Média

A YouTube is szerződést bont a világ legnépszerűbb videósával

A Disney után a YouTube sem tartja tovább vállalhatónak PewDiePie-t, aki mostanáig a világ legnépszerűbb és legtöbbet kereső YouTubere volt. Nem készül el a Scare Pewdiepie második szériája és megvonják a Google-ajánlást is.

Mostanáig az egyik legfelkapottabb internetes sztár volt, évente 15 millió dollárnyi, forintra átszámítva 4,5 milliárdnyi jövedelemmel, most viszont egyre nagyobb bajba kerül a PewDiePie-ként ismertté vált svéd származású, 27 éves videós, Felix Kjellberg, akinek már több mint 50 millió feliratkozója volt a YouTube videómegosztón, sőt egy saját show-ja is volt ugyanott a Red fizetős (havidíjas) szolgáltatás keretében, Scare Pewdiepie címmel. A Variety azonban most azt írja, hogy a YouTube a Disney csoporthoz tartozó Maker Studioshoz hasonlóan ugyancsak szerződést bont az internetes celebbel, mivel a videómegosztó nem tartja elfogadhatónak azokat a videókat, amelyeket PewDiePie az elmúlt időszakban közzétett.

Az egyik videóban például egy “Halál a zsidókra” feliratot tartalmazó táblát lengető fiatalembernek gyűjtöttek pénzt a Fiverr nevű közösségi oldalon. Egy másik alkalommal pedig olyasvalakit támogatott a videós, aki Hitler bűneiről azt hirdette, hogy nem is tett rosszat. (PewDiePie az első videóját egyébként még január 11-én töltötte fel, de azóta eltávolította.)

A botrányt kavaró videók miatt korábban PewDiePie elnézést kért, illetve sajnálkozását fejezte ki. Azt mondta, csak azt akarta kifigurázni, hogy a világ beteg, hiszen nagyon furcsa dolgokra vannak pénzgyűjtések. Azt is hozzátette, hogy nem rosszindulatból készítette a videókat, hanem demonstratív célból.

Leveszik a Google-ajánlást, rengeteg pénzt bukhat

A YouTube egyébként nem csak a Scare Pewdiepie című internetes műsor második szériáját mondja le, de elveszik PewDiePie-tól a “Google Preferred” minősítést is. A Google Preferred ugyanis azt tanúsította, hogy ezen a videócsatornán a hirdetők biztonsággal reklámozhatják a márkájukat, mert az ott lévő tartalmak biztosan nem összeegyeztethetetlenek a márkák értékeivel. Ez azonban már nem volt elmondható a YouTube szerint PewDiePie csatornájáról az antiszemitának minősített videók miatt.

Mindez szinte biztosan meglehetősen rosszul fogja érinteni PewDiePie fizetését, hiszen így kevesebb pénzre tud szert tenni a YouTube-on publikált videóiból.

A Scare Pewdiepie második szériáját tavaly jelentették be, és a The Walking Dead producerei és a Maker Studios együttműködésében készült volna. Az első széria a mostani botrány ellenére is elérhető maradt a videómegosztón a Red szolgáltatásban.

A Disney-csoporthoz tartozó Maker Studios ugyancsak ma jelentette be, hogy nem működik tovább együtt a YouTube-celebbel.

 

 

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik