Média

Google-támogatás magyar startupoknak és médiavállalatoknak

Három új, startupokat támogató program indulását jelentette be az internetes világcég. Emellett újra meghirdették a médiavállalatoknak szóló programjukat is.

A Google egyre több olyan kezdeményezést indít világszerte, amelyek a vállalkozókra, azon belül is a startupokra koncentrálnak. Most három olyan programot indít el, melyek a magyar startupok számára is jó lehetőségeket jelentenek.

Az úgynevezett Launchpad programon belül, kétfajta támogatóprogram indul útnak, az egyik a Launchpad Start, amely kifejezetten induló régiós startupokat támogat, míg a Launchpad Acceleratorre már a piacon erős pozíciót kialakított cseh, lengyel és magyar startupok jelentkezését várják. A harmadik program a Campus Residency, amely a még növekvő fázisban lévő startupoknak hivatott támogatást nyújtani.

Launchpad Start – korai fázisban lévő startupoknak

A Launchpad Start a Google egyhetes képzőtábora a korai fázisban lévő startupok számára, és olyan témákra koncentrál mint a termékstratégia, üzletfejlesztés, felhasználói élmény, felhasználói felület, technológia, marketing és prezentációs képességek.

A program célja, hogy a kezdő vállalkozók megismerkedjenek a már jól bevált módszerekkel, valamint megtalálják a termékük és a piac közötti kapcsolódási pontot és a kívánt piaci pozícióhoz szükséges legjobb növekedési stratégiákat. A kiválasztott startupok egy intenzív mentorprogramban is részt vesznek, ahol iparági szakértők és csoportos foglalkozások segítik őket abban, hogy megvitassák a kifejezetten startupok számára fontos üzleti igényeket.

Április 24-én rajtol a program első köre, a kelet-közép-európai központként működő varsói Google Campuson. Itt tíz korai fázisban lévő startupot támogatnak majd több mint ötven mentor segítségével. A program a startupok számára ingyenes.

Az érdeklődő startupok itt tudnak jelentkezni április 2-áig.

Campus Residency – növekvő fázisban lévő startupoknak

A varsói Google Campus programja hat hónapos támogatást nyújt a már növekvő fázisban lévő régiós startupok számára, valamint lehetőséget arra, hogy a csapatok a Campus co-working irodájában dolgozzanak, és a Campus szakértői segítségével fejlődjenek munkájuk során.

A Campus Residency közvetlen elérést nyújt a Campus mentoraihoz és szakértőihöz, személyre-szabott tréningjeihez és a Google for Entrepreneurs vállalkozói hálózathoz. A program célja, hogy azonosítsa azokat a legkritikusabb kihívásokat, amelyekkel a startupoknak szembe kell nézniük annak érdekében, hogy növekedni tudjanak. A kiválasztott startupoknak a bevétel, a fogyasztók száma és a nemzetközi lehetőségek bővítésében nyújtanak majd támogatást. Az érdeklődő magyar startupok április 11-ig jelentkezhetnek, a program első köre pedig már júniusban útjára indul.

Launchpad Accelerator – nagy, erős pozíciójú startupoknak

A Google Developers által szervezett Launchpad Accelerator egy hat hónapos, nemzetközi, fejlesztést ösztönző program, olyan startupok számára, akik már megtalálták a termékük és a piac közötti kapcsolódási pontot és a következő millió fogyasztójukat keresik. A világszerte már jól ismert program most először vált elérhetővé a magyart startupok számára is.

A program egy képzőtáborral indul San Franciscóban, amely egy intenzív mentor-programot foglal magába a Google több mint húsz csapatának szakértői segítségével. A kiválasztott startupok egy ötvenezer dolláros (körülbelül 14,7 millió forintos) támogatást is elnyernek, emellett hozzáférést a Google termékeihez, PR támogatást, és a lehetőséget, hogy hazájukban szorosan együtt dolgozhassanak a Google-el, hat hónapon keresztül. A Launchpad program is része a Google helyi startup mentor-hálózat növekedését célzó kezdeményezéseinek, melynek keretében folyamatosan keresi és képzi a mentorokat, valamint a világ legjobb támogatási forrásait teszi számukra elérhetővé.

A magyar startupok április 24-ig jelentkezhetnek a programra, amely idén július 17-én kezdődik San Francisbóban és egy kéthetes, ingyenes tréninget is magába foglal.

Varsói Google Campus – Campus Warsaw

A Google 2015 novemberében indította el a varsói Campust, amely a vállalat kelet-közép-európai központjaként működik, és ahol vállalkozók, startupok tanulhatnak, találkozhatnak, kezdhetnek el közösen dolgozni projekteken, vagy hozhatnak létre újabb startupokat. Azóta már több mint 9000 tag csatlakozott hozzá a régióból és több mint 560, vállalkozói és startup eseménynek adott otthont.

Újra meghirdették médiás programjukat is

Ismét lehet pályázni a digitális újságírás támogatására létrehozott Google Innovációs Alap forrásaira is.

A Google tizenegy európai médiavállalattal együttműködésben 2015 áprilisában indította el Digital News Initiative (DNI) elnevezésű kezdeményezését, melynek célja, hogy a technológia és az innováció révén hozzájáruljon a minőségi újságírás fejlődéséhez. Indulása óta több mint ezer szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez. A júliusban lezárult második jelentkezési kör után, most ismét várják a pályázatokat. Pályázni az Európában működő, a digitális újságírással is foglalkozó szervezetek tudnak, legyenek bármilyen méretűek, vagy rendelkezzenek bármilyen hosszú múlttal. A DNI keretében működő Innovációs Alap harmadik pályázati időszaka március 7-én nyílt meg. A 150 millió eurós Alapot azért hozták létre, hogy új megoldásokra, gondolkodásmódra inspirálja a média ökoszisztéma szereplőit, és hogy a médiavállalatok kísérletezhessenek és új ötleteket próbálhassanak ki.

A felhívás első két körében 27 európai országból érkeztek pályázatok, ezek közül 252 projekt nyert támogatást. A 252 projektet mintegy 51 millió eurós összértékben támogatták. A nyertes projektek között több magyar ötlet is volt. A harmadik jelentkezési időszak március 7-től április 20-ig tart.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.