84/201 MFLOPS, AnTuTu – 18481 pont. Az LTE a mai elvárásoknak megfelelően 150/50 Mbit/s-os tempóval repeszt, a HSPA+ számára a 42/5,76 Mbit/s jelenti a plafont, ezenkívül pedig az a/b/g/n szabványú dual-band Wi-Fi, a hotspot funkció, a Wi-Fi Direct, a Bluetooth 4.0, az NFC, a GPS-vevő (GLONASS), illetve az USB OTG mellett sem mehetünk el szó nélkül.
mp-s5-02 (mobilport, samsung, galaxy, android, okostelefon, teszt2014, )

Konklúzió
A Samsung Galaxy S5 mini remek választás lehet azok számára, akik eddig csak azért nem vásároltak S5-öt, mert egyszerűen túl nagynak találták. Bár a vízálló kivitel, az ujjlenyomat szenzor és a pulzusmérő az S5 mini kapcsán is adott, azt azért nem szabad elfelejteni, hogy az aktuális Galaxy S csúcsmodell lekicsinyített változata megint jól érezhetően butább lett a nagytestvérénél. A kijelző nem olyan szép, a chipset nem olyan gyors, kevesebb a memória, szolidabb az akksi, fele akkora felbontású a kamera, hogy csak a legfontosabb különbségeket említsük. A LG G2 minivel és a HTC One mini 2-vel még elbánhat az S5 mini, azonban a kategória trónján továbbra is a minden hájjal megkent Sony Xperia Z1 Compact ül, mely ráadásul még olcsóbb is a vadonatúj S5 mininél, mely jelenleg legolcsóbban mintegy 120 ezer forint magasságában szerezhető be hazánkban.

Samsung Galaxy S5 mini
Pozitívum: relatíve kompakt forma, vízálló kivitel, kontrasztos Super AMOLED HD kijelző, jól eltalált felhasználói felület, korrekt minőségű kamera, LED-segédfény, villámgyors LTE, HSPA és Wi-Fi adatátvitel, NFC, infravörös port, microSD slot, ujjlenyomat szenzor, pulzusmérő, ultratakarékos üzemmód.
Negatívum: még mindig nagyon műanyag, a chipset lehetne erősebb, a RAM lehetne 2 GB-os, a kamera csak 8 megapixeles felbontású, nincs Multi Window és FM-rádió, az akksi lehetne kicsit combosabb, magas kezdőár.

mp-s5-11 (mobilport, samsung, galaxy, android, okostelefon, teszt)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.