Mobil

Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 teszt: arany középút

samsung-galaxy-tab-pro-10-1-mobilport-01 (mobilport, samsung, galaxy, galaxy tab, tablet, android, teszt, bemutató, )
samsung-galaxy-tab-pro-10-1-mobilport-01 (mobilport, samsung, galaxy, galaxy tab, tablet, android, teszt, bemutató, )

Gyönyörű kijelző, fürge processzor és korrekt ár: teszten a Tab Pro 10.1.

Ha mostanság valaki tablet vásárlásra adja a fejét, sajnos abszolút nincs könnyű helyzetben. Mi most azoknak próbálunk meg segítséget adni, akik a nagy és neves gyártók 10 colos modelljei közül próbálnak meg választani. Nemrégiben jött ki a Samsung Galaxy Tab 4 10.1, mely 90 ezer forint ellenében nem túl combos kijelzőt és akkumulátort virít, jelen tesztalanyunk, a Galaxy Tab Pro 10.1 viszont 110 ezer forint magasságában már igen komoly produkciót ad elő. Tavaly ősszel érkezett a Tab Pro 10.1-nél 1 GB RAM-mal és egy cerkával többet nyújtó, 140 ezer forintos Galaxy Note 10.1 2014 Edition, illetve mostanság bukkan fel a boltok polcain a 10,5 colos AMOLED kijelzős és mintegy 160 ezer forintos Galaxy Tab S 10.5. Ezenkívül pedig a 125 ezer forinton nyitó vízálló Sony Xperia Z2 Tablet is szóba jöhet, bár ennek a modellnek gyengébb a kijelzője és az akksija, illetve a “nagy öreg” iPad Air mellett sem mehetünk el szó nélkül, mely legolcsóbban jelenleg mintegy 115 ezer forint ellenében gyűjthető be. Ezek az árak mind a legolcsóbb, 16 GB-os és Wi-Fi-s alapmodellekre értendők.

Design
Aki fogott már a kezében Note 10.1 2014-et, annak nagyon ismerős lesz a Tab Pro 10.1 is, azonban lényeges különbség, hogy ez utóbbi, cerka nélküli modell 70 grammal könnyebb a testvérénél, és a Tab 4 10.1-nél is kevesebbet nyom a mérlegen. Az iPad Air egy súlyban van 469 grammos tesztalanyunkkal, melynél csak a 426 grammos Z2 Tablet könnyebb. A 7,3 milliméteres vastagság ugyan nem számít rekordértéknek, mindenesetre a Tab Pro 10.1 kellemesen vékonyka – e tekintetben jelenleg a mindössze 6,4 milliméteres Z2 Tablet a csúcstartó. A masszív felépítésű tablet hátlapját a Samsungtól már jól ismert műbőr hatású műanyag borítja, melynek köszönhetően az ujjlenyomatoktól és a karcoktól sem kell igazán tartanunk.

Felszereltség
Az oldaléleken fémhatású ezüstös műanyag díszcsík fut körbe – a vízszintes orientáció mellett tartott készüléknek a bal és a jobb oldalára is került egy-egy igen korrekt minőségű hangszóró. Baloldalt található a jack dugalj, az ellentétes oldal pedig a kis kihajtható ajtó mögé rejtett microSD slotnak ad otthont. A felső élen keresendő az on/off gomb, a hangerőállító kezelőszerv, illetve a tévétávirányításhoz használatos infravörös port, alul középen pedig ott a szabványos és fedetlen microUSB-port (2.0-ás). A hálózati töltő 2 Amperrel tölti a megfáradt integrált akksit, mely ezúttal a Note 10.1 2014-hez hasonlóan 8220 mAh kapacitással bír. E tekintetben a 8820 mAh-s iPad Air tartja a pozitív rekordot, a negatívat pedig a mindössze 6000-es akksit virító Z2 Tablet. Érdekesség, hogy a vadonatúj Tab S 10.5-be egy a Tab Pro 10.1-énél kicsit szerényebb, 7900-as akkumulátor került (mínusz 4 százalék, de ez esetben a kijelző kevesebbet fogyaszt).

Kijelző
A Samsung 2012 őszén igen magasra helyezte a lécet, amikor is egy 10,1 colos képátlójú és 2560×1600 pixeles, vagyis 299 ppi-s pixelsűrűségű kijelzőt pakolt a Google Nexus 10-be. Jó hír, hogy most egy hasonló adottságokkal bíró panel trónol a Tab Próban is: pixeleket egész biztosan nem fogunk látni, ezenkívül pedig a betekintési szög és a fényerő is nagyon rendben van. Összehasonlításképp, az iPad Air 9,7 colos panele 264 ppi-s pixelsűrűséggel bír, a Tab 4 10.1 mindössze 149 ppi-t virít, az AMOLED-es Tab S 10.5 pedig a hasonló felbontású, de valamivel nagyobb display miatt 288 ppi-vel rendelkezik. Az automata fényerőállítású Super Clear LCD egyszerre akár tíz ujjal is kezelhető, ötféle betűtípus és hétféle betűméret közül választhatunk, a képernyőmód pedig dinamikus, szokásos és film opciókat vonultat fel. A felső sorában számokkal ékesített virtuális billentyűzet 9×9, illetve 15×11 milliméteres gombokat vonultat fel – a kijelző alatt egy hagyományos nyomógombot, illetve két, állítható megvilágítású érintőgombot helyeztek el a fejlesztők. Az LCD feletti kamera 2 megapixeles és videó módban Full HD felbontásra képes.

Kamera
A 8 megapixeles felbontású hátoldali főkamera természetesen autofókuszos, sötétben pedig a LED-segédfény tehet igen jó szolgálatot (Tab 4: 3 MP, fix fókusz, nincs LED). A legnagyobb választható fotófelbontás 3264×2448 pixel, a képarány 4:3, illetve 16:9 lehet, az időzítő pedig 2/5/10 másodperces késleltetésre képes. A sorozatfelvevő maximális felbontással operál, a fénymérés középre súlyozott, mátrixos és pontszerű lehet, valamint említést érdemel még az arcészlelés, a geotagging, a hangvezérlés, az éjszakai üzemmód, a HDR funkció, a panorámakép opció, illetve a hangoskép készítési lehetőség. Íme néhány tesztfotó (teljes méretben itt lehet őket megnézni: 1, 2, 3, 4, 5).

Az MP4 formátumú és 1920×1080 pixeles felbontású mozgóképek 16 Mbit/s-os bitrátával, 30 fps sebességgel és sztereó hangsávval rendelkeznek – tesztvideónk:

Szoftver
A Galaxy Tab Pro 10.1 természetesen KitKatet futtat, egész pontosan a 4.4.2-es verziót. Az alapképernyőn maximum négy slide-unk lehet, melyeket sorrendben elöl két magazinos oldal előz meg, egy gyors pinch-to-zoom mozdulatra pedig azonnal áttekintő módba kerülünk. A főmenüben 6×5-ös elrendezésben sorakoznak az ikonok, a baloldali érintőgombra tenyerelve csalogatható elő a nemrégiben használt alkalmazások fotókkal megspékelt listája, ha pedig a Back gombot tartjuk lenyomva, akkor a kijelző jobbszélén beúszó listából tudunk appokat betolni a kijelzőre, egymás mellé akár kettőt is – ez lenne kérem szépen a Multi Windows feature, ami persze már régi ismerősünk. Remek dolog, hogy egy alkalmazásnak akár két példányát is futtathatjuk egy időben, ezenkívül pedig az ablakok között remekül működik a copy/paste funkció is.

Szolgáltatások
Az alap böngésző és a Chrome egyaránt kiváló netes élményt biztosít egy ilyen kijelzőn és egy ilyen mögöttes hardveren. A névjegyzék természetesen masszív social támogatást élvez, a különböző Samsung tartalmak a vadonatúj Galaxy Apps-ből szerezhetők be, valamint kapunk még többek közt kilenc nyelven (de magyarul még mindig nem) tudó S Voice-t, KNOX-ot, SideSync 3.0-át, Hancom Viewert, e-Meetinget, valamint Flipboardot is. Ezenkívül természetesen az óra, a számológép, a diktafon, a Google+, a YouTube és Dropbox sem hiányozhat a fedélzetről. A sztereó FM rádió valamiért kimaradt a repertoárból, a FLAC kompatibilis zenelejátszó hétsávos ekvalizert, sebességállítási opciót (0,5-2x), csöves erősítős effektet és dalszöveg megjelenítést virít. A videólejátszó simán elboldogul a nagyfelbontású anyagok kezelésével, de az AC3 hanggal sajnos nem képes mit kezdeni – korábbról már jól ismert extra, hogy az éppen futó videó képét lekicsinyítve bárhova odapakolhatjuk a kijelzőn. Az intelligens képernyőzár lényege, hogy amíg nézzük a kijelzőt, addig semmiképp sem kapcsol ki a panel. Az intelligens szünet arról szól, hogy amennyiben egy videót nézünk és közben elnézünk oldalra, addig automatikusan szünetel a lejátszás, majd pedig ha visszanézünk, akkor magától folytatódik. Az intelligens elforgatás megoldja, hogy amennyiben például ülő helyzetből oldalra fekve folytatjuk a készülék használatát, akkor a kijelzőkép nem vált át függőlegesből vízszintesbe.

Hardver
Míg az LTE kompatibilis Tab Pro 10.1-ben a széles körben használatos négymagos Snapdragon 800-as chipset lapul, addig a csak Wi-Fi-s tesztalanyunkban a Samsung saját fejlesztésű nyolcmagos Exynos 5 Octa 5420-as okossága teljesít szolgálatot. Ebben négy darab 1,9 GHz-es Cortex-A15 mag, négy darab 1,3 GHz-es Cortex-A7 mag, valamint egy Mali-T628 MP6 grafikusgyorsító található, és ezek kombinációja remek működési sebességet biztosít. A Snapdragon 800-as példányok ugyan gyorsabbak valamivel, cserébe viszont az Exynosos modellek némileg kevesebbet fogyasztanak. Wireless fronton igazi Kánaán fogadja az embert: a/b/g/n/ac szabványú dual band Wi-Fi, DLNA, hot-spot feature, Bluetooth 4.0 és ANT+ támogatás jár a pénzünkért, a GLONASS-os GPS-vevőről és az USB OTG-ről már nem is beszélve. Ez utóbbihoz persze már opciós adaptert kell használnunk, csakúgy mint a HDMI-kimenet esetében, ezenkívül pedig sajnos valamilyen érthetetlen okból kifolyólag ezúttal elbukjuk az NFC támogatást. Megjegyzendő, hogy az LTE-képes verzióval akár normál mobilhívások is lebonyolíthatók, ezenkívül pedig a Galaxy Gear okosórák is kompatibilisek a Tab Pro 10.1-gyel.

Összegzés
A Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 napjaink egyik legkiválóbb “arany középutas” 10.1-es tablete, mely azoknak készült, akik a Tab 4 10.1-et túl gyengének találják, nincs szükségük a Note 10.1 2014 Edition-féle cerkás kezelhetőségre és inkább kisebb tömegre vágynak, a Tab S 10.5-öt pedig már nagyon drágának találják. Ha kiemelten fontos a vízállóság és a lehető legkarcsúbb/legkönnyebb kivitel, akkor csakis a Sony Xperia Z2 Tablet jöhet szóba, ha pedig minden álmunk az iOS, akkor inkább az Apple iPad Air felé kacsintgassunk. Egyébként pedig 8,4 colos kompakt és olcsóbb, valamint 12,2 colos nagyobb és drágább változatban is készül a Galaxy Tab Pro – szabad a választás!

Tetszett:

  • kompakt forma
  • alacsony tömeg
  • gyönyörű kijelző
  • fürge működés
  • bővíthetőség
  • LED-fényes kamera
  • fejlett wireless funkciók
  • infravörös távirányítás
  • Android 4.4 szoftver
  • szerethető UI
  • többablakos üzemmód
  • Galaxy Gear támogatás
  • szabványos microUSB-port
  • korrekt akkumulátor
  • USB OTG

Nem tetszett:

  • nincs benne FM-rádió és NFC
  • a RAM lehetne 3 GB-os, bár egyelőre a 2 GB sem érződik kevésnek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik