Média
buszmegálló jcdeacux novellapályázat

Novellák kerülnek a BKK-megállókba

24.hu
24.hu

2017. 07. 04. 18:01

Korábban a témában:

Ötperces novellák kerülnek ki Budapest számos busz- és villamosmegállójának utasvárójába. Az egyik közterületi reklámcég irodalmi versenyéről van szó, melyet még tavasszal hirdettek meg, és amelynek ma volt az eredményhirdetése. Mintegy 2500 pályamunka érkezett, ezekből választotta ki a legjobb húszat és a nyerteseket a Grecsó Krisztián által elnökölt zsűri.

Az Álljon meg egy novellára! nevű irodalmi pályázat három díjazottja mellett további 17 sikeres pályázó munkái már júliustól kikerülnek a BKK-megállókba.

Az első díjat a piliscsévi Somogyi Katalin, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem angol-magyar tanári szakos hallgatója nyerte el Katicabogár című novellájával. Ő 300 ezer forint pénzjutalmat is kapott az elismerés mellé. Kapcsolás című írásáért második díjat és 200 ezer forintot nyert Orosz Adél tervezőgrafikusként váltott az irodalomra, már jelent meg kötete. A harmadik helyezett Somogyi Boglárka lett, aki Néha nem baj, hogy lerombolsz kicsit című novellájával 100 ezer forintot kapott. Érdekesség, hogy az első és a harmadik helyezett testvérek.

A három győztes novella mellett a többi shortlistre jutott írást is megjelenteti az utasvárókban a pályázatot meghirdető JCDecaux közterületi reklámég. Érdekesség, hogy mind a 20 novelláról angol fordítás is készült, hogy a turistaszezonban Budapestre látogató külföldiek is benyomásokat szerezhetnek a magyar irodalomról. A plakátokhoz egy magyar (#álljonmegegynovellara) és egy angol nyelvű (#stopforashortstory) hashtag is tartozik a lehetséges közösségi médiás megosztásokra való tekintettel.

Nincs veszve semmi, ha ilyen tömegek vágynak rá, hogy dolgozzanak a nyelvvel, ha ennyi embert érdekel a történet, a magyar mondat, akkor van remény, akkor az irodalom nem a múlt önkifejezési formája. A pályamunkák gyakran voltak abszurdak, meghökkentők, felforgató, csattanóra kiélezett írások jöttek. A pályázók meg akartak minket és persze a megállók olvasóit lepni. Minket már sikerült, remélem, az utca is érti majd a humorukat, és szeretik azt a sok szenvedélyt, ami ezekben az írásokban van

– mondta el Grecsó Krisztián, József Attila-díjas író, a zsűri elnöke.

A novellák segítségével most a kényelem mellett kultúrát, igényes szórakozást is nyújtunk az embereknek, közben pedig megmutatjuk, hogy a plakát egy élő és izgalmas médium, amelyet számos célra lehet használni

– mondta el Samu Tímea, a pályázatot kiíró cég vezérigazgatója.

A városszerte kihelyezett novellák mostantól a jcdecauxnovella.blog.hu címen magyarul, a jcdecauxshortstories.blog.hu oldalon pedig angolul olvashatók. Ezeken a felületeken van lehetőség arra is, hogy bárki szavazzon a közönségdíjasra. Aki novellájával a két blogon összesítve a legtöbb szavazatot kapja, értékes könyvcsomag tulajdonosa lesz.

Ezért kerültek WC-ülőkék budapesti és szegedi villamosokra
Merész kommunikációs kampány indult a napokban néhány villamosjáraton. Ülésekre rögzített WC-deszka figyelmeztet egy kellemetlen betegség terjedésére.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Mátyás király országa ez

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.