Média

Stagnáltak az árak a hírközlési szektorban

24.hu
24.hu

2016. 09. 30. 19:03

Az év első hat hónapjában összességében lényegében nem változtak az árak a hírközlési szektorban. A félév végén mindössze 0,1 százalékkal voltak magasabbak a hírközlési árak, mint az előző év végén a nemzetgazdasági fogyasztói árszint 1,2 százalékos növekedése mellett. A roamingdíjak csökkenése hívásindítás esetén 4 százaléktól egészen 74 százalékig terjedt, de a hazai átlagos telefonálási díjszintben ez minimális változást hozott

– közölte pénteken a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), mely rendszeresen figyelemmel kíséri a hírközlési szolgáltatások árainak és kínálatának alakulását.

Az előző év azonos időszakához mért havi árindexek ugyan kismértékű (mintegy 2 százalékos) áremelkedést mutatnak, ez a növekedés azonban a 2015 második félévében lezajlott árnövekedés áthúzódó hatásából ered – tette hozzá az NMHH.

A hatóság idén augusztusban elemezte az év első felére a hírközlési piac egészének áralakulását, valamint a legnagyobb vezetékes és mobiltelefon-szolgáltatók, illetve internetszolgáltatók legnépszerűbb díjcsomagjainak tarifáit és választékát.

Érződik az Európai Unió intézkedése a roamingtarifák kapcsán

A vizsgált félév legjelentősebb változása az volt, hogy a roamingdíjak az európai szabályozás szerint jelentősen módosultak. Április 30. után a roamingdíjak két elemből tevődnek össze: az adott díjcsomaghoz tartozó, belföldi, hálózaton kívüli díjból és az egységesen szabályozott és maximált mértékű roamingtöbbletdíjból (például hívásindításnál 19,23 Ft/perc). A két elem összege azonban nem haladhatja meg az április 30. előtt alkalmazott díjat (amely például hívásindítás esetén 72,8 forint volt). 2017. június 15-től pedig majd csak a belföldi díjakat számíthatják fel a szolgáltatók, a roamingtöbbletdíjakat csak kivételes és indokolt esetekben.

A roamingtarifák alakulása - forrás: NMHH
A roamingtarifák alakulása – forrás: NMHH

Valóban olcsóbb lett a telefonálás külföldön

A hatóság megállapította, hogy a mobilszolgáltatók májustól az új roamingtarifákat alkalmazzák. A roamingdíjváltozás hatására az előfizethető mobiltelefonos díjcsomagok döntő többségénél mérséklődtek a roamingpercdíjak. A hívásindítás esetén 4 százaléktól egészen 74 százalékig terjedt a csökkenés mértéke. A roamingdíjak mérséklése ugyanakkor nem vezethetett jelentősebb árszintcsökkenéshez, hiszen a hazai átlagos telefonálási szerkezetben a roaming hívások aránya csekély.

A szolgáltatók alig változtattak

Az év első hat hónapjában – a roamingdíjakon túl – csak az Invitel változtatott díjtételein, csupán egyetlen hangdíjcsomagjának havidíjait módosította: az elektronikus ügyintézést havidíjcsökkentéssel ösztönözte, míg a hűségvállalással kötött előfizetések havidíját megnövelte. Ugyanakkor változatlan árak mellett a Magyar Telekom és a Vodafone megduplázta egyes mobiltelefon- tarifacsomagjainak adatforgalmát.

A díjcsomagkínálatot tekintve sem történt jelentős átrendeződés a félév során. A hangszolgáltatók közül az Invitel, a Vodafone és a Telenor vezetett be új díjcsomagokat és zárt le régieket, valamint egyes opciókat, a Magyar Telekom pedig szűkítette portfólióját. A mobilinternet-ajánlatok körét a Vodafone bővítette HomeNet csomagjával, az Invitel pedig lecserélte vezetékes kínálatát a hasonló árú és feltételű új Kolibri családra.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.