Média

A Central Csoport bejelentette: segít a könyvpiaci válsághelyzetben

A Central Csoport vezetősége közölte, hogy segítséget nyújtanak a cégcsoporthoz tartozó kiadói a magyar könyvpiac értékesítési hálózatának fenntartásához.

A Central Csoport kiadói a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése tagjaként folyamatosan részt vesz a szakmai egyeztetésekben, és minden lehetséges eszközzel támogatja az elmúlt napokban nagy médiavisszhangot is kiváltó könyvpiaci válsághelyzet megoldását – írja a cégcsoport pénteki bejelentéséről az mmonline.hu.

A segítséget azért ajánlotta fel a Central, mert az egész magyar kultúrafogyasztó társadalmat megrázták azok a magyar könyvpiacról az elmúlt napokban megjelent hírek, melyek az Alexandra könyvhálózatának bedőlésével kapcsolatban megjelentek. A helyzet komolyságára utalt korábban a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése is, mely arra hívta fel a figyelmet, hogy egy elhúzódó könyvpiaci válság legnagyobb veszélye, hogy öt-tízmilliárdnyi fogyasztói árukészlet zúdul a kiadókra, annak szállítási és raktározási költségeivel együtt. Ennek következtében drasztikus leárazási hullám indulhat be, ami évekre tönkreteheti a rendszerváltás óta négy nagyobb válságot is megélt magyar könyvszakmát.

Még ennél is veszélyesebb az, hogy egy jelentős értékesítő eltűnése az értékesítési pontok számának csökkenését, és a piac hosszú távú zsugorodását okozhatja, amelynek következtében becsléseink szerint a kiadók elveszíthetik forgalmuk akár 20 százalékát is. Ezen felül a kereskedelmi erők további koncentrációjával a kiadók alkupozíciója és így nyereségessége is romlana

– ezt már Szügyi Gergely, a Central Csoport képviselője mondta.

A piaci szerkezetéből fakadóan az ellátási lánc egyes szereplőinek működési problémái kihatnak magára a teljes piacra is. A szereplőknek szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy a kialakult problémák teljes körű rendezésére nincsenek kész forgatókönyvek, nincs egyetlen, minden szempontból jó megoldás. A könyvkiadóknak komoly terhekkel kell megbirkózniuk, ezért a Central Csoport kiadói maguk is osztoznak ezen terhek viselésében – írják az oldalon, ahol a bejelentést tették.

Dr. Szemere Gabriella, a Central és Animus kiadók ügyvezetője hozzátette:

Bizakodásra ad okot, hogy a könyv és olvasás szeretete olyan megkérdőjelezhetetlen közös értéke minden érintettnek, ami lehetővé teszi a válságrendezéshez szükséges szakmai összefogást.

A Central régi szereplője a hazai könyvpiacnak, 2003 óta foglalkozik könyvkiadással, termékportfóliójába többek között ismeretterjesztő kötetek, mese- és szakácskönyvek, illetve szórakoztató irodalmak tartoznak.

Varga Zoltán, aki már korábban is kiállt a könyves szakma társadalmi jelentősége mellett, rámutatott:

A Central Csoport célja, hogy ebben az igen érzékeny helyzetben a lehetőségekhez mérten a legkevésbé sérüljenek az olvasók érdekei, azaz a kiskereskedelmi könyvértékesítés kiesések nélkül működhessen a továbbiakban is. A Central Csoport szakemberei folyamatosan dolgoznak azon, hogy a vállalatcsoport üzleti érdekein túlmenően is segítséget nyújtsanak a könyvkiadási és értékesítési vertikum problémáinak megoldásához. Ehhez jó alapot biztosít, hogy a cégcsoport stabil, megbízható partnerségeket épített a múltban, most is ezeknek az üzleti, és emberi kapcsolatoknak az erejében bízik.

Az egyeztetésekről Szügyi Gergely hozzátette:

A felhalmozott tudásunkat, szakmai, és szervezeti erőforrásainkat most arra kell használnunk, hogy fenntartsuk a bolthálózati értékesítési rendszer stabilitását. Nehéz a feladat, de hiszünk a célban, és partnereink erejében. Sok a tisztázandó kérdés, de azt gondolom, azzal segítjük most a legtöbbet a szakmának, ha együttműködünk az Alexandra kiskereskedelmi értékesítési hálózatának fenntartásában, és újraszervezésében. A könyvpiac minden szereplőjének közös érdeke, hogy kiszámítható, tervezhető üzleti feltételek mellett működjön a piac, ami képes organikusan együtt fejlődni az olvasók igényeivel.

(A 24.hu kiadója a Central Digitális Média Kft., mely tulajdonosi átfedésben van a Central Csoporttal.)

(Kiemelt kép: Fotó: MTI / Marjai János)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik