Média
Koltay András, Médiatanács és Közszolgálatiérték-testület

Koltay: Az internetre is érvényesek a médiaszabályok

24.hu
24.hu

2016. 11. 03. 21:08

Miközben az internet térnyerésével folyamatosan átalakul a sajtó- és a szólásszabadság tartalma, továbbra is érvényesek a sajtószabadságra vonatkozó demokratikus jogrend szabályai - mondta a Médiatanács tagja egy csütörtöki konferencián.

Koltay András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója, a Médiatanács tagja ezt a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) és az NMHH Médiatudományi Intézetének közös, A médiaszabályozás legújabb fejleményei – európai kihívások és megoldási kísérletek című budapesti konferenciáján mondta csütörtökön.

A szólás- és a sajtószabadság eszköz az autokrácia kialakulása ellen, az igazságkeresésre és a demokratikus rend fenntartására, ugyanakkor az internet megjelenésével egyre differenciáltabb a szolgáltatók szabályozása

– mondta az oktató, aki úgy látja, hogy a differenciált szabályozás azt jelenti, hogy külön szabályok vonatkoznak a televízióra, a nyomtatott sajtóra és az internetre, ám minden esetben érvényes a cenzúramentesség és az állam pozitív intézményvédelmi szerepe. Ugyanakkor néhány országban, például Kínában eljutott oda a jogrendszer, hogy kizárhatóak bizonyos tartalmak. Így képesek gazdasági és politikai manipulációt végrehajtani – tette hozzá.

A közösségi média, például a Facebook, amely próbálja az egész internetet magába olvasztani, hatalmat ad a szolgáltató kezébe. Jogi eljárás nélkül eldöntheti, hogy mi az amit kitilt és mi az amit benntart a rendszerben – folytatta Koltay.

Vagyis például a Facebook és a Google kvázi jogrendszert működtet, amelynek nincs olyan garanciája, mint a valódinak. Kérdés, hogy az Európai Unió képes-e arra, hogy egyes tagállamainak nyilvánosságát befolyásolhassa

– fűzte hozzá.

Ki viseli a felelősséget az anonim tartalmakért?

Klein Tamás, a KRE oktatója azt hangsúlyozta, hogy demokratikus intézményrendszer nem létezhet hiteles információkkal ellátott polgárok nélkül. Az internet tekintetében pedig az úgynevezett kapuőröktől a hitelesség biztosítását lehet elvárni – tette hozzá.

Az internetes kommunikációval a jog sokszor nehezen tud mit kezdeni, vagyis kullog a társadalmi valóság után. Ugyanis az internetes technológia vonása az anonimitás határok nélküli terjedése. Vagyis az anonimitás társadalmi szokássá változott – mondta az oktató.

Míg a való világban egy személyiségünk létezik, addig virtuálisan több személyiségünk lehet. Amíg pedig ismeretlen a szerző, az a kérdés: ki viseli a felelősséget a jogellenes tartalmakért, a véleményeket közzétevő tárhelyszolgáltatók milyen elbírálás alá esnek, mennyire felelnek a jogellenes tartalmakért – mondta Klein Tamás az MTI tudósítása szerint.

(Kiemelt kép: Koltay Tamás. Fotó: NMHH/Médiatanács)

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.