Média

Demcsák Zsuzsa: Voltak olyan kérdéseim, amik nem fértek volna bele

A TV2 Mokka távozó és az ATV Egyenes Beszéd és Start című műsorainak leendő műsorvezetője egy interjúban azt mondta, azért is jött el a TV2-től, mert úgy érezte, nincs tere minden kérdésének. Arról is beszélt, az a cél, hogy az ATV Start piacvezetővé váljon, ezért bulvárosabb tempóra kapcsolnak, az Egyenes Beszédben pedig igyekeznek majd szeptembertől több közéleti embert meghívni és kevésbé lesz politikus a műsor.

Az Indexnek adott interjút Demcsák Zsuzsa, a TV2 Mokka című reggeli műsorának távozó és az ATV Egyenes Beszéd, valamint Start című műsorának leendő műsorvezetője. Demcsák az interjú kezdetén arról beszélt, hogy a vizes vb háziasszonyi szerepét azért vállalta el, mert szerinte számos pozitív hozadéka van a Budapesten megrendezett versenynek. Demcsák fájlalta, hogy a sajtó csak a rendezés minimum 130 milliárd forintos költségéről beszél. Ez után terelődött a beszélgetés szakmaibb irányba, a médiával kapcsolatos kérdések felé. Demcsák – miután arra kérte az újságírót, hogy politikáról ne kérdezze – azt mondta, az Egyenes Beszéd is egyre kevésbé lesz politikai töltetű, ő maga azt kérte a szerkesztőktől, hogy inkább közéleti vonalon erősítsenek, ne pedig politikusokat hívjanak be a stúdióba. Arra, hogy Kálmán Olga műsorvezetése alatt még sok volt a politikai téma és a politikai szereplő az Egyenes Beszédben, Demcsák azt mondta:

Az, hogy ő hogyan vezette, és hogy belevitte a politikát, nem azt jelenti, hogy én is állást fogok foglalni. Nekem az a dolgom, hogy kérdezzek, a nézőnek meg az a dolga, hogy eldöntse, hogy hazudnak-e neki, vagy sem. Persze ha nyilvánvaló hazugság hangzik el, bárki szájából is legyen, arra rá fogok kérdezni, hiszen ez a dolgom.

Előfordult, hogy megszabták volna, miről ne kérdezzen

Demcsák kijelentette, olyan még nem volt, tudja egy riportalanyáról, hogy hazudik, mégsem kérdezhetett vissza, ugyanakkor hozzátette, olyan eset azért előfordult, hogy valakivel szemben olyan háttér-információval rendelkezett, amit ő maga mondott el neki, ezt pedig utána etikai okokból nem akarta terjeszteni addig, amíg az illető ehhez hozzá nem járult. Demcsák egyébként elmondta, hogy a TV2 Mokkájában nem szóltak a fülére, ha rákérdezett egy mellébeszélésre vagy hazugságra, de ennek oka az, hogy volt egy megállapodása a szerkesztőkkel, hogy nem szólnak hozzá az élő adás alatt, csak az időt mondják be.

Pontosan tudták, hogy nem vagyok beszabályozható.

Ugyanakkor arra, hogy azt kérdezhetett-e a vendégektől, amit szeretett volna, Demcsák azt mondta az Index munkatársának, hogy a műsorvezetők tulajdonképen csak a végtermékei egy folyamatnak. „Vannak a szerkesztők, a producerek, az adásrendezők, és mi, akik az arcukat adják a dologhoz.” A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy ha leegyeztette a stábbal, hogy mik az irányok, akkor onnantól fogva nem szólhattak bele abba, hogyan teszi fel a kérdést. Olyan azonban előfordult, hogy az előzetes egyeztetéseken elmondták, hogy ezt vagy azt ne kérdezzen meg. Demcsák hozzátette, azért ha úgy ítélte meg, hogy erre a közvélemény kíváncsi, akkor mégis feltette a kérdést, „de nem bunkón, nem indulattól fűtve”, mivel amiről mindenki beszél, ami közszájon forog, azt meg kell kérdezni. Demcsák hozzátette, többek között azért is jött el a TV2-től, mert ezt egy idő után már nem lehetett megcsinálni.

Voltak kérdéskörök, amikben szerettem volna többet kérdezni, jobban belemenni, de abba a megváltozott, sokkal inkább bulvárosabb Mokkába, amit otthagytam, ez már nem fért bele.

Az utolsó évben nagyon megváltozott minden a Mokka körül

Arra, hogy a Mokka átalakulása organikus volt-e, vagy fentről irányították, Demcsák azt mondta, erről nem őt kell kérdezni. Ő annak idején Azurák Csabával kezdte el a Mokkát, vele meg tudott beszélni mindent adás után, mi volt jó, mi nem, mit hogy kellett volna kérdezni.

Hihetetlen műhelymunka folyt a Mokkában annak idején, ami mára megváltozott. Ott volt egy Liptai, egy Havas, és lehet bárkire bármit mondani, rólam is, hiszen megosztó személyiségek vagyunk, ezért is ülünk ott, de az érdemeinket nem lehet elvitatni. Ez ma már nincs így.

Az újságíró rákérdezett arra is, hogy végül Kökény-Szalai Vivien (hírigazgató) miatt állt-e fel, mire a TV2 volt képernyőse azt mondta, már két éve érlelődött benne, hogy ezt a munkát abba kellene ott hagynia. Hozzátette, személyi kérdésekbe nem szívesen menne bele,

legyen elég annyi, hogy az utolsó évben nagyon megváltozott minden a Mokka körül, de a hírosztályon és a riportergárdában is.

Arra, hogy attól még a műsorvezető szakmai, azt mondta:

Ez nem ennyire egyszerű kérdés. Onnantól, hogy előző nap leegyeztetjük az adásmenetet, én, a végtermék, már nem csak magamért felelek. Azt meg kell érteni, hogy nagyon sok esetben, ha én ott, élőben hozok egy döntést abban a tekintetben, hogy mit kérdezek és mit csinálok, akkor elsősorban nem magamat hozom rossz helyzetbe, hanem a szerkesztőt és a felelős szerkesztőt, mert őket veszik elő. Ezt pedig nem tehetem meg olyan emberekkel, akiknek a megélhetése függ attól, hogy ott dolgoznak-e, vagy sem. Azzal, hogy én felálltam és elmentem, saját magamért vállaltam a felelősséget. De azt, hogy tulajdonképpen másokra verjem rá a balhét, nem tehettem meg.

Próbálták marasztalni a TV2-nél

Demcsák az interjú folytatásában arról is beszélt, hogy a TV2-től való távozásakor próbálták őt marasztalni, felkínáltak egy műsort, de ha végül lesz belőle valami, azt már az ATV-n szeretné megcsinálni, mivel nem lehet egyszerre a TV2-nél és az ATV-nél is dolgozni.

Amikor felmondtam a TV2-nél, elég sok telefont kaptam elég befolyásos emberektől, hogy ezt a műsort a TV2-n csináljam meg. Tárgyaltunk is, és megmondom őszintén, legyezgette a hiúságomat, hogy a TV2 ennyire akar engem, de a végén én döntöttem úgy, hogy inkább ne. Az ok egyébként az volt, hogy míg az ATV-nél biztos a helyem, a TV2-nél egyáltalán nem lett volna az, és mivel két gyerekért tartozom felelősséggel, a jövőmet nem tehetem fel egy 12 adásból álló műsorra, ami után ki tudja, mi lesz.

Demcsák azt is mondta, vendégként azért még elmenne a TV2-höz.

Amikor eljöttem, tényleg nagyon sokan felhívtak, köztük a hírigazgató is, és sajnálták, hogy így alakult, és ha bármilyen lehetőséget látok arra, hogy visszamenjek a TV2-be, akkor szóljak. Mondtam, hogy nem megyek vissza. Erre azt kérték, hogy ha valami műsorba vendégnek felkérnek, arról gondolkodjam el. Ez benne van, az ember haknizik, szóval erről lehet szó, de a műsorvezetésről nem.

Elbeszélgetne Orbán, Gyurcsány, Vona és Botka feleségével

A tervezett műsor kapcsán azt mondta, nem kellett változtatnia a koncepción az ATV-nél sem.

Olyan nőkkel fogok benne beszélgetni, akiket mérvadónak és sikeresnek tartok, őket hívom fel magamhoz, hogy töltsenek el velem egy délutánt, hozzák a gyerekeket is, majd főzünk, és közben beszélgetünk. Egyfajta Összezárva Friderikusszal parafrázis lesz. Nekem az nagyon fontos, egyfajta létkérdés, hogy a női lélek mint princípium 2017-ben hogyan derül ki. Merthogy visszük a családot, akár egyedül, akár a férjünkkel, társunkkal. De hogyan tudja magát és a családot menedzselni egy nő akkor, ha van mellette egy férfi, aki sokkal ismertebb, mint ő, netán a nő a társa ismertsége miatt vált híressé, ismertté. Ez saját ötletem és egyben szívügyem is, és az ATV ezt respektálta. El is engedtek volna a TV2-höz, ők viszont kizárólagosságot akartak, azaz vagy ők, vagy az ATV, válasszak. Választottam.

A műsorba tizenkét nőt hív meg, de még nem tudja, végül ki jön el közülük. A meghívottak közt említette Lévai Anikót (Orbán Viktor feleléségét), Dobrev Klárát (Gyurcsány Ferenc feleségét), Rogán Cecíliát (Rogán Antal feleségét), Kunhalmi Ágnest, továbbá Botka László és Vona Gábor feleségeit, de nagyon szeretne a migránskérdésekkel foglalkozó Zsohár Zsuzsával is beszélgetni, aki három gyereket nevel egyedül, és több olyan nővel, aki a saját területén meghatározó tud lenni.

Tabutéma állítólag nem lesz, „mindenről beszélgetünk majd a gyerekneveléstől az esetleges házassági problémákig, amiről én ugye egész sokat tudok mesélni”.

Nem tudta megállítani a róla cikkezőket

A beszélgetés következő részében szóba került, hogy a sajtóban számos esetben jelentek meg cikkek a magánéletéről. Erről azt mondta, nem tudta megállítani ezeket, hiába indított tizenhárom pert sajtótermékek ellen, és nyert meg ezekből állítólag máris tízet. Szóba került az is, hogy egyszer Lázár János miniszterrel is hírbe hozták egy londoni kirándulás kapcsán. Erre azt mondta, ez egy elképesztő városi legenda,

El tudod képzelni, hol lennék, ha Lázár lett volna a szeretőm? Pereltem hát. Nem tudtak mit kezdeni a kamuhírt leközlőkkel, az eredeti forrás amerikai szerveren van, a magyar bíróság csak a vállát vonogatta. Van a közszereplőknek is méltósága, ezt a Ptk. mellett a Btk. is szabályozza, csak az igazságszolgáltatás nem működik megfelelően.

Az Egyenes Beszéd érdekelte jobban

Arra, hogy az ATV-nél az ATV Startban és az Egyenes Beszédben is szerepel majd, és ezek körül melyik érdekelte jobban, azt mondta, az Egyenes beszéd, mivel hírfüggő, aki már reggel 4-kor a híreket figyeli a hírcsatornákról.

A Startot az ATV szerette volna, hogy elvállaljam, de még mielőtt megkérdezed, nem volt feltétele az Egyenes beszédnek, csak úgy gondoltam, hogy Vujity Tvrtkóval meg tudom csinálni, megvan köztünk a kémia, működünk tévés párosként, el tudjuk adni a terméket, mert azt azért be kell látni, hogy a műsorvezető azért van, hogy eladjon valamit. És onnantól nem működik a dolog, hogy nem a műsort, hanem saját magát akarja eladni. Ez a műfaj nem az önkifejezésről szól, hanem a nézői igény kielégítéséről. Nem azért ülünk ott, mert annyira jók vagyunk, bárki pótolható.

Szóba került az is, hogy a műsorvezető Bombera Krisztina és a nemrég a televíziós újságírással is felhagyó Mészáros Antónia helyére kerül az ATV-nél. Erről Demcsák azt mondta, az ATV-t kellene megkérdezni. Hozzátette:

Bombival nagyon jó barátok vagyunk, nincs para emiatt köztünk. A nézettség viszont egy tévénél elég komoly tényező.

Bulvárosabb tempójú lesz az ATV Start

Az interjú alapján egyébként Demcsák szeptember 4-én kezd az Egyenes beszédben, amit heti váltásban vezet majd Rónai Egonnal. Aztán az ATV Start is bejön mellé, ezt minden második héten vezeti majd Tvrtkóval. Ez „kevésbé lesz feszes, inkább bulvárosabb tempójú lesz, mint korábban, mert piacvezetőnek csak úgy lehet lenni”. Azt mondta, a piacvezetőség a cél:

A Mokka sem egyből lett piacvezető, sokat kellett rajta dolgoznunk, itt sem azt várjuk, hogy egy csapásra a Reggeli Start lesz a legnézettebb reggeli műsor. Ehhez viszont át kell alakulni.

Demcsák az interjúban azt is mondta, az Egyenes beszéd vendégeinek listájába maga is maximálisan beleszólhat majd. Azt tervezi, hogy a műsor utolsó vendégének inkább közéleti, mint politikai személyt szeretne behívni.

Nem lehet leterhelni a nézőt azzal, hogy még este kilenckor is hardcore híreket tolunk, kell egy kis lazulás, mint a CBS 60 Minutes című műsorában is van, az utolsó szegmens mindig könnyedebb. Az ATV ezt elfogadta, ahogy minden más javaslatomat is. A legfontosabb nekem az volt, hogy senki ne szóljon bele a munkámba, és ne kelljen kivennem a fülest élő adásban, mert ez is előfordult korábban.

Kiemelt kép: Demcsák Zsuzsanna. Fotó: TV2

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik