Mobil

Jelnyelvet oktat a mobilos alkalmazás

Augusztus 13-án a Sziget Fesztiválon debütál az új app, mely egészséges gyerekeket tanít jelnyelven beszélgetni.

A Hallatlan Alapítvány és a Vodafone Magyarország Alapítvány által kifejlesztett, “Jeles” névre keresztelt alkalmazás hivatalosan szeptembertől lesz elérhető és ingyenesen letölthető iOS és Android eszközökre, ám a Szigeten már bárki kipróbálhatja. Az app erőteljesen épít a közösségi oldalak vonzerejére. A jelnyelvi ABC-t, több száz jelnyelvi jelet és interaktív jelnyelvi oktató játékokat tartalmazó alkalmazás segítségével a halló gyermekek játékos formában ismerkedhetnek meg a magyar jelnyelvvel, elért eredményeiket megoszthatják a Facebookon és a Game-center falon, de versenyezhetnek a “hónap legjobb játékosa” címért is.

Nyilas Orsolya, a Vodafone Magyarország belső kommunikációs és vállalati felelősségvállalási igazgatója szerint egy olyan generáció nő fel mellettünk, amely a fejlesztők szerint nem tesz majd különbséget siket és halló közt. Bíznak benne, hogy a közeljövő gyermeke szemében siket társa nem fogyatékos, hanem – mint az egyik legnagyobb nyelvi kisebbség tagja – vele egyenrangú, és az életben egyforma esélyekkel induló partnere lesz.

Magyarországon a becslések szerint 70 ezer siket és hallássérült él, s a harmadik legnagyobb nyelvi kisebbségnek számító siketek természetes anyanyelvét, a jelnyelvet 2009 óta önálló nyelvként ismerik el. Míg 2009 előtt a halló társadalom mindössze 1 százaléka ismerte és használta a jelnyelvet, az elmúlt 5 évben a civil szervezetek lobbi tevékenységének, társadalmi népszerűsítő munkájának, illetve a jelnyelvi oktatás technológiája fejlesztésének köszönhetően ez a szám megkétszereződött.

2006 óta több mint 1500 halló vett részt a Hallatlan Alapítvány által szervezett jelnyelvi tanfolyamokon, valamint a hallatlan.hu oldalon található jelnyelvi szótárt használók száma meghaladja a százezret. A jelnyelv használatának elterjedése nem csupán a siketek és nagyothallók társadalmi integrációját segíti elő, de komoly előnyökkel járhat a hallók számára is. A viszonylag könnyen és gyorsan elsajátítható nyelv ismerete értéket jelent a mindennapi életben éppúgy, mint a munkaerőpiacon.

A két alapítvány évek óta dolgozik a siketek és nagyothallók társadalmi integrációjának elősegítésén, a jelnyelv népszerűsítésén. Az együttműködés első eredménye az interneten és mobiltelefonon egyaránt elérhető jelnyelvi szótár volt, amely mára a jelnyelv elsajátításának hatékony eszköze lett mind a hallók, mind a siketek számára. Ennek gyermekek számára íródott változata, a „Jelelj velünk” 2008-óta elérhető CD-ROM formájában, a hallatlan.eu oldalon, illetve országszerte több könyvtárban, óvodában, iskolában. A program a visszajelzések alapján több ezer halló gyermeknek nyújtott segítséget a jelnyelvvel való ismerkedésben. A táblagépek széles körű elterjedésével, a közösségi oldalak térnyerésével azonban elengedhetetlenné vált az új, a XXI. század elvárásainak megfelelő komplex gyermek jelnyelvi oktatóprogram, a “Jeles” létrejötte, amelyet augusztus 13-tól 17-ig a Szigeten, az Ability Parkban próbálhatnak ki az érdeklődők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik