Belföld

Ki a jobb? Messi vagy Ronaldo?

cristiano ronaldo, lionel messi (cristiano ronaldo, lionel messi)
cristiano ronaldo, lionel messi (cristiano ronaldo, lionel messi)

Az El Clásico előtt arra keressük a választ, ki a jelenkor legjobb labdarúgója.

Kétség sem fér hozzá, hogy jelenleg Lionel Messinél és Cristiano Ronaldónál nincs jobb labdarúgó a Földön. De az már kemény dió, hogy melyikük is a jobb játékos, és legfőképp miért.

Létezik egy “Messi vs Ronaldo” oldal, ahol folyamatosan gyűjtik és rendszerezik a két klasszis statisztikáit. Érdemes végigböngészni, olyan finomságokra lehet bukkanni, mint az, hogy Ronaldo volt az első futballista, aki minden percben szerzett már gólt karrierje során, vagy az, hogy Messi az egyetlen, aki az európai kupákban 23 különböző városban is eredményes tudott lenni.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Úgy gondoljuk, az alapvető adatok már nem számítanak kettejük versenyében, hiszen ha nem Messi tart egy rekordot, akkor valószínűleg Ronaldo, és ugyanez igaz visszafelé is. A száraz tények alapján nehéz lenne győztest hirdetni, vannak olyan adatok, melyekben a portugál, másokban az argentin a jobb.

Az Aranylabdák száma sem feltétlenül mértékadó mutató, hiszen Messinék négy van, Ronaldónak három, de sokszor nem is az a labdarúgó kapja, aki az adott esztendőben a legjobb teljesítményt nyújtotta, hiszen az utóbbi években mintha a szakírok és a csapatkapitányok is Messi és Ronaldo külön párharcának vették volna az Aranylabda-szavazást, így akkor is kettejük között dőlt el a díj sorsa, ha épp valaki más érdemelte volna meg.

Épp ezért a Sport24 szerkesztői szubjektív szempontok alapján próbáltak dönteni. Abban egyetértettünk, hogy jelenleg a portugál válogatott és a Real Madrid is jobban függ Ronaldótól, mint az argentin nemzeti csapat és a Barcelona Messitől. A királyiaknál Bale és Benzema sokszor nem hozzák azt a szintet, mint a katalánoknál Suarez, Neymar, így Ronaldónak jóval nagyobb a felelőssége, Messinek ha rossz napja van, a társak könnyebben leveszik a válláról a terhet.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Ugyanakkor a portugált jóval sokoldalúbbnak tartjuk, jól lövi a büntetőket, a szabadrúgásokat – na ez az, ami most nem megy neki, tavaly áprilisban vette be legutóbb így a kaput -, fejjel életveszélyes, a távoli bombái is félelmetesek, az egyszerű passzai pedig sokszor látványosabbak Messinél, az argentin viszont hasznosságban lekörözi riválisát azzal, hogy jobban alárendeli magát a csapatérdeknek és ha nem is sziporkázik a pályán, akkor is fontos és pontos megoldásokat választ.

Hasonló csúcsra járatott ragadozók. Mindenki másnál kíméletlenebbül, eredményesebben használják ki a kínálkozó lehetőséget, és a gólgyártás mellett a pénzgyártás terén is egyedülállóak. Márkanevek.

A sok hasonlóság mellett mégis két tökéletesen ellentétes személyiség. Messi a szerény, már-már visszahúzódó ösztönös zseni. Fontos számára a csapat, láthatóan másodlagos szempont az ego, és a világon senki nem ér nála finomabb bal bokával a labdához. 

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Ronaldo annak bizonyítéka, hogy a kellő tehetség kevés a sikerhez. Áldozatos munkával, kitartással, daccal, küzdőszellemmel és mindenki másnál erősebb győzni akarással lehet csak tökéjre fejleszteni az emberi testet és a tudást. A világon egy labdarúgónak sem tökéletesebb a fizikuma, a robbanékonysága, senki nem gyakorolta be nála többször és precízebben a kapu előtti befejezéseket. Benne minden meg van, ami a tehetség kibontakoztatásához kell. Ahogy a világsztársághoz elengedhetetlen, inkább az egyéni sportolókra jellemző egocentrikusság is.

Épp ezért is nehéz igazságot tenni, hiszen Ronaldóról tudjuk, hogy képes komoly hisztikre, ha nem úgy mennek a dolgok ahogy szeretné, de azért az imént említettek ellenére Messi is tud durcáskodni ha kell, nem véletlen, hogy Ibrahimovic többször is azt nyilatkozta, az argentin sztár kellett ahhoz, hogy őt elküldjék Barcelonából.

Bármennyire is próbálnánk megválaszolni a kérdést, nem lehet eldönteni ki a jobb. Annyira hajszálnyi a különbség kettejük között, hogy leginkább a személyes szimpátia alapján választunk. Közülünk van aki Ronaldót, van aki Messit mondaná, de talán nem is kell dönteni, inkább örüljünk, hogy láthatjuk ezt a két zsenit játszani, főleg ha ezt épp egymás ellen teszik, mint majd vasárnap este.

Névjegyek:

Cristiano Ronaldo
született:
1985. február 5. (30 éves)
magassága:
185 cm
klubjai:
Sporting CP (2002-2003), Manchester United (2003-2009), Real Madrid (2009-)
legfontosabb sikerei:
2-szeres BL-győztes (2008, 2014), vb negyedik (2006), 3-szoros Aranylabdás (2008, 2013, 2014), 3-szoros angol bajnok (2007, 2008, 2009), spanyol bajnok (2014)

Lionel Messi
született: 1987. június 24. (27 éves)
magassága:
169 cm
klubjai:
FC Barcelona (2004-)
legfontosabb sikerei: 
3-szoros BL-győztes (2006, 2009, 2011), vb ezüstérmes (2014), 4-szeres Aranylabdás (2009, 2010, 2011, 2012), 6-szoros spanyol bajnok (2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik