Kimenekül Andy Vajna balhéjából a Médiatanács

A Médiatanács jelenleg is zajló ülésén születik meg a döntés, ahol megváltoztatják korábbi határozatukat Andy Vajna rádiójának békéscsabai győzelméről. A mostani döntéssel egyébként valójában ismét Vajnának kedveznek.
Kapcsolódó cikkek

A 24.hu információi szerint a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa ma 10 órakor elkezdődött ülésén újra foglalkozik a békéscsabai 88,9 MHz-es kereskedelmi rádiós pályázattal, és az ülésen megváltoztatják korábbi, a pályázaton Andy Vajna cégét, a Rádió 1-et működtető Radio Plus Kft.-t győztesnek nyilvánító döntésüket. Vagyis mégsem kapja meg a Vajna-rádió a békéscsabai 88,9 MHz-et.

A grémium korábban annak ellenére hozta ki győztesnek Vajnáékat, hogy mint azt többrészes cikksorozatunkban feltártuk, Vajnáék még egy érvényes bankszámla-igazolást sem tudtak bemutatni a jogvesztő hiánypótlási határidőre sem, sőt a grémium korábban azt is megtette, hogy Vajnáék miatt elhalasztotta egyik ülésének napirendi pontját, amikor a kormánybiztosék beszaladtak egy másik pénzintézetnél újonnan létrehozott bankszámlához kapcsolódó friss, immáron harmadik igazolással pár órával az ülése kezdte előtt.

Andy Vajnáék meghekkelték a Médiatanácsot
A Médiatanács írásba adta: azért halasztotta el a békéscsabai rádiós pályázat vizsgálatával foglalkozó napirendi pontot, mert beszaladt a hatósághoz a pályázó Andy Vajna cégének képviselője.

Két nap múlva visszakerült volna az ügy a bíróságra

A Médiatanács számára azért is égetően sürgős volt ma a korábbi döntésüket megváltoztató lépést megtenni, mivel korábban a békéscsabai Interax Kft., a pályázatban mindössze egyetlen ponttal alulmaradó, alakilag és tartalmilag egyaránt érvényes pályázatot benyújtó, a frekvenciát több mint két évtizede használó helyi rádiósok családi vállalkozása pert indított a Médiatanács ellen. A grémium ezután a bíróságon elérte, hogy függesszék fel 30 napra az ellene indított pert, a 30 nap azonban most a héten lejár, így ha ma nem zárná ki a grémium a Vajna-céget, akkor a bíróság még érdemben vizsgálni tudta volna az ügyet, vagyis azt, hogy érvényes bankszámla-igazolás hiányában és más furcsaságok ellenére is kedvezett a testület a kormánybiztosnak, fittyet hányva a pályázati kiírás alapelveire, illetve a vonatkozó jogszabályokra.

Egyébként a testület korábbi szokását megváltoztatva, ezúttal még kedd reggelig sem tette közzé előzetes napirendjét a honlapján, sőt még az ülés 10 órai tett időpontja sem volt ismert. Néhány perccel ezelőtt azonban már elérhető az ülés időpontja és az előzetes napirend, ahol a Vajna-rádiós visszavonulásról „a Médiatanács 559/2017. (VI. 6.) számú döntésének módosítása” címmel döntenek.  (A Vajnáékat győztesnek nyilvánító döntés korábban 559/2017 számon született meg.)

Régi rádiósokat lehetetleníthetnek el Vajna kedvéért
Több mint húszéves múltú magyar családi médiavállalkozás kerülhet bajba, miután a Médiatanács szemet hunyt a velük szemben pályázó Andy Vajna kormánybiztos pályázatának súlyos hiányosságai felett Békéscsabán.

A Radio Plus Kft. ügyvezetője, Bakai Mátyás néhány nappal ezelőtt kikerült a rádió irányításából, várhatóan erre a változásra, nem pedig a korábbi szabálytalanságokra hivatkozva lépi meg a Médiatanács a visszavonulást, egy ilyen szintű változás a pályázó társaság alapító okiratában ugyanis a frekvenciaszerződés megkötéséig nem lehetséges.

A mostani döntés valójában újra Vajnának kedvez

Noha a Médiatanács mostani döntése első hallásra nem kedvez Vajnának, hiszen az nem jut hozzá a 88,9 MHz-hez Békéscsabán, valójában a döntés Vajnának is jó, ugyanis ő talált időközben egy másik helyi frekvenciát (104,0 MHz) Békéscsabán, miután hálózatba kapcsolódási kérelmet nyújtott be a Csaba Rádióval, másrészt mivel a Médiatanács végül saját hatáskörben utasítja el Vajnáékat, így a Médiatanács elleni per gyakorlatilag okafogyottá vált, így Mohay György bírónak várhatóan már nem lesz lehetősége kimondani, hogy a Médiatanács jogszabálysértő módon adta volna a Vajna-rádiónak a békéscsabaiak által eddig használt frekvenciát.

A mostani döntés után várhatóan a frekvenciát két évtizede használó békéscsabai helyi cég, az Interax Kft. tovább használhatja majd a 88,9 MHz-es frekvenciát, mivel ők minden szempontból megfelelő pályázatot nyújtottak be a Médiatanácshoz, és mindössze egyetlen szubjektív ponttal volt nekik kevesebb mint a Vajna-rádiónak. Az Interax Kft. mögött lévő Mazán-család számára ugyanakkor a mostani helyzet még közel sem jelenti azt, hogy elkerülték volna a „Vajna-veszélyt”. Ha ugyanis a Médiatanács áldását adja a hálózatba kapcsolódásra, a viharsarki városban egyidejűleg két Rádió 1 is elérhető lesz: a Vajna-féle a 104,0 MHz-en, valamint az Interax-féle a 88,9 MHz-en. Emiatt az Interax korábban azt kérte a Médiatanácstól, hogy függessze fel Vajnáék hálózatba kapcsolódási engedélyezési kérelmét a Csaba Rádióval.

Felfüggesztetnék a Vajna-rádió és a Csaba Rádió összekapcsolódását
A békéscsabai Rádió 1-et működtető vállalkozás szerint aggályos lenne, ha a Vajna-féle Rádió 1 és a Csaba Rádió hálózatba kapcsolódása után a Csaba Rádió frekvenciáján is Rádió 1 néven szólna műsor.

Korábban egyébként kérdést küldtünk a Radio Plus Kft.-nek, hogy van-e tudomásuk arról, hogy az ügyvezetőváltásuk miatt elbukhatják a békéscsabai 88,9 MHz-et, de a kérdéseinkre több hete nem reagálnak.

Ha kíváncsiak korábbi cikkeinkre a helyi rádiósok és a Médiatanács között országszerte több városban is dúló frekvenciaháborúról, illetve arra, hogy milyen módszerekkel juttatja frekvenciához a kormánybiztost, illetve szövetségeseit a testület, ide kattintva érhetik el korábbi cikkeinket.

Kiemelt kép: Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, a TV2 és a Rádió 1, illetve a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld kiadójának, a Lapcom Zrt.-nek a tulajdonosa a TV2 stúdiójában 2016. november 20-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán