Média

Közösen újítja meg a tévézést a 20th Century Fox, a Panasonic és a Samsung

hdr10+
hdr10+

A Berlinben kezdődő IFA 2017 nemzetközi szakkiállításra időzítve jelentettek be egy új együttműködést, melyet a 20th Century Fox, a Panasonic és a Samsung kötött. A megállapodás alapján egy nyílt, jogdíjmentes, dinamikus metaadat platformot hoznak létre a High Dynamic Range (HDR) technológia számára, az ehhez kapcsolódó tanúsítvánnyal és logóval, valamint az átmenetinek szánt HDR10+ elnevezéssel. Korábban egyébként volt már egy megállapodás a Samsung és a 20th Century Fox között a televíziós iparág megújítására – itt írtunk is róla tavaly.

A most bejelentett együttműködés során a három vállalat közösen egy licencelő szervezetet hoz létre, mely jövő januárban kezdi meg a HDR10+ platform licencelését. A szervezet egy névleges regisztrációs díj fejében, jogdíjmentesen, széles körben terjeszti majd a licenceket tartalomgyártó vállalatoknak, ultra nagy felbontású TV készülékek, blu-ray lejátszók/írók és set-top boxok gyártóinak, valamint chipkészlet előállítóknak.

Mint az otthoni szórakoztatási tartalmak és készülékek vezető gyártói, a három vállalat ideális üzleti társ, hogy a HDR10+ minden fogyasztó otthonába eljuthasson. A HDR10+ prémium tartalmakat kínál majd és magasabb szintre emeli a televíziózás és filmnézés otthoni élményét.

– mondta Jongsuk Chu, a Samsung Electronics Visual Display üzletágának elnöke.

A HDR10+ a HDR televíziók képességeire épít, és így nyújtja a legjobb elérhető képélményt a következő generációs képernyőkön. A HDR10+ minden jelenethez automatikusan optimalizált fényerejű, színű és kontrasztú képminőséget biztosít valamennyi képernyőn. A korábbi változatokban a statikus Tone Mapping technológia egy adott képjavítást alkalmazott a tartalom egészére, a HDR10+-nál a dinamikus Tone Mapping minden jelenetet egyedileg kezel, hogy élénk színek és páratlan képminőség jelenjen meg a képernyőn. Ennek köszönhetőetn a nézők olyan képeket láthatnak, amilyeneket a film készítői megálmodtak.

A HDR10+ egy technológiai előrelépés, amely a következő generációs képernyőkön optimalizálja a képminőséget

– mondta Danny Kaye, a 20th Century Fox ügyvezető elnökhelyettese és a Fox Innovation Lab ügyvezető igazgatója.

A HDR10+ olyan metaadatot szolgáltat, amely pontosan meghatározza az egyes jeleneteket, hogy mindig tökéletes képminőség szülessen. A Fox Innovation Laben keresztül működünk együtt a Panasonickal és a Samsunggal, így vagyunk képesek olyan új platformokat elindítani a piacon, mint amilyen a HDR10+, amely a mozin kívül is segít, hogy minél pontosabban jelenjenek meg a képernyőkön a filmkészítők elképzelései.

A HDR10+ egyébként lehetővé teszi, hogy többféle társuló szervezet, például tartalomgyártó, tartalomszolgáltató, televízió- és készülékgyártó is tagja lehessen ennek a platformnak és továbbfejleszthesse a nézőinek nyújtott képélményt. Azt ígérik, hogy a HDR10+ platform kialakításának köszönhetően a jövőbeni fejlesztéseket és innovációkat is képes lesz befogadni, hogy az elkövetkező években is egyre nagyobb teljesítményű technológiát biztosítson.

Nagyon örülünk, hogy együtt dolgozhatunk a 20th Century Fox-szal és a Samsunggal az új HDR formátum fejlesztésén, amely számtalan újítást hoz majd a nézőknek. Jelentős HDR képminőség-fejlesztést fogunk elérni számos televíziónál és felgyorsítjuk a prémium HDR tartalmak készítését is, így arra számítunk, hogy a HDR10+ lesz gyakorlatilag a hivatalos HDR formátum hamarosan

– tette hozzá Yuki Kusumi, a Panasonic menedzsere.

A 20th Century Fox, a Panasonic és a Samsung azt ígéri, hamarosan további részleteket közölnek a licencelési programról és a CES 2017 kiállításon már HDR10+ bemutatót is tartanak majd.

 

Mi a HDR?

A HDR-t (High Dynamic Range) is támogató tévéknél a hagyományosnál nagyobb dinamikatartomány érhető el, sőt az átlagnál jobb részletesség is megjeleníthető. Egy hagyományos és egy HDR felvétel között a különbség az, hogy a HDR-es tartalomnál több részlet látszik a különösen sötét és a különösen világos részeken, így a kép egy normál felvételnél jóval színgazdagabbnak és természetesebbnek hat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik