Média

A Disneyé lesz a Netflix és a Twitter?

disney logo
disney logo
A Fortune szerint jó eséllyel a Disney kebelezheti be az ismert online videotéka-szolgáltatót, a Magyarországon is jelenlévő Netflixet, de a Twitter közösségi oldal felvásárlása is szóba jöhet.

Azt pletykálják, hogy különböző felvásárlásokra készül a világ egyik legértékesebb márkája, a Disney. A cég többek között kiszemelte magának a Twitter közösségi oldalt, miután a rövid posztokra szakosodott social media site nem túl pozitív üzleti eredményei nyomán megnőtt annak felvásárlási esélye.

A Twitter üzleti eredményei elég siralmasak - ezért könnyen felvásárlás célpontjaivá válhatnak
A Twitter üzleti eredményei elég siralmasak – ezért könnyen felvásárlás célpontjaivá válhatnak

Ennél is nagyobb húzás lehet, ha a Disney valóban meg tudná szerezni a Netflixet, ahogyan azt a Fortune.com most a héten rebesgette.

A felvásárlás jelentőségét mutatja, hogy amikor megjelentek hétfőn az első pletykák a Netflix tulajdonosváltása kapcsán, a részvényesek egymás kezéből tépték ki a cég részvényeit, aminek köszönhetően 6 százalékot emelkedett az online streaming-cég tőzsdei árfolyama, és ezáltal hirtelen 2 milliárd dollárral ugrott meg a cég piaci kapitalizációja.

Logikus lépés lenne a Disney részéről

Mit tippel, mennyit ér a Disney és a Netflix?

A Fortune cikkében a Netflix piaci értékét 45 milliárd dollárra taksálják.  A Disney ezzel szemben 150 milliárd dollárt ér.

Logikus lenne a felvásárlásra vonatkozó lépés a sajtó szerint. A Bob Iger vezette cég ugyanis az elmúlt időszakban több komoly felvásárlást is végrehajtott, többek között övék a Pixar, a Lucasfilm és a Marvel, de egy elég komoly kihívással is szembetalálták magukat, ugyanis a Disney profitjának jelentős profitját biztosító ESPN sportcsatorna-hálózat kapcsán attól tartanak a befektetők, hogy a különböző streaming szolgáltatások terjedése és a tévé-előfizetések lemondása (az úgynevezett cord-cutting jelenség) veszélyezteti az ESPN előfizetői bázisát. Ha viszont a Disney lenne az ismert videós streaming-szolgáltatás, a Netflix tulajdonosa, akkor a mostanáig inkább elszívóhatású szolgáltatáson is rajta tarthatnák a kezüket, ami egyrészt pótolhatná az ESPN kieső bevételeit, másrészt így befolyásolhatnák a nézői szokásokat. 

Már egy ideje közösködnek

A Disney és a Netflix egyébként egy ideje már együttműködik, hiszen az idei évben létrejött megállapodásuk értelmében a Netflix exkluzív jogokat vásárolt a Disney-től különböző fizetős műsorok továbbítására, beleértve több tévéshow-t és olyan filmet, amelyeket a Pixar, a Lucasfilm és a Marvel készített.

 

netflix _gomb
Olcsóbban juthat tartalomhoz a Netflix

A Netflix egyik égető problémája is megoldódna

A Netflix számára is racionális lenne, ha tenyérbe csapna a Disney-vel, hiszen az SVoD-cég jelenleg rendkívül nagy pénzeket költ el különböző tartalmi fejlesztésekre, műsorok gyártására, vásárlására: csak az idei évben például 6 milliárd dollárt fizetnek ki ilyen célra, és nagy kérdés, hogy ez mennyi ideig lesz fenntartható. Az új tulajdonossal, a Disney-vel viszont a tartalmak házon belülre kerülhetnek, illetve az erős tulajdonosi háttérrel könnyebben tudnának fejlesztéseket végrehajtani.

Korábban az Apple neve is felmerült vevőként

A piacon egyébként egy másik nagy felvásárlásról is keringenek információk. Éppen ma írtuk meg, hogy a Financial Times szerint előrehaladott tárgyalásokat folytat a Spotify online zenei streamingszolgáltató a SoundCloud felvásárlásával kapcsolatban. A két hír között egyébként némi hasonlóság is felmerül. Az Apple miatt kiéleződő piaci versenyben akarja megerősíteni pozícióját a Spotify. A Netflix online videós streaming szolgáltatás kapcsán pedig ugyancsak felmerült már az Apple neve mint lehetséges vevő.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik