Média

Svéd vezérigazgatót kapott a Budapesti Metropolitan Egyetem

A svéd Johan Stromsater lett az egykori BKF, mai nevén METU új vezérigazgatója.

Huszonöt éves nemzetközi felsőoktatás-menedzseri tapasztalattal rendelkező szakember érkezett november 14-től a Budapesti Metropolitan Egyetem (a korábbi BKF, ma METU), Magyarország legnagyobb magánkézben lévő felsőoktatási intézményének élére. Az intézményben többek között kommunikációs, üzleti, művészeti és turisztikai képzéseket folytatnak, melyek a külföldi hallgatók számára is egyre vonzóbbak, ami jól mutat, hogy az elmúlt években a külföldi hallgatóik száma megsokszorozódott.

Johan Stromsater
Johan Stromsater

Johan Stromsater életrajza alapján ezt megelőzően a világszerte több mint 80 egyetemet irányító Laureate Csoport alelnökeként tevékenykedett, ahol nemzetközi vezetőségi tagként egy 85 fős csapatot és több mint 200 tanácsadót vezetett közel 100 országban. A szakember tanulmányait a Svéd Királyi Tengerészeti Akadémián eltöltött három év után Stockholmban, a Svédország legjobb üzleti iskolájának számító Stockholm School of Economics kereskedelmi szakán folytatta. Ezt követően Montrealban, a kanadai McGill Universityn szerzett MBA oklevelet. A stratégiai tervezéssel és üzleti tanácsadással foglalkozó BTS igazgatójaként a világ legnagyobb vállalataival (Philips, Barclays, British Gas) dolgozott Stockholmban, Londonban, a Benelux államokban és Ausztráliában. Karrierje során kipróbálta magát a startup világban, családjával körbeutazta a Földet, majd az EF Education, a világ legnagyobb magánkézben lévő nyelvoktatási intézményének alelnöke és marketing vezetője lett.

A több jelöltből frissen megválasztott vezető célja, hogy továbbvigye az intézményt a növekedés útján, ezáltal a METU Kelet-Közép-Európa meghatározó egyetemévé váljon.

Az egyetem (akkor még főiskolaként) tíz évvel ezelőtt elsőként vezette be a rektori és vezérigazgatói pozíció megkülönböztetésén alapuló vezetési struktúrát, amelyben a rektor az oktatási és a tudományos területekért felelős, a vezérigazgató pedig az intézmény menedzsmenti feladatait látja el. (A rektor a mostani vezérigazgatói kinevezése után is változatlanul dr. Vass László maradt.)

Stromsatert azt nyilatkozta, hogy az egyetem erős, elhivatott, naprakész csapata, az intézmény kitűnő portfóliója és növekedést mutató számai, valamint a hallgatói elégedettségi adatok győzték meg arról, hogy jelentkezzen a pozícióra.

Nagy lehetőségeket látok ebben az intézményben: a METU Kelet-Közép-Európa meghatározó egyeteme lesz az oktatási szektorban

– nyilatkozta az vezérigazgató.

Budapest gazdag történelmével, színes társadalmi-kulturális életével, gyönyörű építészetével és nem utolsó sorban kiváló magyar ételeivel, boraival nagyon vonzó város, nemcsak a külföldi diákok számára, de számomra is

– beszélt döntése további indítékairól Stromsater. Az új vezető azt is elmondta, hogy szeretné körbeutazni Magyarországot, megismerni a magyar embereket, a kultúrát és a történelmet, illetve terve még az is, hogy magyarul tanul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik