Média

„A magyar médiamodell” ellen tüntettek Romániában

24.hu
24.hu

2016. 10. 24. 19:22

Az előfizetési díj tervezett eltörlése ellen tüntettek hétfőn Bukarestben a román közszolgálati rádió (SRR) alkalmazottai, mivel a költségvetési finanszírozás szerintük politikai szempontból kiszolgáltatottá tenné a médiumot. Szerintük ez hasonló kiszolgáltatottságot eredményezne, mint Magyarországon.

A rádióelőfizetési díjat másik száz díjjal és illetékkel együtt akarja eltörölni a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD). A PSD elnökének, Liviu Dragneának erről szóló tervezetét a szenátus költségvetési bizottsága és plénuma múlt héten egyetlen délután alatt elfogadta, hamarosan pedig a képviselőházban is napirendre kerül. A sietséget az magyarázza, hogy decemberben parlamenti választások lesznek Romániában. A rádió több mint száz alkalmazottja tiltakozásul hétfő délelőtt kivonult a médium bukaresti székháza elé az utcára  – tudósít az MTI.

„A rádiónak az előfizetési díj biztosítja a közvetlen kapcsolatot a hallgatóival, a finanszírozás átirányítása a kormányhoz antidemokratikus, a sajtószabadságot veszélyeztető lépés lenne” – idézte Ruxandra Sararut, a SRR igazgatótanácsának a tüntetésen részt vevő egyik tagját az Agerpres hírügynökség. Sararu felhívta a figyelmet arra, hogy a törvény elfogadása esetén a közrádió működését szintén az állampolgárok fogják pénzelni, de „nem szeretnék Romániában is megismételni a magyar modellt”.

A tévé-előfizetés is megszűnne

Az előfizetési díjak eltörlése ellen tüntettek Romániában. Fotó: Agerpres
Az előfizetési díjak eltörlése ellen tüntettek Romániában. Fotó: Agerpres / Grigore Pepescu

A PSD törvénytervezete a tévé-előfizetési díjat is eltörölné, ami ellen a román közszolgálati televízió (TVR) igazgatótanácsának többsége is szót emelt. Múlt héten több romániai civil szervezet – az ActiveWatch médiafigyelő, a Független Médiaközpont, és a Médiaszervezetek Szövetsége – közös állásfoglalásban tiltakozott, azt hangoztatva, hogy az előfizetési díj nélkül a közszolgálati médiát kiszolgáltatják a mindenkori kormánypártoknak. Hasonló tartalmú levelet küldött az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) vezérigazgatója is a román parlament kulturális bizottságainak.

A SRR működési költségeit tavaly 53 százalékban saját forrásokból, 47 százalékban pedig költségvetési támogatásból fedezte. A „saját források” több mint 92 százalékát tették ki az előfizetési díjak.

A tüntetésen részt vevő rádiósok szerint a – villanyszámlával együtt fizetendő – romániai rádió- és tévéilleték a legkisebb Európában: a rádióra 2,5 lejt (175 forint) a tévére pedig 4 lejt (280 forint) kell havonta háztartásonként fizetni.

(MTI)

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Sexcrimes  Wild Things / wildthings   Year: 1998 - usa  Denise Richards, Matt Dillon   Director: John McNaughton
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.