Belföld

Kik azok a Bosszúállók?

Avengers (Array)
Avengers (Array)

A képregényhősök minket ellepő cunamijában sokan már azt sem tudják, mit is néznek, ezért rendet vágunk az univerzumok és maszkok között.

Hol kezdődött?

Természetesen a képregényekkel. Az 1939-ben alapított Timely Comics, amely ma a Marvel Comics nevet viseli, már a kezdetektől a szupererővel foglalkozó álarcos igazságosztókkal foglalkozott. Idővel annyi önálló hős jelent meg a különböző Marvel füzetekben, hogy már csapatba rendeződtek, így alakult meg szövetségük, az Avengers, vagyis a kilencvenes évek keresztségében a Bosszú Angyalai, akik manapság már csak Bosszúállókként praktizálnak.

Az első kalandjukat 1963 szeptemberében élték meg közösen, amikor Loki, a germán mitológia bajkeveő istene bosszút akart állni mostohatestvérén, a viharisten Thoron (mert korábban száműzetésbe került miatta), de ármánykodását visszaverte a szőke kalapácsos hőshöz csatlakozó Vasember, a magát zsugorítani képes Hangya és Darázs, valamint Hulk. Miután erőiket egyesítve legyőzték Lokit, az öt hős megalapította a Bosszú Angyalait. A csapat összetétele azonban sokszor változott, új tagok jöttek, régiek mentek.

Az 1990-es évek

A kötetek népszerűsége töretlen volt, de a Marvel a kilencvenes évek elején agyagi gondokba került, még csődeljárást is folytatott maga ellen, s ebből a kilátástalan helyzetből nem a képregények árának növeléséből, hanem a különböző jogdíjak eladásából tettek szert pénzre. Ebből fakad az, hogy a Bosszúállókhoz és tagjaihoz hasonlatos egyéb szuperhősök, illetve csapatok, mint amilyen az X-Men, a Fantasztikus Négyes, Pókember ugyan egyazon elképzelt kulturkör tagjai, megfilmesítési jogaik más és más stúdiónál vannak. Amíg a Bosszúállók a Disney-hez kerültek, az X-Menek és Fantasztikus négyes már a 20th Century Foxnál, míg Pókember a Sony-nál van. Ebből fakadóan ezek a hősök a filmvásznon valószínűleg sosem találkoznak majd, bár nem lehetetlen. A Sony-t ért tavalyi hackertámadás (plusz A Csodálatos Pókember 2 nagy buktája) például arra késztette a stúdiót, hogy mégis szövetkezzen a Disney-vel, így Pókember jövőre feltűnhet az Amerika Kapitány: Pogárháború című filmben, vagyis az univerzumok vándorlása elkezdődött. A Marvel/Disney ügyesen építgette jövőjét, először önálló filmeket kaptak a hősök, majd kalandjaik a 2012-es Bosszúállókban kulminálódtak. Azóta új epizódok, új hősök érkeztek, és íme, itt a következő kalandjuk, az Ultron kora.

A Bosszúállók: Ultron kora szereplői:

Vasember (Robert Downey Jr.)
Tony Stark, a playboy szellemiségű feltaláló 2008-as kalandja volt a Marvel első nagyszabású blockbustere, amely a pozitív kritikák hatására újabb szóló-szuperhősfilmek elkészültét indukálta. A magára fémpáncélt fabrikáló karakter sosem volt különösebben népszerű vagy felkapott a képregények világában, fontossága a filmek hatására lett nagyobb.

Hulk (Mark Ruffalo)
2003-ban már készült film a Dr. Jekyll és Mr. Hyde-hoz hasonlatosan szörnyeteggé változó Hulkról, de az még nem képezi részét a Marvel moziuniverzumának, nem úgy, mint a 2008-as. Persze ez is kilóg a sorból, mert szereplője Edward Norton volt, míg a legutóbbi Bosszúállók-filmben már Mark Ruffalo vette át a zöld melák szerepét, de abban már egy cameo erejéig feltűnik Robert Downey Jr. Tony Stark szerepében, utalva arra, hogy a szálak összefonódnak.

Thor (Chris Hemsworh)
A germán mitológiából ismerős viharisten 2011-ben kapott önálló kalandot, bár ezekben a filmekben úgy mutatják be a karaktert, mint egy idegen faj képviselője, akinek népéről a korabeli buta emberek azt hitték, istenek. Ebben a filmben tűnik fel az a Sólyomszem is, aki majd a Bosszúállóknak szintén tagjává avanzsál.

Amerika Kapitány (Chris Evans)
A karakter a Marvel képregények egyik legismertebb tagja, így nem váratlan, hogy ő is kapott önálló filmet. A szuperszérummal beoltott, s ezáltal félelmetes állóképességre szert tevő katona a második világháború után egy gleccserben hibernálva töltötte mindennapjait, hogy aztán 2012-ben felébredve már a Bosszúállók tagjaként részese legyen Loki serege legyűrésének.

Fekete Özvegy (Scarlett Johanson)
A vörös szereplő KBG-s múlttal rendelkezik, és a Vasember második kalandjában tűnik fel először, hogy aztán később ő is Bosszúállók-alapítótag legyen. A Disney egyelőre elég felületesen bánik hölgy szuperhőseivel, pedig már illene egy önálló női Marvel-film is.

Sólyomszem (Jeremy Renner)
A szupererővel nem, csupán „robinhoodi” ügyességgel rendelkező, a Thorban csak cameoszerepben megjelenő íjász előre vetítette, hogy még neki is fontos szerepe lesz a későbbiekben. A Bosszúállók egyik leggyengébb szerepe volt az övé, de ha hinni lehet a pletykáknak, az Ultron kora legjobb részei hozzá köthetők.

Nick Fury (Samuel L. Jackson)
A Bosszúállókat összehozó S.H.I.E.L.D.-góré (egy kitalált terrorizmus-elhárító és hírszerző szervezet) szintén a Vasember 2-ben tűnik fel először, hogy aztán szinte minden ezt követő filmben cameózzon egyet, és összerántsa a brigádot.

Skarlát boszorkány (Elizabeth Olsen)
A karakter a képregény lapjain mutáns (vagyis valamilyen veleszületett képességei vannak, amik a sima mezei embernél erősebbé teszik), a Disney azonban nem használhatja a kifejezést a filmben, mert ennek a jogait az X-Men karakterekkel együtt eladták a Foxnak. Így olyan valóságbefolyásoló szereplőt alakít majd a legkisebb Olsen-lány, aki egy kísérlet során szerzi képességeit.

Higanyszál (Aaron Taylor-Johnson)
Ő Skarlát boszorkány fivére, szintén mutáns, de ebben a filmben ő is csak szerzi képességeit, amelyek segítségével hihetetlen gyorsasággal képes száguldozni. Eleinte a gonosz Ultron oldalán állnak majd tesójával, de természetesen ők is Bosszúállók lesznek.

Vízió (Paul Bettany)
Tony Stark teremtménye az önálló tudattal, mesterséges intelligenciával rendelkező android, Vízió, vélhetően a mérleg nyelve lesz majd az Ultron elleni harcban (aki egyébként szintén a Vasember félresikerült terméke).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik