Média

A focihoz mindenki ért – Így szurkolunk a Facebookon

A kiemelt sportesemények alkalmával egyből szurkolóvá – extrémebb esetben szakértővé – válunk.

Szívesen osztjuk meg a sporttal kapcsolatos véleményünket, de csak akkor, ha éppen felkapott témáról van szó – derült ki az Invitel sportnézési kutatásából. A 18-65 éves aktív internetezők körében végzett, nem reprezentatív felmérés a többi között arra is rámutatott, hogy alapvetően passzívak vagyunk a közösségi médiában, de például a világbajnokságok idején szívesen hangoztatjuk a nézeteinket.

Leginkább élőben, televízión keresztül követjük a sportot, de ha ez nem lehetséges, az interneten keresztül informálódunk az események kimenetéről. A felmérés szerint egyre népszerűbbek az online sportoldalak, illetve a közösségi médiából is gyakran tájékozódnak a felhasználók.

Megfigyelők és kommentátorok

Mindannyian ismerjük azt a jelenséget, amikor egy fontosabb meccs idején megtelik a hírfolyamunk „Gól!”, „Szép volt!” és ehhez hasonló bejegyzésekkel – így, ha nem is volt alkalmunk követni a mérkőzést, végső soron hamar megtudjuk az eredményt.

Az Invitel kutatása szerint gyakran találkozunk a közösségi médiában sport témájú (73%) szöveges, képes vagy videós tartalommal, mégsem fejezzük ki feltétlenül a véleményünket. Bár a sportoldalak és az ismerőseink ezzel kapcsolatos bejegyzéseit szívesen olvassuk – ha a preferenciánknak megfelelő, kedveljük is –, de csupán tízből egy ember oszt meg ilyen tartalmat vagy szól hozzá a hírfolyamán megjelenő bejegyzésekhez.

Ezzel szemben a kiemelt sportesemények, világbajnokságok alkalmával egyből szurkolóvá – extrémebb esetben szakértővé – válunk, így más, aktuális témához képest gyakrabban foglalkozunk vele a közösségi oldalakon. Ezt erősíti meg a kutatás is, amely szerint ilyen időszakban három és félszeresére emelkedik a sporttal kapcsolatos hozzászólási és a megosztási arány – főleg, ha éppen magyar vonatkozású mérkőzések zajlanak.

Celebek a sport világában

A sportolók közösségi profiljainak köszönhetően betekinthetünk a mindennapjaikba, és a megosztásaik által értesülhetünk szerepléseikről, sikereikről.

A privát szféra mellett általában közösségi ügyek is terítékre kerülnek, amióta a sportolók, játékosok aktívan használják a saját csatornáikat. Ezekkel a klubok által ritkán ellenőrzött sportolói tartalmakkal néhány óra alatt világméretű kampányokat lehet életre hívni, komoly kihívás elé állítva a közösségi médiás kollégákat – említette a felmérés kapcsán az Invitel online vezetője.

A legnépszerűbb hazai influencerek főleg focisták

Ez nem meglepő, hiszen a digitális világban a legtöbben a labdarúgás iránt érdeklődnek. Természetesen az egyes sportágakhoz hasonlóan a sportolók népszerűsége is növekszik egy-egy kiemelt esemény alatt – de ezt követően a legtöbb rajongónak hamar alábbhagy az érdeklődése, és ezzel együtt az aktivitása is.

A 2018-as év egyik kulcsfeladata lesz a sportmarketing szakemberek számára, hogy a rendelkezésükre álló közösségi média és website forrású adatokból le tudják szűrni a szurkolóik és szimpatizánsaik – számukra releváns – jellemzőit, és erre megfelelő módon reagáljanak például a digitális- és az élménymarketing területén – tette hozzá Éless Dénes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik