Mobil

Sony Xperia T3 teszt: karcsú nagyképű

sony-xperia-t3-nagykep-mobilport (sony, xperia, t3, mobilport, okostelefon, mobil, mobiltelefon, phablet, tablet, teszt, bemutató,)
sony-xperia-t3-nagykep-mobilport (sony, xperia, t3, mobilport, okostelefon, mobil, mobiltelefon, phablet, tablet, teszt, bemutató,)

Itthon az elsők között próbáltuk ki a japán gyártó szupervékony középkategóriás új phabletét, íme a részletes teszt!

Nem is olyan régen még a 4-4,3 colos okostelefonokat is tepsinek csúfoltuk, mostanság pedig egyes gyártók már az 5 colos mobilokat is kompaktnak merik nevezni. Tény ami tény, a napjainkban kapható készülékek szépen lassan egyre nagyobb mérettel rendelkeznek, és szerencsére mára eljutottunk arra a szintre, hogy a sokak által olyannyira favorizált nagyképernyős mobilok már nem csak a legmagasabb árkategóriában érhetők el. A Sonynál jelenleg ugyebár az 5,2 colos Full HD-s Xperia Z2 jelenti az abszolút csúcsot, a 4,8 colos qHD paneles Xperia M2 elérhető áron kínál relatíve nagy kijelzőt, a 6 colos 720p HD kijelzős Xperia T2 Ultra pedig az egyik legjobb árú, igazán hatalmas LCD-s készülék. Jelen tesztalanyunk, az Xperia T3 pontosan ez utóbbi két modell közé ékelődik be.

Pengevékony
A japán gyártó kiemelten büszke arra, hogy a saját kategóriájában jelenleg az Xperia T3 a világ legvékonyabb okostelefonja. A mindössze 7 milliméteres vastagság abszolút tiszteletet érdemel, és ennek köszönhetően még egy LG G3 is nagyon vastagnak tűnik a T3 mellett, azt azonban nem árt tisztázni, hogy a Sony sajnos ezúttal is igen vastagra vette a a kijelző körüli kávát. Ennek következtében a T3 nemcsak az Z2-nél, hanem még az 5,5 colos G3-nál is jelentősen nagyobb felületű. A minőséggel szerencsére most sincsenek problémák, a fekete, fehér és lila színekben készülő telefon oldalát csillogó rozsdamentes acél díszíti, az összeszerelési minőség rendben van, a hátlapot pedig ezúttal nem üveg, vagy műanyag, hanem puha tapintású matt felület uralja. A 148 grammos tömeg átlagosnak mondható, a Z2-es nagytesó például ennél 15 grammal nehezebb.

Felszereltség
A nem vízálló kivitelű, unibody kialakítású Xperia T3 baloldalán található a fedetlen microUSB-port, az ellentétes oldal pedig a közös kis kihajtható alá bújtatott microSD- és microSIM slotnak, a rejtett Reset gombnak, a köralakú on/off gombnak, illetve a remek dedikált exponálógombnak ad otthont. A 3,5 milliméteres jack dugalj a felső élen keresendő, a csuklópánt pedig az alsó szekcióban rögzíthető. Az integrált akkumulátor 2500 mAh kapacitású, aminél mi mindenképpen combosabb produkciót vártunk volna, hiszen a Z2-esben ugyebár egy kiváló 3200-es akksi rejtőzik. Az 1-1,5 napos használati idő persze így is simán hozható, főleg bekapcsolt STAMINA üzemmód mellett, azonban jobb lenne, ha a T3 néhány tizedmilliméterrel vastagabb formába öntve mondjuk egy minimum 2800-as akksit virítana (T2 Ultra: 3000 mAh). A gyári alapcsomagban egy mindössze 850 mA áramú töltőt, egy adatkábelt, valamint egy vezetékes sztereó fülest találhatunk.

 

Kijelző
Az 5,3 colos képtálójú érintőkijelző az előlap felületének mintegy 66,7 százalékát uralja, ami sajnos nem túl jó érték. Összehasonlításképp, az e tekintetben rekorder Sony telefon, az Xperia ZL 75 százalékot, az abszolút csúcstartó LG G3 pedig 76,4 százalékos értéket virít. A 69,3 százalékos Xperia Z2 is megelőzi a T3-at, de például a 63,9 százalékos Xperia M2, illetve a mindössze 60,8 százalékos iPhone 5S már nem. Míg a 4,8 colos olcsó Xperia M2 csak qHD felbontással bír, addig az Xperia T3 már 720p HD szinten áll, pixelsűrűsége pedig 277 ppi. Ez utóbbi érték ugyan messze elmarad a Full HD-s Xperia Z2 424 ppi-jétől (T2 Ultra: 245 ppi), ettől függetlenül a képminőséggel alapvetően elégedettek lehetünk, többek közt már csak amiatt is, mert a display IPS LCD technológiára épül. A Triluminos és Mobile Bravia Engine 2 okosságokkal megspékelt kijelző kellően nagy betekintési szögekkel és korrekt fényerővel bír, manuálisan állítható a fehéregyensúlya és akár hagyományos kesztyűben is kezelhető.

Az LCD környéke
A kijelző feletti szekciót egy méretes hangszórórács uralja, amit adott esetben fényárral borít be a hétköznapi használat során igen hasznos színes notifikációs LED. Természetesen a fényszenzor és a közelségérzékelő sem hiányzik a fedélzetről, a mindössze 1,1 megapixeles (720p HD) frontkamera révén viszont egész biztosan nem válunk majd szelficsászárrá. A kijelző alatti szekció teljesen üres, vagyis a szokásos funkciógombok ezúttal a kijelző alsó sorában trónolnak, virtuális formában. A QWERTY billentyűzet orientációtól függően 5,5×7,5, illetve 9×6,5 milliméteres gombokat vonultat fel. Az intelligens háttérvilágításnak köszönhetően a kézben tartott és éppen bámult kijelző hosszú inaktivitást követően sem sötétül el, az intelligens híváskezelés révén pedig elég a fülünkhöz emelni a telefont a hívásfogadáshoz, ha pedig megrázzuk a csörgő telefont, akkor az egyenlő a hívás elutasításával.

Kamera
A főkamera “lelke” egy Exmor RS képérzékelő, mely 8 millió képponttal van feltérvezve, ezenkívül pedig természetesen autofókuszt és szimpla LED-segédfényt is kapunk. Kiváló automatikus módban, 16:9-es képarány mellett csak 5,4 megapixeles fotók készülnek, vagyis ha ténylegesen mind a 8 megapixelt meg szeretnénk kapni, akkor érdemes 4:3 képarányra váltani. A kamerától egyértelműen többet vártunk, a képminőség leginkább átlagosnak nevezhető. Említést érdemel többek közt a 2/10 másodperces időzítő, a mosolyexponálás, az arcfelismerés, a HDR üzemmód, az ISO100 és ISO1600 között állítható fényérzékenység, a változtatható fénymérés, az elektronikus képstabilizátor, a geotagging, a gyorsindítási lehetőség, illetve a tizenhét gyári témabeállítás. Íme néhány tesztfotó (teljes méretben itt tekinthetők meg: 1, 2, 3, 4, 5, 6).

A videófelvevő a mai elvárásoknak megfelelően simán megugorja az 1920×1080 pixeles Full HD szintet, az MP4 formátumú felvételek 19,5 Mbit/s-os bitrátával, 30 fps sebességgel, illetve sztereó hangsávval rendelkeznek. Tesztvideónk:

Szoftver
Az Xperia T3 szerencsére már alaphelyzetben KitKat-et futtat, vagyis az M2-től eltérően már nem kell várnunk az update-re. Pontosabban ez esetben is várhatunk a frissítésre, mely majd 4.4.4-re udpate-eli a készülék jelenlegi 4.4.2-es Android verziószámát. A TimeScape UI régi ismerősünk, és ugyebár közelebb áll a default Android felülethez, mint a Samsung, vagy a HTC saját felhasználói felülete, és pontosan emiatt igen sokan szimpatizálnak vele. Az alapképernyőn maximum 7 slide-unk lehet, egy pinch-to-zoom mozdulattal szerkesztő üzemmódba kerülünk, ha pedig az alsó sorban lévő ikonok közül a középsőre nyomunk, akkor a 4×5-ös felépítésű főmenüben landolunk. A főmenüben a kijelző baloldaláról csalogatható elő a Sony már jól ismert lokális menüje, a fentről lehúzható panelen pedig külön vannak szedve az értesítések, iloletve a gyorsbeállítások. Ha esetleg túl bonyolultnak találjuk a default Xperia kezdőképernyőt, akkor bármikor egyszerűen átválthatunk az Egyszerű kezdőképernyőre, ezt azonban vélhetően csak nagyon kevesen fogják használni.

Funkciók
A kapcsolatkezelő négy részre van osztva: nevek, tárcsázó, kedvencek és csoport, a webet pedig a Chrome-mal tudjuk böngészni. Szólnunk kell továbbá a gyárilag feltelepített Facebook és YouTube appokról, a McAfee Security biztonsági megoldásról, az új állományok létrehozására is használható Office Suite 7.0-áról, a 30 napos Navigon próbaverzióról, a Neoreaderről, a feljegyzés- és rajzkészítőről, valamint a számológépről. A Walkman zenelejátszó ötsávos ekvalizert, ClearAudio+ hangzást és Facebook megosztás funkciót kapott, ezenkívül pedig TrackID, sztereó FM-rádió, illetve egy természetesen a Full HD anyagokkal is megbírkozó videólejátszó is került a fedélzetre.

Hardver
Az Xperia T3 “motorja” napjaink legnépszerűbb középkategóriás mobil chipsete, a Qualcomm Snapdragon 400, melyben négy darab 1,4 GHz-es órajelű Cortex-A7 processzormag, illetve egy Adreno 305-ös grafikusgyorsító lapul. Az 1 GB RAM-mal, illetve 8 GB integrált flashmemóriával (4 GB szabad) rendelkező telefon minden körülmények között fürgén teszi a dolgát, a teszterdemények pedig a következők: Quadrant – 10390 pont, Linpack 100/272 MFLOPS, AnTuTu 20056 pont. Wireless fronton sem lehet okunk különösebb panaszra, hiszen a villámgyors LTE/HSPA mobilnet, az a/b/g/n szabványú dual-band Wi-Fi, a DLNA, a Wi-Fi Direct, a hotspot feature, a Bluetooth 4.0, az NFC és a GPS-vevő sem hiányzik a repertoárból, ezenkívül pedig az ANT+ és az USB OTG is támogatott.

Összegzés
A Sony Xperia T3 egy alapvetően nagyon is szerethetőre sikeredett, nagykijelzős középkategóriás okostelefon, a gyártótól már megszokott kiváló minőségben, de sajnos nem teljesen hibátlan formában. Ekkora felületű telefonba ma már illett volna akár egy 5,5-5,7 colos kijelzőt, illetve egy 3000-es akkumulátort pakolni, még akkor is, ha ez esetben valamennyivel vastagabb lett volna a telefon. A 349 eurós hivatalos európai listaárú és egyes régiókban Xperia Style néven forgalmazott Xperia T3 hazánkban jelenleg legolcsóbban mintegy 90 ezer forintos szürkeimportos kártyafüggetlen áron gyűjthető be. Ennél minimálisan, csak néhány ezressel kerül többe a nagyobb kijelzőt, jobb kamerát és combosabb akksit felvonultató Xperia T2 Ultra, ha pedig spórolni szeretnénk, akkor a 4,8 colos Xperia M2 is jó vétel lehet 60 ezer forint magasságában. Végül, de nem utolsó sorban a riválisok közül ki kell emelni a 75 ezer forinton nyitó HTC Desire 816-ot, illetve a 90 ezer forinttól hazavihető Samsung Galaxy Note 3 Neót.


Tetszett:

  • jól eltalált design
  • szupervékony kialakítás
  • általánosan remek minőség
  • szerethetően minimalista UI
  • KitKat OS
  • relatíve nagy IPS kijelző
  • fürge működés
  • bővíthető memória
  • LTE/HSPA mobilnet
  • Wi-Fi és Bluetooth adatátvitel
  • NFC
  • GPS-vevő
  • FM-rádió
  • jó hangminőség
  • dedikált exponálógomb
  • OfficeSuite támogatás

Nem tetszett:

  • a kijelzőhöz képest hatalmas felület
  • a kamera lehetne jobb minőségű
  • a frontkamera alacsony felbontású
  • az akksi lehetne nagyobb kapacitású és akár cserélhető
  • nem vízálló
  • lehetne kicsit olcsóbb

Ajánlott videó

Olvasói sztorik