Média

Az ismert médiaoligarcha újra terjeszkedik

Rupert Murdoch. Fotó: foxnews.com
Rupert Murdoch. Fotó: foxnews.com
Rupert Murdoch médiamágnás cége, a 21st Century Fox bekebelezné az egyik jelentős brit kereskedelmi televíziót, a Skyt, amelynek már eddig is meghatározó tulajdonosa volt.

Azt írja a broadbandtvnews.com, hogy a Rupert Murdoch ausztrál-amerikai médiamágnás tulajdonában lévő 21st Century Fox várhatóan felvásárolja a mostanában lendületesen terjeszkedő brit Sky televíziót, melynek részvényeiért várhatóan 10,75 angol fontot fizet darabonként.

Ezzel Murdoch teljes irányítást szerezne a médiavállalatban, amelyben a 21st Century Foxnak már most is 39,1 százaléknyi tulajdonrésze van.
Ezzel kapcsolatban a Bloomberg cikke szerint pénteken született is egy előzetes megállapodás a Sky igazgatóságával, azonban még vannak tárgyalás alatt lévő pontok. Többek között ilyen kérdés, hogy mi történik majd a Sky televízió menedzsmentjével a fúziót követően.

Sky News logó (Array)
A Sky News hírcsatorna logója

Még meghiúsulhat

Az egész felvásárlás azonban még könnyen meghiúsulhat, többek között Murdoch médiacégének 2011-es korrupciós botránya miatt is, ami végül odáig vezetett, hogy Murdoch kénytelen volt lemondani a News International médiavállalat éléről, majd 2015-ben a 21st Century Fox vezérigazgatói tisztségéről is. A Fox Newsnál azonban épp az idén lett vezérigazgató, miután elődje egy meglehetősen kínos szexuális zaklatási ügy miatt kénytelen volt távozni, és a cégnél nagyszabású átszervezések kezdődtek.

Egyébként a Sky részvényei közel 30 százalékot emelkedtek a felvásárlással kapcsolatos első pénteki hírekre, ma azonban jelentősebb esés is volt, ami egyrészt felfogható a pénteki szárnyalás korrekciójának, másrészt úgy is, hogy sokan még kétkednek, hogy a tranzakció valóban meg tud-e valósulni.

(Kiemelt kép: Rupert Murdoch médiamágnás, a 21st Century Fox tulajdonosa. Fotó: foxnews.com)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik