Mobil

Hatalmas produkció parányi méretben

Kipróbáltuk a Kingston vadonatúj alakváltó hordozható memóriakütyüjét.

A nemzetközi memóriaéhség egyre fokozódik: az adott esetben több 10 megapixeles fotók, az Ultra HD felbontású videók és az egyéb gigantikus állományok mind több és több helyet foglalnak az okostelefonjainkon és tableteinken. A 8, 16, vagy éppen 32 GB-os integrált memóriának egy része már alaphelyzetben meg van töltve, és ugyebár a maradék kapacitást is villámgyorsan el tudjuk fogyasztani. Mi lehet a megoldás?

Roppant egyszerű: egy microSD memóriakártya beújítása. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy nem minden telefon, vagy táblagép rendelkezik microSD bővítőhellyel, és ebben az esetben figyel be a képbe a Kingston által július elején bejelentett és általunk máris kipróbált DataTraveler microDuo 3.0. Ennek az apró kütyünek a segítségével ugyanis még az alaphelyzetben bővíthetetlen készülékek memóriája is alaposan kiterjeszthető.

Az újdonság érdekessége, hogy a normál pendrive-okéhoz hasonló hagyományos méretű USB csatlakozón kívül egy a mobil cuccokon lévő microUSB porttal is fel van vértezve: alaphelyzetben, csukott állapotban a normál USB látszik, a széthúzásos/elforgatásos varázslat pedig a microUSB-t is a szemünk elé tárja. Az egész apróság mindössze 27,6 milliméter hosszú, 16,4 milliméter széles és 8,5 milliméter vastag, tehát pillanatok alatt könnyen elkallódhat, így nem árt kapásból rárögzíteni a gyári kis hordszíjat.

Míg az elődmodell még csak USB 2.0 kompatibilitást virított, addig az újdonság már USB 3.0-képes, ami ugyebár jelentős sebességnövekedéssel kecsegtet, legalább is a teljes méretű USB-port esetében mindenképpen. A gyári specifikációk 70 MB/s-os maximális olvasási sebességről regélnek, ehhez képest mi egy USB 3.0-ás PC-n 87 MB/s-ot mértünk, egy Samsung Galaxy S Tab 10.5-be dugva pedig 30 MB/s-os tempót sikerült elérnünk. A legnagyobb írási sebesség papíron 15 MB/s – ez esetben mi 16 MB/s-os értéket regisztráltunk. Ezek az adatok az általunk tesztelt 64 GB-os csúcsmodellre, illetve a 32 GB-os példányokra vonatkoznak – a 16 GB-os olcsóbb változat is 70 MB/s-os elméleti maximális olvasási tempót diktál, viszont írni 15 helyett csak 10 MB/s-os sebességgel képes.

A 64 GB kapacitású Kingston DataTraveler microDuo 3.0 ára jelenleg mintegy 12 ezer forint körül mozog. Vásárlás előtt mindenképpen le kell ellenőrizni, hogy a telefonunk, vagy tabletünk támogatja-e az USB On The Go szabványt, illetve gyártói előírás még az Android 4.0+ operációs rendszer. A természetesen Plug-and-Play, vagyis rendkívül egyszerűen használható termékre 5 év jótállást vállal a gyártó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik