Média

Magyarországon forgatott a Travel Channel

Josh Gates műsorvezető
Josh Gates műsorvezető
A világszerte fogható utazási csatorna egyik legnépszerűbb sorozata, az Expedíció az ismeretlenbe egyik epizódját Budapesten és környékén forgatták. 74 országban lesz látható az itt felvett epizód.

Bár az Expedíció az ismeretlenbe Magyarországon felvett, Attila hun vezérről szóló epizódját az Egyesült Államokban már bemutatták – éppen az elnökválasztás napján novemberben – idehaza most hétvégén kerül sor a premierre. A történelmi rejtélyeket kutató sorozat Attila legendás sírját igyekezett magyar szakemberek, köztük a csapatával 15 éve ásatásokat végző Szörényi Levente segítségével megtalálni.

A Travel Channel stábja egyébként még tavaly januárban kezdett foglalkozni az Attiláról – és persze Magyarországról – szóló epizóddal. A forgatásokra 2016 júniusában került sor. A sorozat 2015-ben forgatott, Szulejmán haláláról szóló részéhez hasonlóan ezúttal is a Shooteasy Kft. volt a magyar produkciós partnerük.

Az Expedíció az ismeretlenbe sorozat „Attila, a hun” című epizódja összesen 74 országban lesz látható.  Magyarországon február 11-én, most szombaton 21:00-kor lesz először látható a Travel Channelen, majd utána még kétszer is megismétlik: február 12-én 23:00-kor és március 7-én 11:00-kor.

Addig is mutatunk belőle egy kis előzetest.

Lementek a Duna mélyére, és elmentek a Holdvirág-árokba is

A régész végzettségű műsorvezető, Josh Gates ezúttal is Indiana Jones módjára kutat, lemerül a Duna mélyére, igyekszik elsajátítani a hunok lovasíjász technikáját is, ez látható a felső borítóképen is. Helikopterrel köröz a Pilis fölött, majd dr. Lánszki Imrét követve Árpád fejedelem hajdani városa, Sicambria helyét próbálja fellelni. A professzor biztos abban, hogy itt van Árpád és Attila sírja, a filmben pontosan meg is mutatja, szerinte hol található. Josh Gates útja ezután a Pilis egy másik részére, a Holdvilág-árokba vezet. Itt kutat több mint 15 éve Szörényi Levente és csapata, egy római kőbánya feltárásán dolgoznak. Az Illés és a Fonográf egykori énekese-gitárosa, az István, a király és az Atilla, Isten kardja rockopera zeneszerzője 2000-ben hozta létre régészeti alapítványát, hogy válaszokat kapjon azon kérdésekre, amelyek gyermekkora óta izgatják. Édesapja, a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Kutatócsoportjának rajzolójaként a negyvenes-ötvenes években Sashegyi Sándor régésszel járta a környéket, fia is gyakran elkísérte. Szörényi gyerekként régész akart lenni, aztán „valahogy előbb lettem rocksztár, így hozta a sors, de a láng nem aludt ki” – mesélte.

Az Expedíció az ismeretlenbe csak egy kis részét tudja bemutatni Szörényiék ásatásának.

Nem feltétlen Attila vagy Árpád sírját keressük, hanem az összefüggéseket

– mondta Szörényi Levente. Egy gigantikus sziklafal tövében egy több mint 10 méter mély árokban kutat a legendás zenész csapata Repiszky Tamás régész vezetésével. A Holdvilág-árokban minden adott egy látványos ásatáshoz: vízesés, ember faragta vájatok, és rengeteg lelet, köztük római kori cserepek, állatáldozati nyomok, óriási kövek és hátrahagyott szerszámok.

A kibányászott hegyoldalt láthatóan visszatöltötték, majd hirtelen elhagyták. Mindezek azt sejtetik, hogy hogy valamit elrejtettek a sziklák alatt, méghozzá nagyon gondosan

– állítja Szörényi, aki amúgy úgy véli, 1-2 éven belül kiderülhet, mit rejt a mély: vannak-e sírboltok az árokban, és ha igen, kit vagy kiket temettek ide? Nem állítja, hogy Attilát vagy Árpádot, de abban biztos, hogy nagy felfedezés előtt állnak.

Varga Gergely, a műsor magyarországi producere elmesélte, hogy a szinte végig szakadó eső miatt épp a Holdvilág-árokban töltött napok jelentették a forgatás során a legnagyobb kihívást.

Sokféleképp emlegetik Attilát

Attila az 5. század egyik leghatalmasabb birodalmát uralta, amelynek területe Közép-Európától a Kaszpi-tengerig és a Dunától a Balti-tengerig terjedt. A hunokról – Attila apját megemlítve – a Himnuszban Kölcsey Ferenc is megemlékezik: „Őseinket felhozád/Kárpát szent bérczére,/Általad nyert szép hazát/Bendegúznak vére.”

Bár Attilát nyugaton leginkább kegyetlen hódítóként ismerik, a magyaroknak más a hun fejedelemről alkotott véleménye, részben az irodalmi hagyományok miatt. A láthatatlan ember című regényben például Gárdonyi Géza mutatta be emberközeli módon az uralkodó személyiségét és halálát. Az ismert legenda szerint hármas koporsóban temették el, amely hatalmas víztömeg alatt fekszik. Ezt azóta számos kutató vonta kétségbe, így lehet, hogy Attila sírját nem is a víz alatt kell keresni.

(Kiemelt kép: Josh Gates műsorvezető. Fotó: Travel Channel)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik